fbpx
Baranyi Krisztina, valamint Kárász Róbert, Szalai Szilárd és Krug Emília az ATV Start 2022.11.04-i, nagy botrányt kavaró műsorában

A kutya is megeszi időnként az ürülékét, mégsem hívjuk azt ételnek – Nagy vita dúl Baranyi Krisztina ATV-s szereplése után, újságíró-e egy perek százait elvesztő, hírhedten hírhamisító lap szerzője

Bocsánatot kell-e kérnie a több száz pert elvesztő PestiSrácok című lap „újságírójától” az ATV péntek reggeli műsorában történtek után Baranyi Krisztinának, aki propagandistának nevezte az illetőt és nem állt vele szóba? Nagy vita dúl a téma körül, sokan nyilvánultak meg az ügyben, például Molnár Áron NoÁR, Huth Gergely, Fürjes Balázs, Szabó Tímea, Vágó István, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség, Pápai Gábor, Hadházy Ákos, Gulyás Balázs, Ónody-Molnár Dóra és sokan mások. A Media1 összegyűjtötte a legérdekesebb reagálásokat pro és kontra.

Mint arról elsőként a Media1 beszámolt, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az ATV Start című élő reggeli műsorában pénteken kijelentette, hogy nem áll szóba „ócska propagandistákkal”, ezért nem volt hajlandó válaszolni a Krug Emília és a csatornától hamarosan távozó Kárász Róbert műsorvezetők között helyet foglaló Szalai Szilárdnak, a PestiSrácok című közpénzfinanszírozott és sajtóperek tucatjait elvesztő lap egyik munkatársának, akit az ATV műsorvezetői előzőleg „újságíróként” mutattak be, és ez a titulus került a neve alá is a tévéképernyőre.

A 16 perces műsorszám ezek után úgy zajlott le, hogy amikor a PestiSrácok munkatársa kérdezett valamit, arra Baranyi nem reagált, csak akkor, ha „magyar-magyar tolmácsként” a két műsorvezető megismételte a kérdéseket számára. Emiatt Kárász Róbert egyszer el is nevette magát, mivel komikusnak találta a helyzetet, hogy neki kell közvetítenie a kérdéseket, miközben azt Baranyi is hallja.

A műsorvezetők az élő adásban egyébként a szerkesztői szabadsággal és azzal magyarázták, hogy a stúdióban volt Szalai Szilárd, hogy az ATV törekvése az, hogy minél többféle véleménynek biztosítson platformot, tehát sokszínű kíván lenni. Krug Emíla megígérte, hogy a hasonló helyzetek megelőzése érdekében előzőleg tájékoztatni fogják a vendéget arról, kik lesznek rajta kívül a stúdióban.

NoÁR: Mi a fenét keres a PestiSrácok embere az ATV stúdiójában?

Elsőként Molnár Áron NoÁR, színész, aktivista reagált a történtekre, aki az ATV-t bírálta, amiért a PestiSrácoktól bárkit is beengednek a stúdióba. Azt mondta, szerinte a csatorna ezzel legitimitálta a propandisták működését.

„Döbbenettel értesültem arról, hogy az ATV reggeli műsorába beengedtek az újságírók közé egy propagandistát. Jómagam is sokszor voltam az ATV-ben, valóban igyekeznek megszólaltatni különböző nézetű és gondolkodásmódú embereket, de a propagandisták nem jobb, vagy bal oldali értékrend szerint működnek, hanem a kormányhoz hűen, valóságot felszámolva jelentetnek meg hazugságokat. Az ATV ezzel legitimálta a propagandisták működését. Tisztelem Krug Emíliát, nagyon jó beszélgetéseink voltak, de az nem lehet teljesen evidens, hogy egy ilyen kaliberű újságíró, mint ő szemrebbenés nélkül mutat be egy propagandistát, mint egy evidenciaként kezelve, hogy a rengeteg mocsok, hazugság és aljasság, amit leírtak a “pestisrácok” az innentől kezdve érvényes. Már önmagában az, hogy ez a neve egy propagandagyárnak, óriási tiszteletlenség a történelmünkkel szemben. Hiszen a pesti srácok az 1956-os forradalom és szabadságharcért fegyvert fogó budapesti tizenéves fiúk és lányok voltak. Szégyen, hogy így hívatják magukat a propagandisták. Érthetetlen ez a lépés az ATV részéről. A propagandisták beengedése az épületbe, ráadásul újságíróként hivatkozni rájuk totális felszámolása a valódi újságírásnak. A »minden oldalról kérdezőt próbàl találni az ATV« érv azért problémás, mert a propadanda nem egy oldal, nem egy szakmai közösség, hanem a társadalomra őrülten káros, rendszerhű hazugsággyár.”

Vágó István is furcsának találja, hogy az ATV beengedte Szalai Szilárdot

Vágó István, a DK elnökségi tagja, egykori televíziós műsorvezető, aki az elmúlt években egyre sűrűbben bírálja az amúgy az ellenzéki véleményeknek jelentős műsoridőt biztosító, de a kiegyensúlyozottság jegyében a kormánypárt prominenseit is stúdióiba engedő ATV-t különféle internetes bejegyzésekben, nyilvános Facebook-bejegyzésében, Baranyi Krisztina a műsorban elmondott alábbi szavait emelte ki, amikor megosztotta a Media1 pénteki hírét a Baranyi-Szalai-ATV-afférról.

„Csodálom is, hogy ez a televízió egyáltalán beenged ebbe a stúdióba ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van, folyamatosan mindenféle gátlás nélkül hazudoznak és csúsztatnak”…

A PestiSrácok főszerkesztője azon akadt ki, ahogy a munkatársukkal bánt Baranyi

Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője – aki alig pár órával korábban kénytelen volt elnézést kérni a PestiSrácok egyik durva háborús hamisítása miatt – felháborodottan fogadta az adásban történteket.

Bocsánatot kér Huth Gergely és a PestiSrácok Georg Spöttle videója miatt

A PestiSrácokhoz hasonlóan szintén rengeteg valótlanságot közlő és a bukott sajtóperek száma alapján készülő feketelistán szégyenteljes pozícióban lévő Origo „Baranyi Krisztina nevetségesen toporzékolt az ATV-ben, Gyurcsányné kedvenc bloggerei hisztérikusan ünneplik” című írása szerint azt nyilatkozta Huth a lapnak, hogy

„Az újságírás egy szakma, és a médiának megvannak az etikai normái és működési szabályai, amibe az is beletartozik, hogy ha valaki politikusként, közszereplőként elfogadja egy televíziós csatorna meghívását egy vitaműsorba, akkor nem válogat az őt kérdező újságírók között. Ha a Magyar Újságírók Szövetsége nem a szovjet időkből ránk marad posztkommunista gittegylet lenne, kutya kötelessége lenne tiltakozni a méltatlan és felháborító történtek miatt, Baranyi Krisztinának ugyanis nem volt joga arra, hogy sértegesse és gyalázza a kollégánkat, Szalai Szilárdot. Ugyanakkor nagyon köszönjük az ATV műsorvezetőinek, Kárász Róbertnek és Krug Emíliának a remek helytállását és kiállását a sajtószabadság mellett. Nagyon becsüljük Szalai Szilárd kollégánkat, aki karakánul és úriemberként viselte a megalázás kísérletét! Hál’ Istennek a történtek nagy sajtóvisszhangot váltottak ki, még a baloldalról is érkezett némi szolidaritás, ugyanakkor ki kell emelni a Telex aljas és szánalmas írását, amelyben Baranyi Krisztinának adnak igazat, és az ATV-t próbálják zsarolni annak érdekében, hogy a jövőben a nemzeti konzervatív oldalhoz tartozó újságírókat ne hívják meg.”

Letaszította a Magyar Nemzet az Origót a legtöbb sajtópert elvesztő médiumok feketelistájának legelejéről a Fővárosi Törvényszéken tavaly

Fürjes Balázs szerint a PestiSrácok munkatársa nem propagandista

Ma, szombaton Fürjes Balázs államtitkár Facebook-posztban Baranyi Krisztinát bírálta, amiért propagandistának nevezte Szalai Szilárdot, holott Fürjes szerint egy újságíróról van szó. Fürjes azt követelte, hogy Baranyi kérjen bocsánatot a PestiSrácok munkatársától.

„(…)értetlenül állok azelőtt, hogy Ön egy kormánykritikus televízió, az ATV stúdiójában, ahol egyébként gyakori vendég, nem volt hajlandó válaszolni a három Önt kérdező riporter közül a Pesti Srácok újságírójának kérdésére. Sőt, a kérdező lapját hazugnak minősítette, megkérdőjelezte a riporter újságíró voltát és kérdőre vonta a televíziót, hogy az hogy engedhet be »olyan embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van«. Vagyis Ön választott politikusként erőteljes jelzőkkel minősített több szerkesztőséget is, korlátozta egy újságíró szólásszabadságát és megkérdőjelezte az adott televízió szerkesztői szabadságát. Megsértve ezzel a tv és online lap nézőit és olvasóit is. Polgármester asszony, tisztelettel arra kérem, hogy fontolja meg a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését! Egészen biztos, hogy az ATV és a Pesti Srácok közönsége soraiban mindenféle embert találunk. Idősebbet, fiatalt, jobb- és baloldalit, budapestit és vidékit, családosat és egyedül élőt, nőt, férfit, hívőt és ateistát egyaránt. Olyan ferencvárosit, aki Önre szavazna, és olyat is, aki nem. Mert mi, magyarok sokfélék vagyunk. Szabadságunk lényegéhez tartozik, hogy e különbségeknek szabad lenniük. Hogy sokféle vélemény létezik, és demokráciában élve tolerálnunk kell az irányunkban kritikus, velünk vitázó véleményeket és azok megfogalmazóit is. Én magam azért is szoktam interjút adni a kormánnyal rendkívül kritikus, sokszor elfogult szerkesztőségeknek is, mert úgy gondolom, hogy e szerkesztőségek nézőit, hallgatóit, olvasóit, vagyis a magyar választókat tiszteljük meg azzal, ha válaszolunk a kérdésekre. Akkor is, ha az adott médium által közvetített értékrenddel, politikai nézetekkel a legkevésbé sem értünk egyet. A médiának, legyen az bármilyen beállítottságú is, alapvető feladata a tájékoztatás, a kérdezés, a különböző nézőpontok bemutatása. Ebben mi, politikusok úgy segíthetünk, hogy válaszolunk a feltett kérdésekre. Önnek természetesen joga van egyes médiumok iránt szimpátiát, mások iránt ellenérzést táplálni. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem baloldali privilégium. A szólás szabadsága a baloldalt és a jobboldalt egyaránt megilleti, a magyar embereknek pedig joguk van sokféle véleményt, álláspontot megismerni.
Kérem ne segédkezzen annak a rossz hagyománynak a feltámasztásában, miszerint csak a baloldalt illeti a szólás szabadsága és csak a baloldalnak lehet igaza közéleti kérdésekben! Ez kirekesztő, antidemokratikus és megalapozatlan álláspont lenne. Szabadságjogaink, a szólás- és véleményszabadság, a sajtó szabadságának tisztelete miatt fontos, hogy ne utasítsuk vissza, ha kritikusan kérdeznek minket, még ha esetleg ellenszenvvel is viseltetünk a kérdezővel szemben. Mert nem a kérdező személye, pártszimpátiája, hanem a hallgatóság, Magyarország polgárai számítanak. Ebben a konkrét esetben a Pesti Srácok olvasói és az ATV nézői. Minden politikai és véleménykülönbségükkel együtt.”

Media1: kiállnak-e a Magyar Hang újságíróiért?

Ezt követően a Media1 nevében én a következő kérdést küldtem Fürjes Balázsnak egy hozzászólásban:

„Tisztelt Fürjes úr! A Media1-től szeretnénk megkérdezni Öntől, hogy mint azt tudja, a Magyar Hang újságíróit nem engedik be a Kormány hivatalos sajtórendezvényére, a kormányinfókra, holott a lapnál a PestiSrácokkal ellentétben tudomásunk szerint nem dolgoznak elítélt személyek. Tervezi esetleg, hogy nyílt levelet ír az érdekükben Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számára, akinek egy Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet szerint feladatköre a kormányszóvivői események megszervezése, így a Hang munkatársainak beengedése a kötelessége lenne? ”

Ezt követően két kapcsolódó hírünk linkjét is elküldtem a sajtószabadságért aggódó államtitkárnak a kérdéshez kapcsolódva arról, hogy Szentkirályi Alexandra milyen szavakkal akadályozta meg sokadjára a Magyar Hang újságíróinak nemzetközi egyezmények által biztosított munkavégzését, tudósítását a kormány sajtótájékoztatóiról.

„Ugyanazt tudom papagájként ismételni” – mondta a Magyar Hangnak a kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy miért nem engedik be a lapot a Kormányinfóra

Arra is emlékeztettem, hogy épp most találta a bíróság bűnösnek jogerősen a PestiSrácok volt hírigazgatóját, Szarvas Szilvesztert és Füssy Angélát, a lap egyik szerzőjét. Kérdéseinkre azok elküldése után az államtitkár nem reagált, pedig a Facebook-oldalán továbbra is aktívnak mutatkozott.

Ismét bűnösnek találta a bíróság a PestiSrácok volt hírigazgatóját és a lap egyik munkatársát

Ónody-Molnár Dóra újságíró arra figyelmeztette Fürjest, hogy a kormánya nem válaszol egyes újságírók kérdéseire

Nem sokkal később Ónody-Molnár Dóra újságíró is becsatlakozott egyetértőleg a Magyar Hanggal kapcsolatos felvetésre és bírálva, hogy újságíróként számtalanszor nem kap választ fideszes politikusoktól. Ónody-Molnár ezt írta:

„Fontos kérdés. Várom a választ én is Fürjes Balázstól. Egyebekben felhívom Fürjes úr figyelmét, hogy vezető fideszes politikusok napi gyakorlata nem válaszolni a sajtó megkeresésére. Vegyük például Novák Katalin, akit miniszter korában számtalanszor kerestem meg, hogy adjon interjút a magyar családokat érintő kérdésekről, a legtöbb esetben válaszra sem méltatta a megkeresésemet, időnként hintáztatott a sajtósán keresztül, hogy keressem meg 2 hét múlva, ami meg is történt, majd újra nem válaszolt. Amióta a politikusnő a nemzet egységét hivatott képviselni, azóta is próbálkoztam többször is interjúkérelemmel a Köztársasági Elnöki Hivatalon keresztül. Az eredmény: nagy büdös semmi. De ott van Csák János miniszter, akit kinevezése óta számtalanszor megkerestem, hiszen ő felel többszázezer fiatal felsőoktatási tanulmányaiért. Abból a minisztériumból még egyszer sem válaszolt nekem soha senki, úgy, hogy 16 éve dolgozom oktatási szakújságíróként is. Elég röhejes fideszes politikustól azt olvasni, hogy »ne utasítsuk vissza, ha kritikusan kérdeznek minket«. Ezt a posztot kár volt megírni.”

Gulyás Balázs szerint Fürjesnek először a saját kormányának kellene nyílt levelet írnia, ha aggódik a sajtószabadságért

Később beszállt a kérdezők közé Gulyás Balázs publicista, a Magyar Hang munkatársa, a Frisshirek.hu-n jelentkező Szabadsajtó Klub című műsor műsorvezetője is, aki szintén azt fájlalta, hogy Fürjes a Magyar Hang újságírói esetében nem emelt szót, és hogy a lapnak a kormányzat nem ad válaszokat.

„Tisztelt Miniszterhelyettes úr! Kérem, írjon nyílt levelet a saját kormányának, tekintettel arra, hogy a kormány különböző szervei lapunknak, a Magyar Hangnak – de tudtommal más, a maradék független médiához tartozó sajtóterméknek sem – nyilatkoznak, megkereséseinkre nem reagálnak, információt lapunkon keresztül a mi olvasótáborunknak nem hajlandóak adni, pedig mi nem vagyunk sajtóper-elvesztő bajnok, mint az ön által féltett »Pesti« »Srácok«. Köszönettel várom újabb nyílt levelét.”

Pápai Gábor: Orbán Viktor fake news gyárnak nevezte a régi Indexet és ezért bojkottálta

Hozzászólt Pápai Gábor, a Népszava ismert karikaturistája is, aki ellen korábban komoly gyűlöletkampányt folytatott a Fidesz-KDNP-kormány egy rajza miatt. Pápai a hozzászólásában azokat a videókat illesztette be, amikor Orbán Viktor miniszterelnök fake news gyárnak minősítette az akkoriban még kormánykritikus Index.hu-t, és erre hivatkozva tagadta meg a válaszadást Fábián Tamás újságírónak (aki az Index tulajdonosváltása után a Telex munkatársa lett)

Így akadályozzák Magyarországon rendszerszinten a független újságírást

Szabó Tímea szerint nem szabad újságírónak nevezni azt, aki perek százait vesztő lapnál dolgozik

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is megszólalt. Ő ezt írta:

„Kedves Fürjes Balázs! Biztos lemaradtam valamiről, de nem láttam, hogy Baranyi Krisztina lekötözte volna, nopláne bragasztotta volna »szegény újságíró« száját, amivel korlátozta volna őt jogaiban. Ellenben azt a propagandagépezetet, amely az elmúlt 5 évben 400(!) sajtóhelyreigazítasi pert vesztett, ne nevezzük sajtónak, az ott dolgozókat pedig újságírónak. A kutya is megeszi időnként az ürülékét, mégsem hívjuk azt »ételnek«.”

A központi egyenhíreket gyártó KESMA-hoz közeli újságírószervezet az MSZMP Központi Bizottságát emlegette

A Fidesz-közeli, néhány éve létrehozott újságírószervezet, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNSZ) is megszólalt. Szerintük az ATV adásában megsérült a sajtószabadság, amikor Baranyi propagandistának titulálta Szalai Szilárdot. Honlapjukon találtuk az alábbi reagálást:

„Ami nem fér bele – Tiltakozás a sajtószabadságot ért durva támadás ellen
A Magyar Nemzeti Médiaszövetség végtelenül szomorúnak és mérhetetlenül aggasztónak találja az ATV stúdiójában péntek reggel történteket. Szövetségünk felháborítónak tartja, hogy baloldali politikusok nem először támadják durván a szabad sajtó működését és kiáll a Pesti Srácok újságírója és az ATV szerkesztői mellett. Mint ismert, az ATV reggeli műsorában Ferencváros polgármestere nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, ócska, fizetett propagandistának nevezve a munkáját végző újságírót. Élesen bírálta az ATV szerkesztőit is, amiért „a Pesti Srácok ebben a stúdióban egyáltalán lehet”, egyszerre fenyegetőzve és tiporva bele a sajtó és a szerkesztés szabadságába. Bizonyára fáj a baloldalnak, hogy már nincs az MSZMP Központi Bizottsága által ellenőrzött sajtó, hogy már nem csupán a MÚOSZ az egyetlen újságírószervezet Magyarországon és már nem ők mondják meg, hogy mi az újságírás, és ki az újságíró. Minden bizonnyal kényelmetlen Ferencváros baloldali polgármesterének, hogy egy televízióműsorban nem csupán számára kedvező kérdéseket tesznek fel neki. Szövetségünk határozott álláspontja szerint ugyanakkor a megbélyegzés, kirekesztés és fenyegetés nem lehet alternatíva egyetlen politikus előtt sem. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy ez az akció egybeesett az Európai Parlament magyarországi sajtószabadságot vizsgáló sokadik delegációjának látogatásával. Éppen ezért nem véletlen az sem, hogy a baloldali polgármester felszólalt a közmédia épülete előtt aznap este szervezett megmozduláson is. A gépezetbe azonban valahol porszem mehetett. A polgármester figyelmét elkerülhette a magyar sajtó szabadságát erős előítéletekkel vizsgálni érkezett bizottság vezetőjének nyilatkozata, miszerint „a média a demokrácia negyedik alappillére, a működőképes demokrácia elengedhetetlen feltétele, ezért garantálni kell a függetlenségét”. Ebbe az alaptételbe ugyanis egyáltalán nem fér bele, hogy egy egész kerületet képviselő városvezető minősítsen, negligáljon és burkoltan fenyegessen újságírókat és szerkesztőségeket. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség ismételten felszólítja a baloldali politikusokat, hogy biztosítsák a kérdezés, a szerkesztés és a véleménynyilvánítás szabadságát, és ne avatkozzanak bele a független sajtó működésébe sem kirekesztő minősítésekkel, sem fenyegetéssel. Az ügyben érintett kollégáinkkal szolidaritást vállalunk, és erre hívjuk fel valamennyi jóérzésű újságírót és érdekvédelmi szervezetet.”

Hadházy Ákos egyetért Baranyi Krisztinával

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki tegnap a közmédia hírhamisításai ellen tiltakozott az MTVA épülete előtt, amiről azután az M1 televízió manipulálva, trükkösen számolt be, azt írta Facebook-oldalán, egyetért Baranyi Krisztinával, aki fel is szólalt a Kunigunda útján az eseményen.

Trükkösen számolt be az M1 televízió az állami média cenzúrái és Papp Dániel vezérigazgató elleni tiltakozásról

Frissítés 2022.11.06.

Baranyi Krisztina később Facebookon reagált Fürjes Balázs államtitkárnak és ismét bírálta a PestiSrácokat, melyet szennymédiának titulált, amiért folyamatosan híreket hamisít.

Baranyi Krisztina szerint Fürjes Balázs államtitkárnak a „szennymédia” helyett inkább a sajtó mellett kellene kiállna

Az ügy további fejleményeire később még visszatérünk.

A PestiSrácokhoz kapcsolódó korábbi írásaink ITT érhetők el.

Ha visszanézné az ATV ominózus műsorát, benne a 16 perces jelenettel, ITT teheti meg.

Szürreális dolog zajlott ma reggel az ATV élő reggeli adásában (VIDEÓVAL)

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalálnak minket Facebookon is.

Borító: Baranyi Krisztina, valamint Kárász Róbert, Szalai Szilárd és Krug Emília az ATV Start 2022.11.04-i, nagy botrányt kavaró műsorában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások