A KESMA alá került egyik sajtótermék, a Magyar Nemzet óriásplakátja

A Szabad Pécs és a TASZ újra beperli a GVH-t a KESMA miatt

A Társaság a Szabadságjogokért és a Szabad Pécs fenntartja, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, azaz a KESMA-ként emlegetett fideszes médiabirodalom létrejötte alkotmánysértően történt, ezért a TASZ a GVH mai, a KESMA-nak másodjára is szabad utat engedő döntése ellen is jogorvoslattal él.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Szabad Pécs várhatóan a mai, szerdai újabb versenyhivatali döntés miatt is bírósághoz fog fordulni – derül ki a TASZ weboldaláról.

Mint arról beszámoltunk, sajtóközleményt adott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) miután a TASZ közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék döntése alapján jogsértő volt az a döntés, amellyel a GVH engedélyezte a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonszerzését csaknem 476 sajtótermék kiadóiban. A GVH a közleményben továbbra is fenntartotta, hogy szerinte „nincs hatásköre eljárni az ügyben”, ám ebből a hivatal új következtetésre jutott: most visszautasította a KESMA bejelentését.

Mivel a hivatal magát a döntést még nem hozta nyilvánosságra, egyelőre csak találgatni lehet, hogy az abban foglaltak jogszerűek-e – reagálta a lépésre a TASZ.

Az ügy kiemelten fontos a kormány számára is, amely korábban rendeletben nyilvánította nemzetstratégiai jelentőségűvé a KESMA tulajdonszerzését. A Kormányzati Tájékoztatási Központ ma közleményben jelezte, hogy ezt a döntést a bíróság nem kifogásolta. A KESMA médiumai, például az Origo, a Ripost , a 888 ennek nyomán félrevezetéssel vádolta meg a TASZ-t.

Csakhogy a TASZ közleménye szerint a bíróság valójában nem is kifogásolhatta a KESMA-fúziót nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítő kormányrendelet tartalmát, hiszen egyáltalán nem is vizsgálta ebben az eljárásban, ugyanis már az elsőbbséget élvező formai ok elegendő volt a GVH jogszerűtlen döntésének megsemmisítéséhez.

A TASZ és a Szabad Pécs jelezte: továbbra is meg van győződve arról, hogy a KESMA létrejötte alkotmánysértő módon ássa alá a piaci versenyt és a sajtószabadságot, ezért fordulnak várhatóan a GVH újabb döntésével szemben is bírósághoz.

„Számítottunk rá, hogy a GVH ismét úgy dönt, hogy nem járhat el a KESMA ügyében. A végső célunk az, hogy bebizonyosodjon: a KESMA-nak utat nyitó kormányrendelet alkotmánysértő. Újabb eljárást fogunk indítani, hogy erről is döntés születhessen” – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének vezetője.

A KESMA-val kapcsolatos korábbi írásaink ITT érhetők el.

Borítókép: A KESMA alá tartozó közel félezer médium egyike, a Magyar Nemzet óriásplakáton hirdeti magát. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Az RTL Klub Álarcos énekes című showja

Hiába győzött az RTL Klub Álarcos énekese, a TV2 lett a vasárnap este nyertese

Az RTL Klub álarcos showja nézettebb volt ugyan, mint a TV2-n újként bemutatkozó, hasonló jellegű Nicsak, ki vagyok? A rejtélyek színpada, de az RTL Klub mégsem tudta megnyerni az egész estés nézettségi versenyt, mert bejött a TV2 stratégiája, hogy az ő showja jóval hosszabb. Az RTL a heti főműsoridős csatornaátlagot tekintve is alulmaradt.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője 2020. február 16-án a Várkert Bazárban

A Magyar Hang idén sem lehetett ott Orbán Viktor évértékelőjén, a 24.hu küzdelem árán – továbbra sincs transzparencia a Miniszterelnökségen

A miniszterelnök stábja az Orbáninfóhoz hasonlóan a vasárnapi miniszterelnöki évértékelőről is távol tartotta volna a 24.hu stábját, de aztán jött két, a portál szempontjából kedvező fordulat. A Magyar Hang nem volt ennyire szerencsés. Az ügy ismét rávilágít arra, hogy a Miniszterelnökség továbbra sem híve a transzparenciának és a kormány akár vezető médiumokat is kész akadályozni a munkában.