fbpx
Az Index.hu szerkesztőségének bejárata

Még mindig toboroz az Index – A távozó indexesek közül lassan mindenki eltűnik a szerkesztőségből

A távozó indexesek többségének felmondási ideje a végéhez közeledik, de a Media1 értesülése szerint még tegnap is Messenger-üzenetekben próbáltak újságírókat, elsősorban hírszerkesztőket találni a lap új vezetői, mivel egyelőre nem sikerült a legfontosabb területet, a newsroomot teljesen feltölteni.

Bár Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke pár hete tagadta a Media1 több forrásból ellenőrzött, július 25-én (Dull Szabolcs július 22-i elbocsátása után három nappal) közölt információját, és azt állította, nem igaz, hogy elkezdték a munkatársak toborzását az Indexhez, hiszen szavai szerint olyan sok életrajz érkezett hozzá, hogy toborzásra nincs is szükség, lapunk információi szerint közel sem megy egyszerűen a távozó indexesek megüresedett pozícióinak betöltése, pedig a toborzás hamar, már legalább július 24-én elkezdődött.

Kisebb létszámot terveznek az eddiginél

Úgy tudjuk, az eddigi nagyjából 90-100 fősnél körülbelül a harmadával kisebbre, nagyjából 55-60 fősre tervezik a teljes létszámot, de még a kisebb létszámkeret feltöltése sem halad olyan egyszerűen, mint ahogy Bodolai egy hónappal ezelőtti nyilatkozatából következne. Ráadásul még az egyik legfontosabb területen, a hír részlegen is sok az üres pozíció.

Sokan eleve nemet mondanak az Index.hu ajánlatára, morális vagy egyéb okok (például meglévő munkahelyükkel való elégedettség) miatt, és sok a bizonytalankodó is. Volt visszalépő is, és nem is csak Tevan Imréről van szó, aki július végén kevesebb mint 24 órán át volt főszerkesztő-helyettese a lapnak a távozó indexesek felmondása után, hiszen kiszivárgott lapunkhoz például D. Bányász Gergő neve, akiről több forrásunk is azt mondta még a múlt héten is, hogy már igent is mondott, ám amikor rákérdeztünk, lapunknak már arról beszélt hétfőn, hogy hosszas gondolkodás után úgy döntött, marad az InfoRádiónál, ahol felelős szerkesztőként dolgozik azóta, hogy a hvg.hu belpoltikai rovatának éléről eljött tavaly ősszel.

Index.hu tüntetés, 2020.07.24.
Tüntetés az Index.hu kapcsán, 2020.07.24-én Budapesten. Fotó: Bődey János és Huszti – Index.hu

Volt olyan személy is (Veliczky Judit), akivel már gyakorlatilag megegyeztek, el is kezdték előkészíteni a belépését a céghez, ám miután kiderült, hogy Orbán Viktorról cigányozós bejegyzést publikált a Facebookon, végül megakadt a céghez való belépése.

Az Index stábjának újjászervezésekor kihívást jelent az is, hogy sok, ajánlattal megkeresett munkatárs, ha hajlandó is eljönni, nem tud azonnal távozni az eddigi munkahelyén, hiszen ki kell tölteniük a felmondási idejüket, ez pedig az Index.hu újjászervezése ellenében hat, lassítja a folyamatot. Lesznek ezért, akik csak hetekkel később érkeznek az Indexhez.

Most mindenesetre a lapnál arra fókuszálnak, hogy a távozó indexesek ezekben a napokban lejáró felmondási idejét követően, a szerkesztőségi szoba „kiürülése” után is legyenek hírek az oldalon. (A felmondási idők nem azonos időpontban járnak le, hiszen volt, aki már hamarabb bejutott Bodolai Lászlóhoz, hogy felmondjon, illetve néhány olyan munkatárs is van, akinek hosszabb felmondási ideje van, és vállalta, hogy elősegíti a gördülékeny átadás-átvételi folyamatot.)

Még tegnap is Messenger-üzenetekben keresték az utódokat

A Media1 információi szerint még tegnap is újságírókat keresett az Index.hu Zrt. Egy újságíró kollégánk egy messenger üzenetet is megmutatott nekünk, amiben látszik, milyen üzenettel próbálnak elsősorban hírszerkesztőket találni az újjászervezés alatt lévő Indexhez. Azt írták az üzenetben, hogy főleg a newsroomba várnak új kollégákat, vagyis a leendő munkatárs feladata elsősorban hírek írása lesz külföldi és hazai forrásokból. Ezért elvárásként jelölik meg valamilyen nyelvtudás meglétét. Egyéb elvárásokról nem esik szó az sms-ben, csak az életrajzot kell elküldeni a megjelölt e-mail címre.

Az üzenetben azt írták az állásajánlattal megkeresett médiásnak, hogy ha netán őt nem érdekli a feladat, akkor lehetőleg ajánljon maga helyett valakit.

Mi lesz a távozó indexesekkel?

Az Index szinte teljes stábja júliusban azután mondott fel, hogy az Index.hu Zrt. elnöke elbocsátotta Dull Szabolcsot, a főszerkesztőt, aki veszélyt jelző állásra kapcsolta az Index függetlenségi baromerét, illetve az Index.hu elnöke szerint üzleti titkokat szivárogtatott ki a legnagyobb versenytárshoz, a 24.hu-hoz, bár ezt az állítást Dull vitatja.

Az már kiszivárgott, hogy a távozók egy része új lapot tervez, amellyel összefüggésben Kárpáti Márton volt főszerkesztő-helyettes július végén Van Másik Kft. néven hozott létre új médiavállalatot.

Több forrásból származó információink szerint a laphoz igazol majd Munk Veronika, az Index.hu távozó főszerkesztő-helyettese is. Mindkettejüktől szerettünk volna interjút kérni, de egyelőre nem vállalták a beszélgetést, más forrásból viszont azt megtudtuk, hogy a stáb alapvetően olvasói bevételekből tervezi működését. Egyelőre semmilyen konkrét információt nem közöltek, és a távozó indexesek Facebook-oldalán is csak néhány betűt osztottak meg, feltehetőleg a tervezett lap nevére utalva. Csak annyit jeleztek, hogy lesz másik.

Távozó indexesek ölelik át egymást a tömeges felmondások napján
Távozó indexesek ölelik át egymást a tömeges felmondások napján
Fotó: Bődey János / távozó indexesek

Azonban már az is kiderült, hogy a távozó indexesek nem teljesen tudtak együtt maradni. Több szerkesztőség is igyekezett „levadászni” magához a legjobb indexesek közül néhányat, és többekkel már megegyezés is létrejött. Van, aki máris elhelyezkedett (néhányan nem a saját nevük alatt írnak most, amíg a versenytilalmi korlátozásuk le nem jár), és vannak olyan távozó indexesek is, akik ősszel kezdenek olyan lapoknál mint például a HVG. Akad olyan távozó indexes is, aki az újságírással is felhagy most, mert annyira elege lett a magyarországi médiahelyzetből.

Érkező indexesek

Mint arról már beszámoltunk, az újjászervezés alatt lévő Index.hu stábjának főszerkesztője Szombathy Pál lesz. Helyettesei közül eddig Balogh Ákos Gergely (egykoron a mandiner.hu főszerkesztője, az orbanviktor.hu volt üzemeltetője), Kitzinger Szonja (a Martin József féle egykori Figyelő stábjának munkatársa, régi rádiós újságíró, az elmúlt tíz évben márkamagazinok, például az Otthonok és Megoldások főszerkesztőjének) neve vált ismertté.

Kitzinger Szonja a hozzánk kiszivárgott Messenger-üzenetben megjelölt e-mail cím alapján maga is részt vesz az Indexnél folyó munkaerő-toborzási folyamatban.

Főszerkesztő-helyettesi, kulcsfontosságú pozíciónak felel meg Fekete-Szalóky Zoltán, az Index hírigazgatójának pozíciója is, hiszen a hírek területet felügyeli. Fekete-Szalóky az Országút című közéleti-kulturális, kormányközelből létrejött lapnál volt mostanáig, előtte pedig 18 éven át az InfoRádió felelős szerkesztője volt.

Egyes, nem hivatalos források szerint főszerkesztő-helyettesi pozíciót kaphat az egykori VálaszOnline-os Sztankóczy András is, akiről eddig annyi volt ismert, hogy igazgatósági tag lesz. Azt nem tudni, hogy miután D. Bányász Gergő nemet mondott a megkeresésre, a számára felkínált pozíciót betöltik-e most, és ha igen, kivel.

További érkező indexesek neve is kiszivárgott már, ezekről a Media1 ITT található írásában számolt be részletesen.

Az Index.hu-val kapcsolatban történtekről ITT találhatók eddigi híreink, cikkeink.

Frissítés 15:32

Megerősítette az Index a neveket, itt a hivatalos vezetőségi lista!

Szolgálati közleményt tett ki az Index.hu, nem sokkal cikkünk megjelenése után. Ebben bejelentették, hogy kik lesznek az Index.hu vezetői, megerősítve a Media1 ezzel kapcsolatos korábbi információit.

Azt írják, a  tulajdonos és a vállalat menedzsmentjének továbbra is a legfontosabb célja az újság független szellemiségének és egyedi hangvételének megőrzése, amely érdekében megkezdődött a szerkesztőség újjáépítése. Ennek az újjáépítésnek fontos, első szakasza zárult le a napokban, és ennek keretén belül létrejött az Index új lapvezetése. Az újság vezetésére az igazgatóság elnöke korábban Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, aki vezérigazgató-főszerkesztőként kezdi majd meg az operatív munkát.

Az új lapvezetés összetétele:

  • Szombathy Pál, vezérigazgató-főszerkesztő (korábban a Magyar Televízió – A Hét főszerkesztője, a Magyar Hírlap főszerkesztője, az Á la carte műsorvezetője, valamint a Digisport Reggeli Start műsorvezetője)
  • Sztankóczy András, stratégiai igazgató-vezető szerkesztő (korábban a Magyar Rádió – hírigazgatója, a Magyar Hírlap főmunkatársa, a Heti Válasz főmunkatársa)
  • Kitzinger Szonja, gazdaságért-kultúráért-szórakozásért felelős főszerkesztő-helyettes (korábban a Magyar Rádió, a Figyelő és a Marquard Media munkatársa)
  • Balogh Ákos Gergely, szervezetfejlesztésért felelős főszerkesztő-helyettes (a Corvinus Egyetem tanára, volt kommunikációs igazgatója, Mandiner alapító főszerkesztője)
  • Fekete-Szalóky Zoltán, hírigazgató (18 éven át az Inforádió felelős szerkesztője)

Azt írják, hogy a lapvezetéssel párhuzamosan, már a napokban közel harminc új munkatárs kezdi meg a szerkesztőségi munkát, rovatvezetők, vezető szerkesztők és számos újságíró.

Közölték: a menedzsment határozott célja az újság működésének zavartalan biztosítása. A lapvezetés számára fontos, hogy azzal a sokszínű, minőségi tartalommal találkozzanak az olvasók, amit az évek során megszokhattak, és aminek köszönhetően az Index piacvezető sajtótermékké vált

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en! RSS hírfolyamunk ITT, Facebook-oldalunk ITT található.

Borító: Az Index.hu szerkesztőségének bejárati ajtajánál. Fotó: Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */