fbpx
Gyöngyösi Márton, a Jobbik új elnöke az M1 Ma Reggel című műsorában 2022. július 8-án.

Most, hogy az újabb kétharmad miatt már alig van tétje, és a kormány pénzt szeretne az EU-tól, elkezdte látványosan meghívni a műsoraiba az ellenzéki pártokat a közmédia

Az ellenzék körében vegyes a fogadtatása a fordulatnak. Az állami médiaszolgáltató mindenesetre honlapján elkezdte összegyűjteni, épp kiket hívott meg.

A közmédiás Hirado.hu áprilisban – az országgyűlési választásokat követően – cikksorozatba kezdett, „M1 és Kossuth rádió – Ellenzéki meghívások a közmédiába” címmel.

A témával foglalkozó Telex idézte is a Hirado.hu cikkeiben rendre előforduló érvelést is, miszerint tették mindezt azért, mert szerintük

„az elmúlt esztendőkben számos – valójában igaztalan – vád érte a közmédiát a baloldali ellenzék részéről, mely szerint »nem jöhettek a közmédiába«, holott a valóságban szerkesztőink napról-napra, hétről hétre keresték, és hívták telefonon a baloldal szereplőit. Miután e meghívások döntően telefonon történtek, így hiába mondtuk, hogy a vádak igaztalanok, mind a baloldali politikusok, mind a liberális média részéről gúnyos megvetés, torz, sokszor hazug (fake news) tudósítás, nyilatkozat vagy közlemény érkezett”.

M1 és Kossuth rádió: Ellenzéki meghívások a közmédiába – 29. hét című írás a Hirado.hu portálon.
M1 és Kossuth rádió: Ellenzéki meghívások a közmédiába – 29. hét című írás a Hirado.hu portálon.

Azóta minden héten közreadja a közmédia hírportálja a listát, hogy mely ellenzéki pártok mely képviselőjét hívták meg az elmúlt héten, és kik azok, akik közülük nem fogadták el azt. Jellemzően ugyanazokat hívják meg, és az LMP mellett a Mi Hazánk képviselői szoktak élni a lehetőséggel, valamint a Volner Párt.

Tehát úgy tűnik, a közmédia elkezdte meghívni az ellenzékieket is a műsoraiba, most azonban már többnyire ők nem hajlandóak élni a lehetőséggel. A Telex szerint a helyzetet a választás előtti időkkel érdemes összevetni; a kampányidőszakkal, és az előző négy évvel.

Az ellenzéki pártok ugyanis márciusban, még az országgyűlési választások előtt azt nyilatkozták, hogy az előző négy évben mindössze 18 alkalommal szerepelhettek a közmédia politikai műsoraiban.

Emlékezetes volt az is, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt 4 év után először a választási kampány véghajrájában, 5 percre mehetett be az M1-re, a beszéde előtt és után Orbán Viktor beszédeit ismételgette a köztévé. Később az ellenzéki kudarc után hirtelen aztán hosszú interjút készítettek a bukott Márki-Zay Péterrel.

Így reagáltak az egyes pártok arra, miért nem élnek most a lehetőséggel

A Telex megkérdezte a különböző ellenzéki pártokat, hogy miért nem élnek a választások óta a közmédiás megjelenés lehetőségével.

  • Jobbik: a párt azt írta a portálnak, hogy a választás előtt „a magát közmédiának hazudó propagandagépezet gyakorlatilag nem engedte képernyőre képviselőinket”, de „április 4. óta valóban folyamatos érdeklődést tanúsítanak irántunk, melynek mi eleget is teszünk: Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke is szerepelt az elmúlt hetekben, emellett további interjúk jelenleg is szervezés alatt állnak”. A párt megjegyezte: ők a hiteles tájékoztatásban hisznek, így ők minden sajtóorgánumnak a rendelkezésére állnak.
  • Az MSZP másként látja ezt, szerintük a közmédia nem pártatlan, nem objektív és nem független, „tájékoztatás helyett politikai kommunikációs feladatokat lát el”, épp ezért „amíg nem látjuk, hogy a rendkívül elfogult tájékoztatás tartósan jó irányba változik, addig nem áll módunkban elfogadni a közmédia meghívását. Továbbra is számítunk a meghívásokra és figyelemmel fogjuk kísérni, hogy Dobos Menyhért távozásával és Altorjai Anita kinevezésével a közmédia politikai elfogultsága megmarad, vagy az új vezetéssel sokkal inkább megfelel a kiegyensúlyozottság és tárgyilagos tájékoztatás kritériumának” – írták, hozzátéve, hogy „egy demokratikus országban egy kiegyensúlyozottan működő közmédia esetén nem lenne hírértéke annak, hogy ellenzéki vezetőket hívnak be egy közpénzből finanszírozott médiába”.
M1 híradó
Fotó: adáskép
  • Momentum szintén arról írt a Telex megkeresésére, hogy őket is az április 3-i választások óta keresi a közmédia, azóta viszont „napi szinten kapja meg a Momentum sajtóosztálya ugyanazt a sablonüzenetet e-mailben az M1 szerkesztőségétől. Teszik ezt annak ellenére, hogy egyébként több alkalommal is egyeztettünk velük arról, hogy megkaptuk a megkereséseket, adott esetben, adott, választókat valóban érintő és tájékoztató témákban élni is fogunk vele, nem szükséges minden nap az automatikusan másolt sablon üzeneteket küldeniük”. A párt szerint „mindannyian tudjuk azt is, hogy ezek a hirtelen támadt érdeklődések nem a tájékoztatás kiegyensúlyozásának szólnak, hanem Orbán Viktor Európai Unióval folytatott keringőjének egy lépése, hogy úgy tüntesse fel a közmédiát, mintha bármilyen változás beindult volna”. Ezért aztán állításuk szerint majd akkor mondanak igent a meghívásra, „amennyiben nem propaganda célokra szeretnék megjelenésünket felhasználni, hanem valós véleménynyilvánítást vagy beszámolót szeretnének tőlünk kérni az olyan fontos, országot érintő ügyekben, mint az EU-s pénzek hazahozatala, a katatörvény módosítása, vagy a korrupció elleni harc hazánkban”.
  • Párbeszéd is azzal kezdte a portálnak adott válaszát, hogy a választás előtti négy évben gyakorlatilag egyáltalán nem hívták őket, sőt, „az úgynevezett közmédia folyamatosan negatív kontextusban említette meg a Párbeszéd politikusait, nem egyszer negatív, becsmérlő, sértő módon beszélve róluk”, közben pedig kormánypropagandát toltak. A választás óta azonban valami megváltozott, „az úgynevezett közmédia – aligha függetlenül a független nemzetközi és hazai sajtószakszervezetek permanens, tényszerűen megalapozott kritikáitól, továbbá a jogállamisági eljárással kapcsolatos »hangolni valóktól« – automata e-mailüzeneteket küld a Párbeszédnek, ugyanakkor sem a megkeresés tárgyát nem jelöli meg, sem politikusaink titulusát nem találja el”. Utóbbira példát is küldtek a Telexnek, miszerint Szabó Tímeát úgy hívták meg a párt társelnökeként a közmédiába, hogy már napok óta új elnökei voltak a Párbeszédnek.
  • A Demokratikus Koalíció (DK) nem reagált a Telex megkeresésére.

 

Épp ma írtuk meg azt is, hogy az MTI-hez hasonlóan a hirado.hu is elhallgatta, hogy Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott lemondott és milyen nyilvános levélváltásokat folytatott Orbán Viktorral a hétvégén elmondott tusványosi fajelméletes beszédét kritizálva.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Gyöngyösi Márton, a Jobbik új elnöke az M1 Ma Reggel című műsorában 2022. július 8-án. Fotó: adáskép
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások