fbpx
A Megafon Központ néhány támogatottja.

Pert nyert a Telex a Megafon ellen

A Megafon azt állította, nem igaz, hogy közpénzből működik és hogy nem független, ahogy azt a Telex állította, ezért helyreigazítást próbált kikövetelni a laptól.

Első fokon elutasította a Fővárosi Törvényszék a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. keresetét, így nem kell helyreigazítást közölnie a Telexnek amiatt a tavaly november 25-i cikke miatt, mely azt állította, hogy a kormányközeli véleményvezérek közösségi médiás bejegyzéseit több száz milliókkal megtoló Megafon nem független és hogyan kapcsolódik a több mint 2 milliárd forint közpénzben részesedő Alapjogokért Központhoz.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében úgy vélte:

a Telex munkatársai megalapozottan jutottak arra a következtetésre, amelyet közöltek a Megafonról. A bíróság kiemelte, hogy fontos, hogy átlátható legyen a közpénz útja és felhasználása, a cikk egy közérdekű vitához járul hozzá, hogy a sajtó gyakorolhassa ellenőrző, úgynevezett „őrkutya” (watchdog) szerepét a közpénzek transzparens felhasználása szempontjából, a közérdekű kérdések megvitatásának szabadsága pedig kulcsfontosságú egy demokratikus társadalom szempontjából, olvasható az ítélet indoklásába – derül ki a Telex az ítélettel foglalkozó híréből.

A mostani ítélet érdekessége, hogy néhány napja az Azonnali (Gerényi Gábor és Ungár Péter médium), mely szintén foglalkozott a Megafon mögött lévő pénzekkel, peren kívül helyreigazítást közölt, mondván, nincs bizonyítéka arra, hogy közpénzek kerültek volna a Megafonhoz, majd elnézést kért a Megafontól, pedig egy átlátszós cikk nyomán a Media1-en már 2021 márciusában is írtunk arról, Kovács Istvánon keresztül milyen személyi összefonódásban működik a Megafon az Alapjogokért Központtal, és utóbbinál milyen közpénzmozgások figyelhetők meg: jelentős pénzek érkeznek az Alapjogokért Központhoz a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával. – márpedig ezt érintő írásainkat megjelenésük után még csak nem is kifogásolta a Megafon.

A bíróság kimondta azt is, hogy a Telex azon megfogalmazása, mi szerint a „Megafonba nagyon is juthatott közpénz” lényegében véleménynek tekinthető, ami a véleményszabadság magas szintű védelmét élvezi, ezért ellene helyreigazítási kérelem nem kérhető, ráadásul a Telex közzétette a Megafon azon álláspontját is, mely szerint úgymond nem közpénzből működik.

Rákay Philip a Patriótában
Rákay Philip a Megafon által népszerűsített Patriótában

A Megafon több száz millió forintokat költ el olyan véleményvezérek bejegyzéseinek facebookos kiemelésére mint például Deák Dániel, Rákay Philip, Filep Dávid, Déri Stefi és a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) több más propagandistája, akik videós és egyéb bejegyzéseikben többnyire az ellenzéket támadják, és Orbán Viktort méltatják.

A Megafon tavaly év végén lépte át a Facebook Ads Library (Hirdetéstár) adatbázisa szerint a félmilliárd forintos reklámköltést.

További hírek érhetők el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások