fbpx
Georg Spöttle, a Pesti TV vendégeként

Bocsánatot kér Huth Gergely és a PestiSrácok Georg Spöttle videója miatt

Beismerte a PestiSrácok főszerkesztője, hogy a Georg Spöttle-féle videóban valótlanság szerepelt az ukránokról. Azt ugyanakkor tagadják, hogy Vlagyimir Putyinnak és az oroszoknak akartak ezzel kedvezni.

A 444 nyomán a Media1 is beszámolt arról, hogy a PestiSrácok oldalán, a 888-on és a közmédiában már-már szinte szurkolnak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Ukrajna elleni háborúban, és ennek érdekében időnként nem riadnak vissza a legdurvább hírhamisításoktól sem. Így történt ez a napokban akkor is, amikor az oroszok szemszögéből, a putyinista narratívát erősítve „elemezte” a háborús eseményeket Georg Spöttle „biztonságpolitikai szakértő”, korábbi fideszes képviselőjelölt, a már csak neten elérhető PestiTV vezetőszerkesztőjének közreműködésével.

A „biztonságpolitikai szakértő” néhány napja egy 2016-os, aleppói orosz bombázást úgy állított be, mintha azt az ukránok hajtották volna végre nemrég Donbaszban. Ennek érdekében az eredeti arab nyelvű feliratot is kitakarták.

Az ügy odáig fajult, hogy a Momentum háborús hírhamisítás miatt feljelentette a PestiSrácokat és Spöttle-t. A Momentum szóvivője közölte:

„ahhoz már hozzászokhattunk, hogy a fideszes médiában fullba nyomják a Putyin-párti propagandát. Ahhoz viszont még mindig nem szoktunk hozzá, hogy konkrétan híreket hamisítanak, álhíreket gyártanak és tudatosan megpróbálják átverni a közönséget.”

A történtek után ma, csütörtökön Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője „Természetesen nem orosz-, hanem magyarpárti a PestiSrácok.hu és ha hibázunk, elnézést kérünk” című írásában végül a maga módján elnézést kért. Huth tagadja bocsánatkérésében, hogy Putyinnak szurkolnának, és szimpla tévedésként igyekeznek leírni a történteket.

Ezt írja a főszerkesztő:

„Hírhamisítással vádolja lapunkat a Momentum és vele együtt a dollárbaloldal számos lapja, köztük a Telex.hu és a 444.hu, illetve a végtelenül elfogult »szaklap«, azaz a Média1 a GEOrgPOLITIKA című vlogunk október 28-án közzétett epizódja miatt. Georg Spöttle nagyon népszerű videóműsorában valóban megjelent egy félreérthető illusztráció, amiért elnézést kérünk, ugyanakkor visszautasítjuk a vádat, hogy szerkesztőségünk Oroszország pártját fogná.”

A cikk alatt végül Huth azzal hárít, hogy „szerkesztési hiba” történt a videójuk kapcsán.

Ellentmondások Huth bocsánatkérésében

Huth szavainak ellentmond, hogy a Pesti TV vezetőszerkesztője, Georg Spöttle korábban még arról beszélt az Ultrahang nevű YouTube-csatornán, hogy ő maximálisan Oroszországnak szurkol ebben a háborúban. Ráadásul szándékos hamisításra utal, hogy az eredeti arab nyelvű feliratot a Spöttle-videó előkészítésekor letakarták – ilyesmi véletlenül aligha történik.

Huth Gergely átveszi az állami díját Kásler Miklós minisztertől
Huth Gergely még korábban állami díjat vesz át Kásler Miklós minisztertől. Fotó: MTI

Egyébként a PestiSrácok bocsánatkérő írásának elejére elhelyezett, a Media1-et lejáratni próbáló megjegyzésével és idézőjelezésével ellentétben valójában minden esetben maximálisan korrekten és elfogulatlanul jártunk és járunk el a jövőben is.

Például még Huth abbéli reagálásainak is azonnal teret biztosítottunk, amikor vitatta a televíziós piac szereplői által etalonként figyelt Nielsen Közönségmérés Kft. nézettségmérő műszereinek adatait az azóta egyébként túl alacsony nézettség miatt megszűnt lineáris televízióval, a Pesti TV-vel kapcsolatban. Később, amikor a kormánypárti Századvég megkérdezesen alapuló kutatásával hozakodott elő Huth Gergely azzal kapcsolatban, milyen sikeres is valójában a csatorna, azt is közöltük, de minden más esetben is teret biztosítottunk Huth reagálásainak a minél sokszínűbb tájékoztatás érdekében. A lap főszerkesztőjével annak ellenére is mindig korrekten bánunk, hogy lapja és saját maga ezt gyakran nem mondhatta el irányunkba, hiszen például végül kénytelenek voltak helyreigazítást közölni, amikor a Media1 tulajdonosi hátteréről közöltek hamis információkat.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Georg Spöttle, a Pesti TV-ben.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások