fbpx
Origo.hu plakát

A Media1 végrehajtási eljárást indított az Origo ellen

A végrehajtási eljárás oka, hogy a kormánypárti internetes sajtótermék, az Origo nem hajlandó eleget tenni a Fővárosi Ítélőtábla azon jogerős, negyedévvel ezelőtti ítéletének, mely helyreigazítás közlésére kötelezte, amiért álhírt közölt a Media1 tulajdonosi hátteréről.

Immáron 263 napja annak, hogy az Origo lapunk megkeresése nélkül, teljes mértékben valótlanul azt híresztelte, hogy a Media1 hírportál Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosának érdekeltségébe tartozik. Mivel a valóságban lapunk Szalay Dániel újságíró, nem pedig Varga érdekeltségébe tartozik, a valódi tulajdonos, Szalay, illetve cége, a Vipcast Media helyreigazítást követelt. Ennek nem tett eleget a kormánypárti médiaholding, a Közép-európai sajtó és Média Alapítvány (KESMA) lapja, még választ sem írt a helyreigazítási kérelemre. Ezt követően a Media1.hu tulajdonosa, a Vipcast Media bírósági pert indított, melyet jogerősen megnyert a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol a másodfokú ítéletben arra kötelezte a bíróság az Origót és kiadóját, hogy 15 napon belül fizessen meg a felperes Vipcast Mediának 150 ezer forint együttes első-és másodfokú perköltséget, továbbá a Magyar Államnak 84 ezer forint együttes kereseti és fellebbezési illetéket, valamint közölje az alábbi helyreigazító szöveget:

„Helyreigazítás: A 2020. szeptember 4. napján »Kilenc nappal a főszerkesztő kirúgása előtt megalapították az indexesek azt a céget, amely az új oldalukat létrehozza« címmel megjelent cikkünkben megalapozatlanul állítottuk, hogy a Media1 a 24.hu tulajdonosának, Varga Zoltánnak az érdekeltségébe tartozik.”

Ezt a helyreigazítást az ítélet értelmében legalább 30 napig az eredeti cikk felett, illetve mindaddig szerepeltetniük kellett volna az oldalon, amíg az Origón a valótlanság, azaz a sérelmezett cikk elérhető. A helyreigazítást minimum 24 órán át az Origo nyitóoldalán is közölni kellett volna.

Három hónap telt el a jogerős ítélet óta, de hiába

A Media1 április 7-én nyilvánosan is beszámolt a Fővárosi Ítélőtábla 2021.02.25-én kelt ítéletéről, annak tartalmát lapozható formában is közzétette. Az Origo azonban máig, 2021.05.25-ig sem tett eleget a három hónappal ezelőtt született ítéletnek, nem közölt helyreigazítást, máig csak a fake news érhető el az oldalon. Pedig dr. Tóth Balázs, a Media1 jogi képviselője az ítélet kézhez vétele után felvette a kapcsolatot az Origo ügyvédjével az ügy lezárása érdekében, aki válaszolt is a levélre, hogy továbbítja az alperes számára.

A végrehajtás elmaradása miatt a Media1 által megbízott ügyvédi iroda néhány héttel ezelőtt kénytelen volt végrehajtási eljárást kezdeményezni a bíróságon az ítéletet ignoráló, Gábor László főszerkesztette lap ellen, abban a reményben, hogy a végrehajtónak sikerül kikényszerítenie, hogy az Origo ne negligálhassa a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, és végre az olvasók megismerhessék, hogy az Origo félrevezette, becsapta őket.

Más ítéleteket is ignorálnak

Az Origo, amióta a kormánypárti médiaholdinghoz tartozik, rendszeresen hamisít meg tényeket: a Fővárosi Törvényszék adatai alapján évek óta ők vesztik el a legtöbb sajtópert. Nem először hagyják figyelmen kívül a különféle bíróságok jogerős, a lap elleni ítéleteit. Épp a hétvégén számoltunk be arról, hogy Márki-Zayné Vincze Felícia, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester felesége is hiába nyert pert az Origo ellen, és ítélt meg sérelemdíjat a bíróság, ugyanis a lap egyszerűen figyelmen kívül hagyja az ítéletet. Az ellenzéki városvezető felesége épp arra készül, hogy ugyancsak végrehajtót küldet az Origóhoz.

A lap ugyan várhatóan nem ússza meg egyik ítélet teljesítését sem, de a bírósági ítéletek figyelmen kívül hagyásával így is időt nyer az Origo. Így az olvasók az amúgy is hosszan elhúzódó pereskedés után csak még nagyobb késedelemmel értesülhetnek a hírhamisításokról. Akkor, amikorra az eredeti ügyek sokszor már feledésbe merültek, az érintettek pedig karaktergyilkosság áldozataivá válnak. Az ügyek arra világítanak rá, hogy az Origo nem csak a minimális sajtóetikai normákat nem tartja be, de nem tiszteli az igazságszolgáltatást, a bíróságokat, azaz a demokráciák egyik legfontosabb intézményét.

Még több hírt talál a Media1.hu-n! Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a történésekről! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Borító. Ladányi András / Media1 (archív)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások