fbpx
A székesfehérvári Vörösmarty Rádió frekvenciáján most nem szól semmi

Elnémíttatták a fideszes cimborák a fideszes kötődésű Vörösmarty Rádiót (videó)

A fideszes cimborákkal feltöltött Médiatanács döntése alapján elnémult éjfélkor az egyébként fideszes vezetésű Székesfehérvár helyi rádiója, a több mint 25 éves Vörösmarty Rádió, de Hagymásy András, a rádió vezetője a Media1-nek azt mondta előzőleg, bízik benne, hogy hamarosan ideiglenes frekvenciaengedéllyel visszatérhetnek az éterbe.

Jelenleg már hiába hangolnak a székesfehérváriak az FM 99,2 MHz-re, a hullámhosszon éjfél óta nem szól a Vörösmarty Rádió. Ennek oka, hogy a médiaszolgáltató 7 évvel ezelőtt létrejött legutóbbi hatósági szerződése (médiaszolgáltatási jogosultsága) január 30-án lejárt, a kizárólag Fidesz-támogatású tagokból álló Médiatanács pedig még tavaly – a budapesti Civil Rádió kérelméhez hasonlóan –  elutasította az egyébként fideszes vezetésű, Cser-Palkovics András polgármester vezette székesfehérvári önkormányzathoz tartozó Fehérvár Médiacentrum Kft. hosszabbításra vonatkozó kérelmét.

A Médiatanács arra hivatkozott, hogy a Vörösmarty Rádió az elmúlt 7 éves működése során néhányszor megsértette a médiatörvényt (emiatt a Médiatanács már megbüntette a médiaszolgáltatót), így a rádió nem jogosult az automatikus hosszabbításra.

rádió
Hiába tekernek a fehérváriak a 99,2 MHz-re. Fotó: Ladányi András / Media1

A Médiatanács a frekvencia újbóli hasznosítására irányuló pályázatot csak nemrég tette közzé, a pályázatok beadási határideje pedig február közepe, a pályázati eljárás pedig hónapokat vesz igénybe.

Az ideiglenes jogosultságra vonatkozó kérelmet nem bírálta el a Médiatanács, de talán a jövő héten

A Vörösmarty Rádió üzemeltetője ideiglenes frekvenciaengedélyre vonatkozó kérelmével a Médiatanács egyelőre nem foglalkozott, de mint Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezetője a Media1-nek nyilatkozva a napokban elmondta, úgy tudja, erre a Médiatanács jövő heti ülésén sor kerülhet. Ha így lesz, és a testület kedvezően bírálja el a kérelmet, akkor a rádió 30 naponta hosszabbítást igénylő ideiglenes engedélyt kaphat a működésre.

Az már biztos, hogy egészen a jövő hét végéig a Vörösmarty Rádió néma lesz, de Hagymásy reméli, utána folytatódhat az adás.

A YouTube-on egy videófelvétel örökítette meg a Vörösmarty Rádió utolsó perceit a Székesfehérvár FM 99,2 MHz-en.

Készül a Vörösmarty rádió pályázati anyaga

Azt is nyilatkozta Hagymásy a Media1-nek, hogy a Vörösmarty Rádió gőzerővel dolgozik a pályázatíróikkal, hogy be tudják adni a végleges médiaszolgáltatási engedélyhez szükséges pályázati anyagokat a médiahatóság által megjelölt február közepi határidőre. Addig is, amíg a pályázat zajlik (ez hosszú hónapokat, de jogorvoslatok esetén akár jóval több időt is igényelhet), szeretnének az ideiglenes frekvencián maradni és tovább üzemelni.

Pont ilyesmin szörnyülködött az osztrák állami tévé

Épp a napokban szörnyülködött az ORF1 osztrák közszolgálati televízió a magyar médiapiac bedarálásával foglalkozó 16 perces összeállításban azon, hogy Magyarországon a fideszes cimborák a Médiatanácsban rádiókat némíthatnak el és ezt már többször meg is tették (Music FM, Class FM, Civil Rádió stb.). A kormány részéről Kovács Zoltán államtitkár Soros Györgyöt emlegetve bírálta Ausztria állami tévéjét az egyébként tényszerű adatokat összegyűjtő műsorban látottak miatt, de semmi konkrétat nem mondott arról, mi volt valótlan a showban.

A Vörösmarty Rádió története az előzményekkel együtt egészen 1956-ig nyúlik vissza, a rádió ugyanis a forradalom és szabadságharc idején fontos szerepet töltött be a székesfehérváriak tájékozódásában. A rádió azonban 1956 után hosszú ideig néma volt, és a jelenlegi formájában 1999 óta üzemelt.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában. A rádiózás lesz a témája a Media1 rádióműsorának következő, február 3-i adásának is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások