fbpx
Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu elnöke szerint Dull Szabolcs ellen külföldön rendőrségi eljárás indult volna, amiért a versenytárs kezére játszott belső információkat és közreműködött a lap szétverésében

Egy ma nyilvánosságra került internetes bejegyzésben Bodolai László súlyos kijelentéseket tett Dull Szabolcsról, aki a cég elnöke szerint valójában baloldali politikusokkal egyezkedve szétverte az Indexet, és akit az Index elnöke szerint külföldön rendőrök vittek volna el belső, szenzitív információk a versenytárshoz való szivárogtatásáért. Bodolai állítja: információi vannak arról, hogy a főszerkesztő és volt igazgatósági tag politikusokkal egyezkedett az elmúlt hetekben. Ami a lap körüli pénzügyi nehézségeket illeti, szerinte a függetlenségi barométer átállítása miatt elbizonytalanodtak a hirdetők.

Súlyos állításokat közölt az Index héten kirúgott főszerkesztőjéről és június 22-én visszahívott igazgatósági tagjáról, Dull Szabolcsról egy zárt Facebook-csoportban Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, illetve a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A bejegyzés valódiságát szombaton Bodolai László is megerősítette a Media1 telefonos érdeklődésére. Azt mondta Bodolai, a bejegyzés azért készült, mert Bodolain megpróbálták LMP-hez köthető személyek számonkérni, mi történik az Index körül, holott ő sosem akarna ártani a lapnak, azt mindig védelmezte. Bodolai szavai szerint a bejegyzéssel érthetőbbé kívánta tenni a folyamatokat. Azt is mondta, a bejegyzésben szereplő információkat megpróbálta elmagyarázni a most távozó újságíróknak is, de ők már annyira fel lettek hergelve ekkorra, vagy csak nem értették a helyzetet, hogy csak sértegették.

A Facebook-postban Bodolai annak a véleményének adott hangot, hogy szerinte

Dull Szabolcsot „Németországban rendőrök szíjon vezették volna el”, vagyis büntetőjogi következményei lennének annak, amiért a konkurenciának információkat adott ki az Index.hu Zrt. igazgatósági ülésén elhangzottakról. Bodolai azonban először csak az igazgatóságból akarta visszahívni, mivel bízott benne, hogy a helyzet rendezhető lesz.

Dull Szabolcs, az Index elbocsátott főszerkesztője elhagyja a szerkesztőséget
Dull Szabolcs, az Index elbocsátott főszerkesztője elhagyja a szerkesztőséget Fotó: Huszti István / Index.hu / Instagram

Az elnök a bejegyzésében úgy véli, most a kialakult helyzetben valójában a konkurencia röhöghet a markában, ráadásul egy olyan tanulmány következményeként, amit el sem fogadott az igazgatóság.

Bodolai már a 24.hu cikke előtt jelezte Dullnak, hogy megnyugodhat, nem valósul meg a Gerényi-terv, ő mégis szivárogtatni kezdett

Bodolai az először az Origo által közölt, képernyőmentéssel is igazolt (és mint említettük, Bodolai által a Media1-nek is hitelesnek nevezett) Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy Dull Szabolcs egy hónappal korábban tudott arról az úgynevezett Gerényi-tervről, ami az Index lehetséges átalakítását vetette fel, és amit az igazgatóság végül elvetett, de ennek ellenére június 21-én mégis kitört az Index körül a botrány, amikor a szerkesztőség átállította a függetlenségi barométert veszélyt jelző állásra, amit azt követően sem állított vissza az eredeti állapotba, hogy Bodolai jelezte, nem szándékoznak a Gerényi-tervet megvalósítani, nincs szó veszélyről.

A kuratórium elnöke a most nyilvánosságra került bejegyzésben részletesen is felidézte, hogy egy csütörtöki napon volt az igazgatósági ülés, majd másnap,

„pénteken felhívtam Szabolcsot, hogy a GG tervként elhíresült ötlet nincs a napirenden, nyugodjon meg, vasárnap este sörözzünk egyet a szerkesztőség vezetéssel. Azt mondta, OK”.

Vasárnap (június 21-én) azonban a 24.hu újságírója olyan üzleti titkokra kérdezett rá Bodolainál, amit csak Dulltól tudhatott.

Bodolai szerint folyamatosan szivárogtattak a versenytársaknak

A kuratóriumi elnök arról számolt be, hogy a szivárogtatástól fogva úgy érezte, már csak titoktartási szerződésekkel beszélhet a szerkesztőség vezetőivel, de ők mindent azonnal kiadtak, például a 444-nek.

Közben Bodolai elmondása szerint a hirdetők elkezdtek elbizonytalanodni, ennek következtében pedig az Index kasszája kezdett kiürülni. (A pénzügyi nehézségekre, cash flow problémákra vonatkozó információ hiteleséségét erősíti a Media1 azon korábbi információja, mely szerint csúszás volt a július elején esedékes fizetések körül, de végül azután rendezték az anyagiakat.)

Az Index elnöke állítja, Dull baloldali pártpolitikusokkal egyeztetett

Bodolai ezt követően azt állítja, hogy

„befutott több olyan infó, hogy Dull Szabolcs rendszeresen egyeztet magas rangú baloldali pártpolitikusokkal. Nekem egyre inkább az volt következtetésem, hogy a valódi cél nem a megegyezés, hanem az Index szétrobbantása.”

Bodolai a teljes vagyonát kockáztatja

Bodolai először csak az igazgatóságból hívta vissza a főszerkesztőt, de miután ezt követően sem múlt az egy hónapon át tartó patthelyzet, az elnök felkért egy nemzetközi ügyvédi irodát, hogy készítsen egy auditot a vezetői felelősségről.

Ennek az auditnak az lett az eredménye, hogy

„Dull semmit sem kockáztat, amíg én a teljes vagyonomat, ha fejre áll a cég”.

Bodolai közös megegyezéssel akarta elküldeni Dullt, de „ő inkább elment fellázítani a szerkesztőséget”

Bodolai szavai szerint ezután hívta találkozóra Dull Szabolcsot, akinek felkínált egy olyan közös megegyezéssel történő távozást, amit korábban az Index más főszerkesztői is elfogadtak. Dull erre azt mondta, átgondolja, időt kér, de Bodolai addig is aláíratta vele a munkáltató részéről történő felmondást, de azt mondta neki, hogy széttépik, ha átgondolta és beszélt az ügyvéddel. Dull azonban ezt követően nem ment vissza a találkozóra, hanem bement a szerkesztőségbe és Bodolai szerint „fellázította a szerkesztőséget”, majd „telekürtölte a sajtót”, hogy megzsarolták.

Ezt követően Bodolai elmondása szerint ő már hiába próbált bármit tenni, egyeztetni, mivel egyetlen feltételbe nem volt az elnök hajlandó belemenni ezek után, hogy Dullt visszavegye.

Bodolai szerint a szerkesztőségnek tudnia kellett, hogy ez egy teljesíthetetlen feltétel ilyen előzmények, az elnök részéről a főszerkesztőbe vetetett bizalom megrendelülése után, mégis „hihetetlen hangnemet megütve” kezdtek el beszélni a szerkesztőség tagjai. (A hangnemről a 444 által közölt beszámoló is tanúskodik, és kiderül belőle, hogy Bodolai még el is érzékenyült.)

Bodolai szerint

„most a konkurencia röhög a markában, a ballib pártok rá próbálják verni Orbánra, ellenem felépített hecckampány folyik, mert hoztam egy olyan munkaügyi döntést, ami nem volt elkerülhető”.

Bodolai úgy véli, hogy mindez annak ellenére történik, hogy az elmúlt 3 évben ő biztosította a lap függetlenségét.

A Media1 megkereste Dull Szabolcsot, hogy mit szól Bodolai kijelentéseihez. A volt főszerkesztő és igazgatósági tag azt mondta, később jelentkezik ez ügyben még. Ha reagál, arról a hír frissítésével és egy külön hírben beszámolunk még. (Update: Végül Dull nem válaszolt a megkeresésünkre, de néhány napos késéssel közzétett egy Facebook-bejegyzést, amiben elismerte, hogy politikusokkal folytatott beszélgetéseket telefonon, de úgy vélekedett, szerinte politikai újságíróként ez normális, sokan ismerik a számát és hívták mindenféle oldalról. Az üzleti titokra posztjában nem tért ki, de az RTL Híradónak később azt mondta, nem adott ki üzleti titkokat, ez szerinte csak lejáratás.)

Bodolai László Dull Szabolcsról írt bejegyzése
Bodolai László Dull Szabolcsról írt bejegyzése az LMP-s kötődésű Facebook-csoportban

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Az Index és az Indamedia által bérelt irodaház homlokzata
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások