fbpx
Varga Mihály pénzügyminiszter (balra), Orbán Viktor miniszterelnök, Parrag László, az MKIK elnöke és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

A Kamara elnöke csak most pénteken, egy újságírótól tudta meg, hogy a koronavírus miatt nem szárnyal, hanem nagy bajba került a média

Egy újságíró megkérdezte pénteken Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, miért nem tesz valamit az MKIK, hogy kapjanak kata mentességet a médiaszektorban működő vállalkozók is – így derült ki, hogy az érdekképviseleti szerv első számú embere nem tudja, mekkora pusztítást végzett már most a médiaszektorban a koronavírus. Parragh épp az ellenkezőjét észlelte.

Hetek óta folyamatosan közli a Media1, éppen mely magyarországi médiavállalatok kényszerültek megszorító intézkedésekre, elbocsátásokra, lapjaik felfüggesztésére vagy akár bezárására, miután a koronavírus következtében jelentős mértékben bezuhantak a hirdetési bevételek, illetve különböző egyéb problémák is vannak, a sportesemények és a kulturális programok leállítása miatt például a sport és kulturális lapok témáit is elsodorta a járvány, de a lapterjesztés is döccenőkkel megy (a Lapker több üzlete a járvány miatt bezárt, ezenkívül a Posta az ország jelentős részébe hétvégén nem viszi ki a napilapokat), és a médiavállalatok fontos bevételét jelentő rendezvényüzletágak is szüneteltetik tevékenységüket.

Bevétel híján is fizetnie kell a kkv-knak a katájukat

A leállások miatt a szektorban a külsős, illetve szabadúszó (jellemzően katás vállalkozóként dolgozó) újságírók, fotósok, grafikusok, korrektorok közül sokan munka és így bevétel nélkül maradtak.

Meg is szólalt már az ügyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Reklámszövetség (MRSZ), de még a fideszes médiaholding, a Mediaworksnél a Nemzeti Sport lapigazgatói posztot betöltő, emellett a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöki tisztségét ellátó Szöllősi György is a kormányzati intézkedések kiterjesztését szorgalmazta egy tévéinterjúban, de ezt tette a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) is.

Miért nem lobbizik a médiás vállalkozások kata mentességéért az MKIK is?

Az mfor.hu ilyen előzmények után rákérdezett pénteken Parragh Lászlónál, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökénél (az MKIK honlapjáról származó borítóképen balról jobbra a harmadik), hogy szerinte a médiaiparnak nem lenne-e ott a helye a KATA mentességre jogosult vállalkozások között, és nem kellene-e a kamarának ennek érdekében szót emelnie.

Így derült ki, hogy Parragh mennyire mást gondol a médiaszektor aktuális helyzetéről, mint ami a valóság. Az mfor.hu beszámolója szerint ugyanis Parragh László válasza a kérdésre az volt, hogy „soha ennyi olvasója nem volt a lapoknak”.

Vagyis ez alapján Parragh úgy érzékelte, hogy még jól is jártak a médiumok az információéhség következtében.

Miután azonban az mfor.hu újságírója felhívta rá a kamarai elnök figyelmét, hogy ez egyrészt csak részben igaz (a hírsite-ok forgalma valóban nőtt, de sokaké viszont csökkent), ráadásul a hirdetők viszont eközben gyakorlatilag eltűntek, vagy legalábbis jelentősen visszaestek a hirdetési bevételek, és még az egyéb – például konferencia – üzletágak is leálltak,

a kamarai elnök végül elismerte, hogy erre nem gondolt, pedig ez nagyon is reális piaci fejlemény.

Még két nap van a kata fizetésig

A márciusra vonatkozó katát (kisadózó vállalkozók tételes adója) egyébként a húsvéti munkaszüneti napra tekintettel nem április 12-ig, hanem április 14-ig (keddig) kell átutalniuk a médiavállalkozásoknak, fotóriportereknek, korrektoroknak, újságíróknak akkor is, ha márciusban netán egyetlen fillér bevételük sem volt.

adózás, pénzügyek
Április 14-ig, keddig kell átutalniuk a vállalkozóknak az esedékes katát, bevétel hiányában is
Fotó: 123rf

Az érintett vállalkozások már csak abban reménykedhetnek, hogy a kormányzat az utolsó pillanatban keddig mégis kiterjeszti a kata mentesség által érintett kedvezményezetti kört, de hogy ez tényleg megtörténik-e, azzal kapcsolatban semmilyen hivatalosat nem tudni még.

Bajok mindenütt a médiában

Több hete szünetel  a Nemzeti Sport vasárnapi kiadása, nem jelenik meg a FourFourTwo és a Képes Sport, 30 év után teljesen megszűnt a Taxisok Világa nyomtatott kiadása, ugyancsak 30 év óta most először szünetel a Pesti EST, ráadásul már több mint egy hónapja leállt az est.hu frissítése is, nem jelenik meg nyomtatásban a Pesti Hírlap, helyette a neten folytatják a munkát, de a stáb jelentős részét elbocsátották, ezenkívül 4-5 százalékos elbocsátás történt az Indexnél, bércsökkentés történt továbbá például a 24.hu és a hvg.hu valamint a HVG  kiadóinál, rádiók kerültek csődveszélybe, nem jelent meg nyomtatásban a Médiapiac és a Kreatív, ezek tatalmát a neten ingyenesen voltak kénytelen közzétenni, nem tudott megjelenni a Világjáró magazin, leállt a BRAVO magazin, és az RTL Group (az RTL Magyarország anyavállalata, Európa vezető tévétársasága) is pénzügyei újratervezésére kényszerül. Ezenkívül több tévétársaságot is érint, hogy egészségvédelmi és szervezési okokból szünetelnek egyes tévéműsorok, szinte teljesen leállt a sorozatgyártás is. Ráadásul egyes internetes tartalomgyártó cégek reklámbevétele is megcsappant, és nem meglepő módon a Lapker újságterjesztő hálózat forgalma is jelentősen visszaesett.

Bár a munkavállalóként dolgozók számára járulékmentességet jelentett be a kormány, de ezzel egyáltalán nincsenek kisegítve azok, akik katás vállalkozóként tevékenykednek.

További hírek olvashatók a Media1-en, ahol ma számoltunk be arról is, hogy a Whitereport prognózisa szerint 40 és 100 milliárd forint közötti visszaesés várható idén a magyar tartalomiparban, és jelentős tartalomkínálatbeli szűkülés, de a helyzet akár ennél is súlyosabb lehet a kormányzati intézkedések hatékonyságától és a járvány időtartamától is függően.

Borító: Varga Mihály pénzügyminiszter (balra), Orbán Viktor miniszterelnök, Parrag László, az MKIK elnöke és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások