fbpx
D. Bányász Gergő, a hvg.hu Itthon rovatának távozó vezetője

D. Bányász Gergő: Megkerestek, hogy legyek az Index főszerkesztő-helyettese, de végül nemet mondtam

Szombathy Pál, az Index leendő főszerkesztője felkérte egyik helyettesének az annak idején még nem kormánypárti befolyásolás alatt lévő HírTV volt belpolitikai főszerkesztőjét, akit 2018-ban, a választások utáni első leépítési hullámban bocsátottak el a tévétől, majd egy ideig a hvg.hu belpolitikai rovatának vezetője volt, tavaly október óta pedig az InfoRádiónál felelős szerkesztő. A Media1 utolérte D. Bányász Gergőt, aki végül nemet mondott.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Media1 megtudta, hogy D. Bányász Gergő is nagyon fontos szerepet kapott volna a jelenleg újraszervezés alatt lévő Indexnél: Szombathy Pál főszerkesztő több helyettese közül ugyanis az egyik D. Bányász lett volna.

A formálódó új stábban még a hétvégén is többen úgy tudták, hogy már igent is mondott. Az érkező indexesek közül többek számára már garancia volt a személye. Megkeresésünkre D. Bányász Gergő azonban azt mondta hétfőn, nem sokkal ezelőtt, hogy ugyan valóban tárgyaltak Szombathy Pállal és kapott felkérést főszerkesztő-helyettesi feladatra, de végül hosszas gondolkodás után a „nem” mellett döntött, amiről már tájékoztatta is Szombathy Pált, aki ezt tisztelettel tudomásul vette.

D. Bányász Gergő közölte, hogy marad az InfoRádiónál felelős szerkesztő.

Ide az útja egyébként tavaly október közepén a hvg.hu Itthon nevű belpolitikai rovatától vezetett, melynek vezetője volt. Az újságíró a hvg.hu előtt az akkor még nem kormányzati befolyásolás alatt álló HírTV belpolitikai főszerkesztője volt, ahonnan 2018-ban közvetlen kollégájával, Szöllősi Györgyi műsorvezetővel egyszerre bocsátották el 2018 tavaszán a választások után, a HírTV első leépítési hullámában.

D. Bányász Gergő médiás karrierje 1994-ben a Mai Nap parlamenti tudósítójaként kezdődött, majd a Magyar Hírlap és az MTV, A Hét című műsorának szerkesztő-riportereként, később a Népszava tudósítójaként, majd a TV2 riportereként is dolgozott. 2006 és 2015 között az MTV-nél volt, dolgozott a Híradónál és az Este műsorvezetőjeként is. 2008 és 2015 között az Este és a Parlamenti Napló felelős szerkesztője és parlamenti stábvezetője volt, ezután az Ütköző című műsor szerkesztője volt. 2015-ben került a HírTv-hez, ahol olyan műsorokért felelt belpolitikai főszerkesztőként 2018 tavaszáig mint a Magyarország élőben, a Lapzárta, a Főszerkesztők klubja, a Csörte, a Civil kaszinó, a Newsroom, az Elmúlt8év.

Az Indexnél nem D. Bányász Gergő lett volna az egyedüli volt inforádiós. Nemrég ugyancsak a Media1 írta meg, hogy a lap hírigazgatója lesz Fekete-Szalóky Zoltán, aki 18 éven át volt az InfoRádió felelős szerkesztője, majd idén az Országút című kormányközeli kulturális-közéleti lapnál lett szerkesztő.

Az Index.hu-nál Szombathy Pál helyettesei közül már ismert Kitzinger Szonja újságíró és Balogh Ákos Gergely személye is. Balogh Ákos Gergely cége üzemeltette 2010 és 2014 között az orbanviktor.hu-t, illetve a Mandinernél volt főszerkesztő néhány évvel ezelőttig.

Korábban kiszivárgott már az is, hogy

  • az Index.hu új stábjának tagja lesz a Media1 információi szerint Bugyinszki György, a Népszabadság egykori szerzője, aki dolgozott régebben például a Vasárnapi Híreknek és a Narancsnak is.
  • Szintén csatlakozik a stábhoz Hercsel Adél, aki az elmúlt években a hvg.hu-nak volt a munkatársa, majd később szerzője, de dolgozott korábban a Mandinernél is, mostanában pedig főleg az nlc.hu-nak (Nők Lapja Café) írt.
  • Az Index új stábjához csatlakozik majd Szalai Szabolcs, az LMP-közeli Jövő TV alapítója is.

Az Index volt főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot egy hónappal ezelőtt, július 22-én bocsátotta el Bodolai László. Ezután az Index.hu szinte teljes stábja felmondott. A távozó indexesek közül többen egy új lapot terveznek, Kárpáti Márton volt főszerkesztő-helyettes Van Másik Kft. néven hozott létre új médiacéget.

Júliusban egyébként eleinte úgy volt, hogy Tevan Imre főszerkesztő-helyettes lesz az Index.hu-nál, ám miután ezt bejelentették, kevesebb mint 24 órával később meggondolta magát.

Frissíts 17:17

Újabb érkező indexesek neve szivárgott ki a Media1-hez. A névsor ITT található.

További hírek találhatók a Media1-en. Érdemes követni a Media1 Facebook-oldalát, ahol napi hírlevelünkre is feliratkozhat. RSS-hírfolyamunk itt található. Ha hozzájárulna a Media1 működéséhez, ezt ITT tudja megtenni a legegyszerűbben.

Borító: D. Bányász Gergő, az Inforádió felelős szerkesztője. Fotó: archív
Szóljon hozzá!