fbpx
A Megafon Központ néhány támogatottja.

Jogerősen is minden pert megnyert a Telex a Megafonnal szemben, és ezzel még nincs vége

A Telex ugyanis közérdekű adatigényléseket nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy kerülhetett-e közpénz a Megafonba.

Korábban három sajtópert is indított a kormányközeli véleményvezérek közösségi médiás jelenlétét pénzelő Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. a Telex.hu ellen szemben, a hírportál azonban, mint azt már megírtuk, mindhármat megnyerte első fokon (első, második, harmadik).

A portál most arról számolt be, hogy mivel a Megafon egyik bírósági döntés ellen sem fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék ítéletei jogerőssé váltak, így a lap mindhárom peres eljárást megnyerte.

A Megafon azért perelte be a Telexet, hogy írják ki, nem közpénzből működnek. A jogerős ítéletek szerint azonban a lapnak nem kell helyreigazítást közölnie.

„A Megafon által kifogásolt egyik korábbi tényfeltáró anyagunkban a kormánypárti Alapjogokért Központról írtunk, amelynek működéséhez eddig legalább kétmilliárd forinttal járultak hozzá a magyar adófizetők. Annak jártunk utána, hogyan kapcsolódik össze az Orbán-kormány és az annak üzeneteit felerősítő, jól felépített influenszerhálózat, és hogy juthat-e vajon közpénz a pártalapítványon és más alapítványon keresztül a szervezethez. A két cég között személyi átfedés biztosan van, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Kovács István egyszersmind a Megafon tulajdonos-ügyvezetője”

– fogalmazott a Telex.

Közügyről volt szó

A törvényszék ítélete szerint valós tényekből levont okszerű következtetésként, véleményként írtak arról, hogy a Megafonba akár közpénz is juthatott. A cég korábban azt állította, magánadományokból működik.

A bíróság szerint azonban kiemelt közügyről van szó, a közpénz útjának és felhasználásának pedig átláthatónak kellene lennie. Az ítélet indoklása szerint a portál közpénzre vonatkozó sejtését az Alapjogokért Központ  és a Megafon nem oszlatta el minden kétséget kizáróan.

A Telex közérdekű adatigénylést nyújtott be

A Telex a mai cikkében arra is kitért, hogy közérdekű adatigényléssel fordult az Alapjogokért Központhoz (AK), illetve az azt tulajdonló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-hez, és közérdekű adatokat kértek az Alapjogokért Központot közpénzzel ellátó Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA) is.

Utóbbitól azért kértek közadatot, hogy megtudják, a működésük során eddig összesen milyen összegű támogatást adtak a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-nek, valamint megkérdezték, hogy támogatja-e az alapítvány bármilyen módon a Megafont, és ha igen, akkor milyen tárgyban, mekkora összeget ítéltek meg támogatásként a cégnek.

Emellett a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-től, és a céget vezető Szánthó Miklóstól pedig a Telex szerint közadatnak minősülő információkat kértek például azzal kapcsolatban, hogy hány állami vagy önkormányzati jogi személytől kaptak támogatást, és pontosan mely magánszemélyeket, cégeket, szervezeteket támogattak közpénznek minősülő forrásokból. Valamint arra is rákérdeztek, hogy adtak-e valaha adományt/támogatást a Megafonnak, van-e valamilyen más formában megvalósult együttműködésük a céggel, illetve van-e valamilyen egyéb, közpénzből fedezett szerződésük a céggel.

Csúszik a válaszadás

Az AK mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-től még hónapokkal ezelőtt, januárban kérték az adatokat – azt a választ kapta a lap, hogy 15 nap helyett 45 napon belül reagálnak a „humánerőforrás-kapacitás szűkülést okozó” koronavírus-járvány miatt. Először március 10-ét jelölték meg a válaszadás időpontjaként, majd ugyanezen okra hivatkozva ezt a határidőt ismételten kitolták, április 24-ig. A Telex hozzátette: a Batthyány Lajos Alapítvány nagyon hasonló érveléssel szintén későbbi adatkiadást jelölt meg.

Mint arról a Media1 is beszámolt, épp a napokban lépte át az 1 milliárd forintos határt a Megafon facebookos költése.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Megafon Központ néhány támogatottja. Fotó: Facebook / Megafon
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások