fbpx
taxi Budapesten

A koronavírus miatt közel 30 év után megszűnt a Taxisok Világa című lap

A taxisok újságja Facebookon jelentette be megszűnését, de a weben egy ideig még elérhető lesz az archívuma.

Egy néhány éve már taxisként dolgozó egykori újságíró kolléga hívta fel a Media1 figyelmét arra a Facebook-bejegyzésre, amelyben a Taxisok Világa című lap szerkesztősége bejelentette, hogy a koronavírus miatti gazdasági helyzet annyira padlóra küldte a szerkesztőséget, hogy közel 30 év után nem jelenik meg többé a lap, abból a márciusi (a XXX. évfolyam 3. lapszáma) volt az utolsó.

Azt ígérték ugyanakkor, hogy a lap archívumát egy ideig még elérhetővé teszik a weboldalukon.

A Taxisok Világa így búcsúzott olvasóitól:

„Amikor a Taxisok Világa márciusi számát szerkesztettük, még nem gondoltuk, hogy az lesz az utolsó. Amint a taxisokat és taxitársaságokat, úgy szerkesztőségünket is padlóra küldte a járvány miatti gazdasági helyzet. A Taxisok Világa nyomtatott változata tehát közel harminc év után, 2020. márciusban jelent meg utoljára. Weboldalunkon még egy ideig elérhetők az eddigi számok, facebook profilunk is üzemel, és a későbbiekben igyekszünk valami lehetőséget találni arra, hogy a legfontosabb információk és adatok valamilyen online módon eljussanak a taxis társadalomhoz. Köszönjük olvasóink hűségét, és reméljük, hogy valamikor még találkozhatunk a virtuális térben.”

A taxisoknak szóló újság archívuma ITT érhető el.

A taxis iparág alig pár nap alatt egyik pillanatról a másik vesztette el a fuvarok jelentős részét. Aki teheti, most más területen, például futárként próbálkozik átvészelni a helyzetet.
A taxis iparág alig pár nap alatt egyik pillanatról a másik vesztette el a fuvarok jelentős részét. Aki teheti, most más területen, például futárként próbálkozik átvészelni a helyzetet.
Fotó: 123rf

Fájdalmas lépések a médiában

A Taxisok Világa már a sokadik sajtótermék, amelyet érzékenyen érint a világjárvány. Nem jelenik meg a Pesti Hírlap nyomtatott kiadása (jelentősen csökkentett létszámmal a netre helyeznek ki napi néhány cikket, hírt), szünetel a BRAVO magazin, a Nemzeti Sport vasárnap kiadása, továbbá a FourFourTwo és a Képes Sport, megritkult a VOX magazin, egy hónapja nem jelenik meg a Pesti EST, nem nyomtatták ki a Médiapiac és Kreatív című szaklapokat (ők az interneten, ingyenesen tették közzé az eddig pénzért értékesített lapjaik tartalmát), és a Világjáró című utazási magazin sem tudott megjelenni, miután az összes hirdető visszalépett.

A rádiókat is érzékenyen érinti a világjárvány. Úgy tudjuk, a járvány miatt több rádiónál is műsorvezetők kényszerülnek távozni, mert nem tudják fizetni a bérüket a hirdetők visszalépése, a reklámbevételek jelentős bezuhanása miatt. A Médiatanács egyelőre nem engedte el az esedékes médiaszolgáltatási díjakat, így azt bevétel híján is fizetniük kell a médiumoknak, de iparági szereplők lehetséges csődöket sem tartanak kizártnak a rádiók között.

Az internetes médiumok közül már ismert, hogy a 24.hu-t is működtető Central Médiacsoportnál és a hvg.hu kiadójánál, a HVG Zrt.-nél általános bércsökkentés van, az Indexnél 4-5 százalékos elbocsátásra került sor, de más médiumoknál is megszorítóintézkedések vannak, melyekről a későbbiekben még külön beszámolunk.

Az RTL Groupot (az RTL Magyarország anyavállalatát) sem kíméli a járvány: visszavonták az idei osztalékfizetésre vonatkozó javaslatot, pedig eredetileg részvényenként 4 eurót fizettek volna a tavalyi kedvező üzleti eredmények alapján a részvényeseiknek. A cég ugyanakkor jelezte: stabil lábakon áll a várható visszaesés ellenére.

További hírek olvashatók a Media1 híroldalon!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások