fbpx
Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltként a közmédia stúdiójában.

Ezt válaszolták az ellenzéki pártok arra, miért nem fogadják el az állami média meghívását, amikor az MTVA most már beengedné őket

Az állami televízió adatai szerint több ezer meghívást küldtek ki 2022-ben az ellenzéki pártoknak, de többségében elutasítás volt a válasz. Az LMP fogadja el a legtöbb meghívást. A Media1.hu körképéből, melyben pártokat kérdeztünk erről, több érdekesség is kiderül azzal kapcsolatban, mit gondolnak a pártok a jelenlegi helyzetről. Megmutatjuk azt is, milyenek a meghívások.

A 2022-es országgyűlési választások előtti időszakban csak korlátozottan, a választások előtti kötelező, jogszabály szerinti kvóta erejéig engedte be a műsoraiba az ellenzéki pártok képviselőit a köztelevízió. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter négy alatt is csupán öt percet kapott az M1 műsorában, hogy ismertethesse az általa képviselt pártok elképzeléseit. Az 5 perces megszólalás előtt és után Orbán Viktor szónoklatát ismételte többször is a csatorna.

Orbán Viktor ünnepi beszédét ismételte az M1, mielőtt és miután Márki-Zay Péter 4 év után először 300 másodpercnyi megszólalási lehetőséget kapott az állami tévétársaságtól

Orbán Viktor fia és Siklósi Beatrix is reagált Bencsik Gábor a közmédia elfogultságát bíráló bejegyzésére

A Fidesz-KDNP által tavaly ismét kétharmaddal megnyert választások után vita indult a kormánypárti oldalon a köztelevízió elfogultságáról, melyben – mint arról akkor a Media1.hu beszámolt – a kormánypárti Bencsik Gábor újságíró kifejtette, hogy „a magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan. Egyszerűen képtelenség, hogy ellenzéki politikusok gyakorlatilag a lábukat nem tehetik be oda”.  Később Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is bírálta a közmédia elfogultságát.

Egy jobboldali médiamunkás után Székesfehérvár fideszes polgármestere is bírálja a közmédia elfogultságát

Most épp beengednék az ellenzéki pártokat, csakhogy a pártok kikosarazzák az állami televíziót

A kialakult vitának annyi eredménye lett, hogy a közmédia a választások lecsengése óta látványosan hetente közzéteszi, mely ellenzéki párthoz milyen megkereséseket intéz.

Most, hogy az újabb kétharmad miatt már alig van tétje, és a kormány pénzt szeretne az EU-tól, elkezdte látványosan meghívni a műsoraiba az ellenzéki pártokat a közmédia

4.462 meghívást küldtek ki a közmédia szerint, ebből 101 alkalommal mondtak igent az ellenzéki térfélről

A hirado.hu legutóbbi, két nappal ezelőtt, január 2-án publikált összeállításában a közmédia szándékai szerint 2022 52. hetéig összesíti az ilyen meghívásokat, ám a szövegben az szerepel, hogy „A 2022. április 3-i választásoktól 2022. november 30-ig folyamatosan hívtuk, kerestük a frakcióval rendelkező és nem rendelkező ellenzéki pártokat, volt baloldali miniszterelnököt, pártelnököket.” (Kiemelés tőlünk – Media1.) Az összesítés állítása szerint ezen (vagy december 31-ig, vagy november 30-ig tartó) időszak alatt összesen 4462 meghívást küldtek műsoraikba ellenzéki szereplőknek. Ezekből az állami média szerint 101 alkalommal elfogadták a meghívásukat, míg 4.361 esetben nem.

Az ellenzéki pártok korábban jellemzően bírálták azt, hogy nem szólaltatják meg őket a közmédia műsoraiban, nem kíváncsiak a véleményükre, most viszont – amennyiben valósak az állami média által közzétett információk – hívják őket, mégsem fogadják el ezen felkéréseket. Ezért arra kértük az ellenzék szereplőit, oldják fel ezt az ellentétet. A Media1 kérdéseket küldött az ellenzéki pártoknak.

A Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem válaszolt a Media1 érdeklődésére, több párt, a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Párbeszéd, a Jobbik, a Momentum, és a Jakab Péter nevével fémjelzett Nép Pártján azonban reagált.

MMM: Nem kaptunk megkeresést

Bár az MTVA azt állította, hogy Márki-Zayék 10 meghívást kaptak és ezt 2 esetben fogadták el, a korábbi közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) sajtóosztálya lapunkkal azt közölte, hogy az említett időszakban az e célra fenntartott [email protected] e-mail címre nem érkezett semmilyen megkeresés, és magát Márki-Zayt sem keresték sem telefonon sem e-mailben.

Az MMM a témáról szóló hirado.hu-s cikk megjelenését követően e-mailt küldött az MTVA-nak, melyben kérték, küldjék meg, pontosan kit és mikor kerestek, erre azonban az MMM állítása szerint nem kaptak választ.

Egyúttal arról is tájékoztatták a közmédiát, hogy hivatalos megkeresésnek azt veszik, ha a már említett hivatalos e-mail címre érkezik a felkérés.

Visszakérdeztünk az MMM-nél, hogy ha nem kapják meg az MTVA felkéréseit, akkor a két elfogadott felkérés esetében hogyan értesültetek arról, ám erre a cikk megjelenésig nem kaptunk választ.

Párbeszéd: Megtévesztő az MTVA összesítése és a meghívások hiányosak

Karácsony Gergely főpolgármester pártja, a Párbeszéd megosztott lapunkkal egy hozzájuk befutó közmédiás felkérő e-mailt. A 2022. december 29-én Szabó Tímea országgyűlési képviselőnek az M1 „hírterületi kiemelt szerkesztője” által küldött „Ismételt Meghívás” tárggyal ellátott felkérésben nem szerepelnek konkrétumok, csak maga a felkérés ténye, valamint néhány vesszőhiba.

Sem az nem szerepel a levélben, hogy pontosan melyik műsorba, mely napra, hány órára hívják a politikust, sem azt nem jelölik, hogy milyen témakörről szeretnék őt megszólaltatni, a tematika kapcsán azt írják, hogy „jövőbeni terveiről” és a párt „aktuális ügyeiről” kérdeznék Szabót.

Az MTVA egyik meghívója. (Az M1 munkatársainak nevét és elérhetőségeit a Media1 homályosította el.)
Az MTVA egyik meghívója. (Az M1 munkatársának nevét és elérhetőségeit a Media1 homályosította el.) Forrás: Párbeszéd, Media1.

A Párbeszéd a jelenség kapcsán kiemelte a Media1-nek küldött válaszában, hogy

„az úgynevezett közmédia a 2022-es választási kampányban és azt megelőző időszakban egyszer sem hívta meg a Párbeszéd politikusait, hogy a magyar adófizetők pénzéből működő platformjain kifejthessék álláspontjukat; ez az állapot gyakorlatilag a 2018 és 2022 közötti parlamenti ciklusra is jellemző volt”.

Azt is megemlítette a párt, hogy a 2019-es főpolgármesteri kampányban a Párbeszéd társelnökét, Karácsony Gergelyt ellenzéki jelöltként egyáltalán nem, „csak azt követően hívták be az úgynevezett közmédiába, miután az M1-en naponta vendégeskedő Tarlós Istvánnal szemben megnyerte a választást”. (Az interjú egyébként kis híján botrányba fulladt, amiről itt írtunk.)

Megakadályozták a botrányos Karácsony-interjú vizsgálatát

Az április 3-i választás után a Párbeszéd szerint a közmédia „uniformizált mailüzeneteket küld a Párbeszédnek, ugyanakkor az M1 feladója sem a megkeresés tárgyát nem jelöli meg, sem politikusaink titulusát nem találja el (egyszer sem)”. A párt azt is állítja, hogy többször ünnepeken, vasárnap 22:00 órakor, vagy Szenteste is kaptak ilyen levelet a közmédiától. A közmédia számairól úgy nyilatkozott a Media1-nek a Párbeszéd, hogy szerintük nehéz megállapítani, hogy valósak-e.

„A Párbeszéd részéről […] arra gondolunk: automata üzeneteiket kizárólag azért küldik, hogy újabb rovátkát húzzanak a hirado.hu oldalon megjelenő, megtévesztő összesítéshez.”

Momentum: 5/4 vs 698/8

A Momentum is kiemelte a Media1-nek küldött válaszában, hogy a közmédia látványosan csak az áprilisi választásokat követően kezdte el meghívni politikusaikat a műsoraiba.

„Az azóta eltelt időszakban szinte minden nap elküldik ugyanazt a sablon meghívást, azonban ezek a meghívások egyelőre csak 5 megjelenésre vonatkoztak. Ebből az ötből a Momentum négyet teljesített, az ötödiket csak azért nem, mert az közvetlenül az ünnepek előtt érkezett”

– írja a párt kommunikációs osztálya. Az MTVA ezzel szemben azt állítja, a Momentum 698 meghívást kapott, melyből 8-at fogadott el.

A Momentum emlékeztetett rá, hogy Tompos Márton országgyűlési képviselőjük felolvasta az M1-en annak a 13 kirúgott tanárnak a nevét, akiket Pintér Sándorék eltávolítottak az állásukból, a párt szerint ezzel megmutatták, hogy mivel is kellene foglalkoznia a közpénzmilliárdokból működő köztévének.

Újabb cenzúra történt a Közmédiánál

A párt jóslásba is bocsátkozott, amikor elmondták lapunknak, hogy arra számítanak, hogy a közmédia mind a 2024-es EP- és önkormányzati választások, mind a 2026-os országgyűlési választások előtti időszakban újra be fogja szüntetni az ellenzéki politikusok invitálását.

Jobbik: Csak akkor nem megyünk, ha a lejáratásunk a cél

A Jobbik elismerte a Media1-nek küldött reakciójában, hogy a választásokat követően valóban megszaporodtak a meghívások, azt a látszatot keltve, hogy kiegyensúlyozott tájékoztatást nyújtanak, azonban ezeknek a párt szerint vélhetően nem a hiteles tájékoztatás az elsődleges célja.

Ennek ellenére az elmúlt időszakban többször is eleget tettek a felkéréseknek, legutóbb december 28-án szerepelt a közmédia Ma reggel című reggeli műsorában Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke. Szerintük a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz minden választópolgárnak joga van, így ők csak olyan esetekben utasítanak vissza médiaszereplést, ha annak célja „kifejezetten konzervatív közösségünk lejáratása vagy amennyiben az adott időpontban a kért politikusunk választókerületi vagy parlamenti elfoglaltsága miatt nem tud megjelenni” – írta a Jobbik. A párt által fent említett december 28-i pártelnöki szereplésnek azt a címet adta a Híradó és úgy is konferálták azt fel a beszélgetés előtt a hírfolyamukban, hogy „Szakértők szerint a szankciós politika megbukott, a Jobbik mégis újabbakat követel”.

Az MTVA a jobboldali ellenzéki párt esetében 694 meghívást hangoztat, melyből a közmédia állítása szerint tízet fogadott el a párt.

Nép Pártján Mozgalom: Nincs közmédia!

A Jakab Péter korábbi Jobbik-elnök által alapított mozgalom, a Nép Pártján is kap meghívásokat az MTVA-tól, a közmédia összesítése szerint ők 184 meghívást kaptak, amit egyszer sem fogadtak el. Jakab úgy reagált a Media1 megkeresésére, hogy álláspontja szerint Magyarországon jelenleg nincs közmédia, propaganda van, ahová ellenzéki politikus csak statisztának mehet.

„Ha nem így lenne, a választások előtt hívtak volna, nem utána. A Nép Pártján Mozgalom nem lesz a rezsim statisztája. A közmédiát vissza fogjuk foglalni a Fidesztől, ehhez azonban először a parlamentet kell visszafoglalni” – fogalmazott közleményében lapunknak írt válaszában a politikus.

A Media1-nek választ nem küldő ellenzéki politikai szervezetek nem éltek a lehetőséggel, hogy cáfolják a közmédia által közétett adatokat. Az MTVA velük kapcsolatban azt állítja, hogy

  • a DK 604 meghívást kapott műsoraikba, de csak egy esetben fogadta azt el,
  • az MSZP 1730 meghívást kapott, négy esetben fogadta azt el,
  • az LMP 52 meghívást kapott, 28 esetben fogadta el,
  • míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 12 ilyen meghívást kapott és két esetben fogadta el azt.

Frissítés, január 7.:
Válaszolt kérdéseinkre a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, reakciójukról e különálló hírben számolunk be részletesen:

A kétfarkúak megfejteni vélik az MTVA ellenzéki meghívási matekját

Exkluzív 80 perc Vágó Istvánnal

Indul a DK TV – Vágó István is részt vesz az új, ellenzéki televízió munkájában

Az MTVA a sokat kritizált Aranybulla sorozatról: „sok pozitív visszajelzés érkezett”

„A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon“ – Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét kérdezte a Media1

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltként a közmédia stúdiójában. Forrás:Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások