fbpx
rádió, mikrofon

Mellébeszélt a Civil Rádió kapcsán a médiahatóság, szombat éjjel lekapcsolják az FM 98 MHz-en a közösségi rádiót

A negyedszázados múlttal rendelkező, civilek hangját közvetítő rádió esélyt sem kapott a túlélésre a grémiumtól, mivel a médiahatóság még csak elő sem készítette a budapesti 98,0 MHz rádiós frekvenciára vonatkozó pályázatot, amit ígért. Küzdelmes idők várnak a Civil Rádióra, mely azért a maga módján igyekezett felkészülni az új korszakra.

Mint arról még októberben beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa úgy döntött, nem hosszabbítja meg a 25 éves múlttal rendelkező közösségi rádió, a Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát a Budapest FM 98,0 MHz-en, a magyarázat szerint a korábban a rádió által elkövetett (egyébként a grémium által már szankcionált) jogsértések miatt. A hatályos médiatörvényre hivatkozott a grémium, mely szerint a frekvenciajogosultság hosszabbításának elbírálásakor kizáró tényező, ha valaki ismételt jogsértést követett el.

Mindez azt jelenti, hogy a rádió 2019. december 21-én éjfélkor, vagyis 2 nap múlva, szombatról vasárnapra virradóan, 00 óra 00 perckor az internetre szorul, az FM 98,0 MHz-en csak a „sistergés” marad  és pereskedni kényszerül a Civil Rádió a Médiatanáccsal – ebben egyébként a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) nevű jogvédő civil szervezet próbál segítséget nyújtani a bajba került rádiónak.

Az NMHH meglógatta a pályázatos mézesmadzagot

A médiahatóság még október 15-én azt közölte, kiír pályázatot a rádió frekvenciájára, melyen a Civil Rádió is elindulhat, és ott neki is esélye lehet, hogy jogot szerezzen a folytatáshoz. Az NMHH ezzel az üzenettel próbálta meg nyugtatgatni a Civil Rádió híveit, munkatársait és a közvéleményt.

Csakhogy ahogyan korábban a hasonlóképp járt, a Médiatanács által elnémított Music FM-nek, úgy a Civil Rádiónak sem volt min elindulnia. Október 15. óta ugyanis az NMHH Médiatanács nem írt ki rádiós pályázatot Budapesten. Ráadásul ha ki is írtak volna bármilyen pályázatot, az sem lett volna már megoldás, a pályázati eljárás ugyanis a legoptimálisabb esetben is hónapokat vesz igénybe, de a gyakorlatban egy-egy eljárás a jogorvoslatok miatt akár évekre is elhúzódhat.

Így tehát az NMHH kommunikációja nem bizonyult őszintének az ügyben. Igaz, nem említették, mikor lesz a pályázat, de azt a látszatot keltették a laikusokban, mintha amúgy lenne bármiféle esélye a Civilnek, hogy elkerülje, hogy megszűnjön az adás az FM-en.

Túlélni, túlélni, túlélni… de hogyan?

A Civil Rádiónak az FM 98-on szombaton este vége lesz. Marad az internet. Aztán legfeljebb később, ha a médiahatóság hajlandó betartani az ígéretét, és mégis kiír közösségi rádiós pályázatot és azon esetleg frekvenciához jut a Civil, megpróbálhatnak visszatérni az FM-re is.

Ehhez persze az is kell, hogy a stábot egyben tudják tartani, máskülönben építhetik újra azt is, de az akkor már megint egy más Civil lesz.

Úgy tudjuk, bár Fiala János, a Civil Rádió reggeli műsorának műsorvezetője nemrég bejelentette, hogy ő az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM-nél folytatja tevékenységét, a stáb elszánt, hogy folytatni fogja a munkát (az internetre átnyergelők listája elérhető itt). Aggodalmuk sem alaptalan azonban, ugyanis a folytatáshoz szükséges lesz az is, hogy a működéshez az anyagi forrásokat folyamatosan elő tudják teremteni  a későbbiekben is, az internetes rádiózás pedig még mindig meglehetősen gyerekcipőben jár. A rádió pénze most egy ideig kitart, de mi lesz, ha évekre beszorulnak a mostani helyzetbe? Ha kevesebben fogják hallgatni a rádiót, kevesebb lehet a bevétel is? Nehéz, nagyon nehéz ügy.

A Civil Rádió mindenesetre igyekezett készülni a nehéz időkre. A Facebookon például bejelentették, hogy elkészült az Android mobilapplikációjuk, amivel útközben is kényelmesen hallgatni lehet a rádiót, akár az eddigi vételkörzeten kívül is. Sajnos azonban azokról, akik nem hajlandók interneten hallgatni az adást, most, 2 nap múlva búcsút kell vennie a rádiónak. Az FM 98-as frekvencia pedig egyelőre most kihasználatlan marad, eggyel csökken az FM-rádiók száma Budapesten, szűkül tovább a kínálat.

Próbálják kiírni magukból a fájdalmat

A Civil Rádió egyébként 74 nap néven blogot ír azóta, hogy a stáb értesült a szomorú fejleményről októberben. Blogolnak az utolsó napokban is, hogy legalább méltó módon búcsúzhassanak a most lezáródó korszaktól, hogy dokumentálják mindazt, ami most velük történik.

A blogban beszámolnak például arról is, amikor az élő adásban értesültek a Médiatanács fájdalmas döntéséről, és amikor a műsorvezető nem bírta visszatartani a könnyeit. Ő vélhetően nem csak a Civil Rádióra, de annak az országnak a jövőjére is gondolt, ahol a kizárólag Fidesz-delegálta tagokból álló Médiatanács bürokratái, csinovnyikjai, Karas Monika elnök, valamint Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András, Vass Ágnes néhány tollvonással tudott elnémítani egy 25 éves múlttal rendelkező civil hangot.

Fotó: Neil Godding, Unsplash
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások