fbpx
Media1 műsor keverőpult

Egy ideig újra szólt a Civil Rádió az FM-en – ez történt a Media1 február 3-i adásában (PODCAST)

Élőben kapcsolódott össze hétfőn este a Civil Rádió adásával a Spirit FM-en sugárzott Media1 című műsor. Az adás már visszahallgatható podcastként.

A rádiózás volt az egyik kiemelt témája a Media1 hétfői, tegnap esti rádióműsorának a 87,6 MHz-en, a Spirit FM-en.

A műsor első részében körülbelül 10 percen át élőben kapcsolódott össze a Media1 a 25 éves múltú Civil Rádióval, mely tavaly december 22-én Queen the Show Must go on! című dalával kénytelen volt elbúcsúzni az FM 98-as frekvenciától, a közösségi rádió médiaszolgáltatási jogosultságát ugyanis – már egyébként szankcionált korábbi jogsértésekre hivatkozva – nem hosszabbította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Mint Tóth Mónika, a Media1 műsorával összekapcsolódó Civil Rádió műsorvezetője és szerkesztőbizottsági tagja tegnap az összekapcsolódáskor felidézte: a Civil Rádió bírósághoz fordult az NMHH Médiatanács döntése ellen, de a jogorvoslat meglehetősen hosszadalmas. A Media1 műsorában Tóth Mónika az ügy állásáról is beszélt Szalay Dániel kérdésére válaszolva.

A Médiatanács egyébként ígéretével ellentétben nem pályáztatta meg a Civil Rádió egykori frekvenciáját, az kihasználatlan. Egyelőre teljesen bizonytalan, mikor térhet vissza a Civil Rádió az FM-re, a Civil Rádió jelenleg kizárólag interneten keresztül tud eljutni hallgatóikhoz, Budapesten ugyanis egyáltalán nem volt mostanában frekvenciapályázat, így még arra sem volt lehetősége a Civil Rádiónak, hogy akár egy másik frekvencián folytassa tevékenységét.

Szalay Dániel kérdésére Tóth Mónika meghatottan beszélt arról, hogy nagyon sokan FM frekvencia hiányában is hűségesek maradtak a Civil Rádióhoz. A Civil Rádió szerkesztőbizottságának tagja elmondta azt is, hogyan élték meg az FM frekvenciáról való lecsatlakozást, valamint szólt arról is, hogy a Civil Rádió FM-frekvencián történő elnémítása szerinte csak egy folyamat része, mellyel az 1989-es rendszerváltás, a demokrácia értékeit, így a sokszínű rádiózás és tájékozódás lehetőségét számolja fel a Médiatanács. Szóba került, hogy a testület idén is már legalább három rádiót elnémított, pedig még csak február van. Tóth Mónika ezután együttérzését fejezte ki a nemrég elnémított Rádió Sun Gyomaendrődnek és a Rádió Szentendrének, valamint a nemrég ugyancsak elnémított székesfehérvári Vörösmarty Rádiónak.

A műsor további részében egyébként bemutattunk egy 14 éves rádiós műsorvezetőt, Kenéz Kolost is is, aki iskolai tanulmányai mellett egyre több helyen hallható saját műsorával, és médiás karrierjét már 8 évesen elkezdte. Elmesélte, hogyan tudott ilyen fiatalon bekapcsolódni a média világába, majd szólt az internetes rádiózás technikai és egyéb feltételeiről is.

A Media1 műsor harmadik vendége Dojcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projekt vezetője mondta el, mi a baj a fideszes médiaholdinggal, a KESMA-val, miért perelte a Szabad Pécs a TASZ segítségével a Gazdasági Versenyhivatalt, és mi lesz most, hogy a TASZ és a Szabad Pécs által közösen indított és megnyert per után a GVH ismét szabad utat biztosított a fideszes médiaholding számára. Megkérdeztük azt is, széteshet-e a KESMA, ha a kilátásba helyezett újabb per és a többi lépésük eredményre vezet.

A Media1 visszahallgatható az alábbi lejátszó segítségével a media1.hu-n és a vipcast.hu-n, valamint az Apple iTunes-on és a Spotify-on podcast formájában. A Budapest FM 87,6 MHz-en pedig szombaton délelőtt 11 órakor megismétlik.

Borító: Készül a Media1 műsora. Fotó: Szalay Dániel / Media1

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások