fbpx
A Népszava elnézést kérő grafikája a karikatúra helyén

Itt a reakció: Pápai Gábor és a Népszava Strasbourgig is elviszi a „méltatlan” karikatúra ügyet

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Népszava és Pápai Gábor a „KRÓNIKUS” című karikatúrája ügyében.

A Media1 telefonon elérte a Népszava karikaturistáját, Pápai Gábort, aki portálunk kérdésére elmondta:

abszurdnak tartja az ítéletet és tovább viszik az eljárást, természetesen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Pápai alapjaiban tartja furcsának azt, hogy valaki egy csoporthoz tartozóként érzi sértve magát egy karikatúra miatt, ugyanis amikor a jogalanyiságot kiterjesztették közösségekre, hogy ne csak a személy szerint sértett fordulhasson bírósághoz, akkor ezt sérülékeny csoportok védelmére tették, most viszont egy erős csoport egyik tagja kér védelmet egy olyan karikatúra ellen, ami épp a kiszolgáltatott csoportok helyzetét vette védelmébe.

Pápai azt mondta, a NER újítása, hogy bárki “magyarként”, ahogy Tóta W Árpád ellen, vagy magát keresztényként mint ellenem definiálva kártérítési igénnyel léphet fel a szabad véleménynyilvánítás ellen.

A másik abszurditás Pápai szerint az, hogy a bíróság (és az új összetételű Alkotmánybíróság) kiiktatta az úgynevezett “átsugárzás” bizonyításának követelményét a vád megalapozottságában, ami az európai joggal és a korábbi AB határozatokkal szembemenve nem teszi lehetővé, hogy vizsgálni lehessen, valóban okoztak-e sérelmet a történtek. Pápai elmondása szerint Vejkey Imre szenvedélyesen érvelt, hogy annyira félelemkeltő volt számára ez a rajz, hogy tessék adni neki hatszázezer forintot, (végül négyszázezret kapott).

Továbbá az is kérdés Pápai szerint, hogy egy keresztény, vallásos ember vagy csoport egy alapjaiban semleges Krisztus ábrázolás kapcsán miért fordul bírósághoz.

A nyilatkozatot az alábbi, friss hír kapcsán közöljük:

Harmadfokon pert veszített a Népszava KRÓNIKUS karikatúrája, ami az ítélet szerint „indokolatlanul bántó”

 

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások