A székesfehérvári Vörösmarty Rádió frekvenciáján most nem szól semmi

Elnémíttatták a fideszes cimborák a fideszes kötődésű Vörösmarty Rádiót (videó)

A fideszes cimborákkal feltöltött Médiatanács döntése alapján elnémult éjfélkor az egyébként fideszes vezetésű Székesfehérvár helyi rádiója, a több mint 25 éves Vörösmarty Rádió, de Hagymásy András, a rádió vezetője a Media1-nek azt mondta előzőleg, bízik benne, hogy hamarosan ideiglenes frekvenciaengedéllyel visszatérhetnek az éterbe.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Jelenleg már hiába hangolnak a székesfehérváriak az FM 99,2 MHz-re, a hullámhosszon éjfél óta nem szól a Vörösmarty Rádió. Ennek oka, hogy a médiaszolgáltató 7 évvel ezelőtt létrejött legutóbbi hatósági szerződése (médiaszolgáltatási jogosultsága) január 30-án lejárt, a kizárólag Fidesz-támogatású tagokból álló Médiatanács pedig még tavaly – a budapesti Civil Rádió kérelméhez hasonlóan –  elutasította az egyébként fideszes vezetésű, Cser-Palkovics András polgármester vezette székesfehérvári önkormányzathoz tartozó Fehérvár Médiacentrum Kft. hosszabbításra vonatkozó kérelmét.

A Médiatanács arra hivatkozott, hogy a Vörösmarty Rádió az elmúlt 7 éves működése során néhányszor megsértette a médiatörvényt (emiatt a Médiatanács már megbüntette a médiaszolgáltatót), így a rádió nem jogosult az automatikus hosszabbításra.

rádió
Hiába tekernek a fehérváriak a 99,2 MHz-re. Fotó: Ladányi András / Media1

A Médiatanács a frekvencia újbóli hasznosítására irányuló pályázatot csak nemrég tette közzé, a pályázatok beadási határideje pedig február közepe, a pályázati eljárás pedig hónapokat vesz igénybe.

Az ideiglenes jogosultságra vonatkozó kérelmet nem bírálta el a Médiatanács, de talán a jövő héten

A Vörösmarty Rádió üzemeltetője ideiglenes frekvenciaengedélyre vonatkozó kérelmével a Médiatanács egyelőre nem foglalkozott, de mint Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezetője a Media1-nek nyilatkozva a napokban elmondta, úgy tudja, erre a Médiatanács jövő heti ülésén sor kerülhet. Ha így lesz, és a testület kedvezően bírálja el a kérelmet, akkor a rádió 30 naponta hosszabbítást igénylő ideiglenes engedélyt kaphat a működésre.

Az már biztos, hogy egészen a jövő hét végéig a Vörösmarty Rádió néma lesz, de Hagymásy reméli, utána folytatódhat az adás.

A YouTube-on egy videófelvétel örökítette meg a Vörösmarty Rádió utolsó perceit a Székesfehérvár FM 99,2 MHz-en.

Készül a Vörösmarty rádió pályázati anyaga

Azt is nyilatkozta Hagymásy a Media1-nek, hogy a Vörösmarty Rádió gőzerővel dolgozik a pályázatíróikkal, hogy be tudják adni a végleges médiaszolgáltatási engedélyhez szükséges pályázati anyagokat a médiahatóság által megjelölt február közepi határidőre. Addig is, amíg a pályázat zajlik (ez hosszú hónapokat, de jogorvoslatok esetén akár jóval több időt is igényelhet), szeretnének az ideiglenes frekvencián maradni és tovább üzemelni.

Pont ilyesmin szörnyülködött az osztrák állami tévé

Épp a napokban szörnyülködött az ORF1 osztrák közszolgálati televízió a magyar médiapiac bedarálásával foglalkozó 16 perces összeállításban azon, hogy Magyarországon a fideszes cimborák a Médiatanácsban rádiókat némíthatnak el és ezt már többször meg is tették (Music FM, Class FM, Civil Rádió stb.). A kormány részéről Kovács Zoltán államtitkár Soros Györgyöt emlegetve bírálta Ausztria állami tévéjét az egyébként tényszerű adatokat összegyűjtő műsorban látottak miatt, de semmi konkrétat nem mondott arról, mi volt valótlan a showban.

A Vörösmarty Rádió története az előzményekkel együtt egészen 1956-ig nyúlik vissza, a rádió ugyanis a forradalom és szabadságharc idején fontos szerepet töltött be a székesfehérváriak tájékozódásában. A rádió azonban 1956 után hosszú ideig néma volt, és a jelenlegi formájában 1999 óta üzemelt.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában. A rádiózás lesz a témája a Media1 rádióműsorának következő, február 3-i adásának is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!