fbpx
Budapest, 2022. december 22. Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) programfőigazgatója nyilatkozik a közmédiának a teljes Aranybulla sorozat stábvetítésén, amelyen meghívott vendégek is részt vettek az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. december 22-én.

Az MTVA a sokat kritizált Aranybulla sorozatról: „sok pozitív visszajelzés érkezett”

Egyre több történelmi témájú film készül Magyarországon, és ez igaz lesz a 2023-as évre is.

Rengeteg kulturális tartalommal készül a közmédia 2023-ban is, számos műsorral emlékeznek például Csokonai Vitéz Mihály születésnek 250., Petőfi Sándor és Madách Imre, illetve a Himnusz születésének 200. évfordulójára – mondta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) program-főigazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Pető Zoltán hangsúlyozta, a közmédia legfontosabb küldetése, hogy ne csak a jelenkor történetét mondja el és tudósítson róla, hanem dolgozza fel és mutassa meg az ezeréves keresztény Magyarország történelmét és kulturális hagyatékát is. Ennek szellemében készült el és tűzte műsorára az MTVA az Aranybulla című hatrészes történelmi sorozatot, amelyet december végén vetített a Duna csatorna. Pető Zoltán elmondta,

sok pozitív visszajelzés érkezett az Aranybulla kiadásának nyolcszázadik évfordulója alkalmából készített filmsorozatról, amelynek várhatóan a filmes folytatását is elkészítik jövőre az alkotók.

Való igaz, hogy a sorozat egyik szereplője, a II. Andrást alakító Veréb Tamás a közmédiában méltatta az elkészült művet, melyben ő maga is szerepel, ám ezen felül, mérvadó szakemberektől csak lesújtó recenziók születtek az Aranybulla kapcsán. Veréb úgy nyilatkozott az M5 Librettó című műsorában, hogy

„Bízom benne, hogy az Aranybullával az István, a király rockoperához hasonló, unikális és ikonikus dolog született. A történet lebilincselő, a szakma kiválóságai vitték filmre, a 21. századi filmigényekhez igazodva. Az előzetesből már láthatják a nézők, hogy a képi világa túlzás nélkül felveszi a versenyt a tömegek által rajongott Trónok harcával.”

A sorozatot több meghatározó filmkritikus is éles bírálattal illette. Csákvári Géza a Népszavában azt írta, hogy az elkészült mű

„történelmi filmnek álcázott mozgóképes csőd”, melyben „rosszul instruált színészek szenvednek a kisiskolás szintű dialógusokkal rettenetesen ronda felvételeken”.

A HVG-ben Kovács Bálint úgy fogalmazott:

„az eddig jó színésznek megismert nagyok remekül hozzák a »mai iskolai megemlékezés még fontosabb, mert megtekint bennünket a tankerületi vezető is«–típusú amatőr színjátszás legjellegzetesebb karakterjegyeit.

A Filmszerész név alatt is publikáló Kovács Gellért pedig nemes egyszerűséggel azt vetette papírra a sorozat kapcsán, hogy

„sz.r volt. Sz.rabb annál is, mint amire számítottam. Nézhetetlen. Nevetséges. Dögunalmas iskolatévé. A magyarok istene óvjon attól, hogy megnézzek belőle még egy epizódot.”

Visszatérve a Pető Zoltánnal készült beszélgetésre, a program-főigazgató ebben kiemelte, egyre több történelmi témájú film készül Magyarországon, és ez igaz lesz a 2023-as évre is. Lesz Csokonai Vitéz Mihály születésének 250., Petőfi Sándor és Madách Imre születésének kétszázadik évfordulója, illetve a Himnuszt is pontosan két évszázaddal ezelőtt vetette papírra Kölcsey Ferenc.

Ezekről a jeles évfordulókról a közmédia is megemlékezik, a Petőfi-bicentenárium alkalmából műsorra tűzik az MTVA megrendelésére és finanszírozásában készült A helység kalapácsát, továbbá a János vitézt vagy a Petőfi életét bemutató Szabadság és szerelem Partiumban című dokumentumfilmet – sorolta Pető Zoltán.

Mint elmondta, január 1-jén a Dunán és az M5 kulturális csatornán a műsorok között egy-egy Petőfi-verset fognak bemutatni, hétfőtől pedig az M5 mellett a Duna csatornán és a Kossuth rádióban is minden nap látható és hallható lesz majd egy-egy Petőfi-költemény.

A Duna januári premierkínálatában látható a Keleti Ágnes életéről vagy a trianoni békediktátumról szóló film, ezt követően pedig valamennyi emlékév tartalmáról folyamatosan beszámol majd a közmédia.

(az MTI nyomán)

„A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon“ – Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét kérdezte a Media1

Megkérdezték az MTVA-t, élesítették-e már a munkavállalóikat megfigyelő szoftvert

Kárász Róbert mégis a Közmédia kreatívigazgatója lesz

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Budapest, 2022. december 22. Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) programfőigazgatója nyilatkozik a közmédiának a teljes Aranybulla sorozat stábvetítésén, amelyen meghívott vendégek is részt vettek az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. december 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások