A KESMA alá került egyik sajtótermék, a Magyar Nemzet óriásplakátja

A Szabad Pécs és a TASZ újra beperli a GVH-t a KESMA miatt

A Társaság a Szabadságjogokért és a Szabad Pécs fenntartja, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, azaz a KESMA-ként emlegetett fideszes médiabirodalom létrejötte alkotmánysértően történt, ezért a TASZ a GVH mai, a KESMA-nak másodjára is szabad utat engedő döntése ellen is jogorvoslattal él.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Szabad Pécs várhatóan a mai, szerdai újabb versenyhivatali döntés miatt is bírósághoz fog fordulni – derül ki a TASZ weboldaláról.

Mint arról beszámoltunk, sajtóközleményt adott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) miután a TASZ közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék döntése alapján jogsértő volt az a döntés, amellyel a GVH engedélyezte a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonszerzését csaknem 476 sajtótermék kiadóiban. A GVH a közleményben továbbra is fenntartotta, hogy szerinte „nincs hatásköre eljárni az ügyben”, ám ebből a hivatal új következtetésre jutott: most visszautasította a KESMA bejelentését.

Mivel a hivatal magát a döntést még nem hozta nyilvánosságra, egyelőre csak találgatni lehet, hogy az abban foglaltak jogszerűek-e – reagálta a lépésre a TASZ.

Az ügy kiemelten fontos a kormány számára is, amely korábban rendeletben nyilvánította nemzetstratégiai jelentőségűvé a KESMA tulajdonszerzését. A Kormányzati Tájékoztatási Központ ma közleményben jelezte, hogy ezt a döntést a bíróság nem kifogásolta. A KESMA médiumai, például az Origo, a Ripost , a 888 ennek nyomán félrevezetéssel vádolta meg a TASZ-t.

Csakhogy a TASZ közleménye szerint a bíróság valójában nem is kifogásolhatta a KESMA-fúziót nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítő kormányrendelet tartalmát, hiszen egyáltalán nem is vizsgálta ebben az eljárásban, ugyanis már az elsőbbséget élvező formai ok elegendő volt a GVH jogszerűtlen döntésének megsemmisítéséhez.

A TASZ és a Szabad Pécs jelezte: továbbra is meg van győződve arról, hogy a KESMA létrejötte alkotmánysértő módon ássa alá a piaci versenyt és a sajtószabadságot, ezért fordulnak várhatóan a GVH újabb döntésével szemben is bírósághoz.

„Számítottunk rá, hogy a GVH ismét úgy dönt, hogy nem járhat el a KESMA ügyében. A végső célunk az, hogy bebizonyosodjon: a KESMA-nak utat nyitó kormányrendelet alkotmánysértő. Újabb eljárást fogunk indítani, hogy erről is döntés születhessen” – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének vezetője.

A KESMA-val kapcsolatos korábbi írásaink ITT érhetők el.

Borítókép: A KESMA alá tartozó közel félezer médium egyike, a Magyar Nemzet óriásplakáton hirdeti magát. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!