fbpx
Civil Rádió

Elnémították a Civil Rádiót, Queen The Show Must Go On! című dalával búcsúztak

Az 1995 szeptembere óta üzemelő Civil Rádiót pár másodperccel ezelőtt lekapcsolták az FM 98 MHz-ről, nem tudni, valaha is visszatérhetnek-e még oda vagy más frekvenciára. Addig most csak az internet marad.

8878 nappal ezelőtt, 1995. szeptember 1-jén indították el a Civil Rádió sugárzását az FM-en, azonban ezektől a percektől kezdve, vasárnap hajnali 0 órától csak az interneten érhető el az adás, és ez egy darabig biztosan így is marad. A kizárólag Fidesz-delegáltakkal működő, Karas Monika vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ugyanis még az ősszel nem hosszabbította meg az FM 98,0 MHz-en a rádió jogosultságát, majd a Médiatanács az ígéretével ellentétben nem írt ki pályázatot a frekvencia hasznosítására, így a Civil Rádiónak esélye sem maradt, hogy valahogyan az FM-en maradhasson.

Ennek következtében az FM 98,0 MHz-en mostantól nem szól semmi, a frekvencia egyelőre nem hasznosul.

74 nappal ezelőtt a stáb blogot indított, ebben folyamatosan követhető volt a rádió drámája. A Civil Rádió az FM-ről történő lekapcsolását megelőzően több órás élő stúdióbeszélgetésekkel, telefonos kapcsolásokkal, valamint régi rádiós felvételekkel búcsúzott. Bekapcsolódtak az adásba régi rendszeres vendégek és a hangtechnikusok, és más önkéntesek is. A lekapcsolást megelőzően negyedórával telefonon bejelentkezett a jövő januárban a Sprit FM-hez átigazoló Fiala János, a rádió reggeli műsorának volt műsorvezetője is, aki azt mondta, gyászolja a rádiót, rendkívül felháborodott a Médiatanács döntésén, és büszke rá, hogy befogadta őt a stáb.

A Civil Rádió egyébként pert indított az NMHH Médiatanács ellen a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) segítségével, de a jogi út hosszadalmas és bizonytalan.

A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete a magyar rádiózás történetének újabb fekete napjának nevezte a Civil Rádió lekapcsolását:

„24 év után elhallgat az éterben a közösségi rádiók egyik zászlóshajója, a budapesti Civil Rádió. Nem ártott senkinek, soha nem sugárzott politikai, pláne nem uszító vagy törvénybe ütköző tartalmat. Sugárzott viszont több ezer hiánypótló zenei műsort, elmélyült beszélgetést, bemutatott izgalmas közösségi kezdeményezéseket, összefogásokat, a színes civil társadalom megannyi nagyszerű eredményét. Bűne egyedül a független, civil hang, amely senkitől nem befolyásoltan, szabadon szólalt meg 24 éven át – mostanáig” – írták.

(Egy olvasónk jelzése szerint az SZRME közleménye pontatlanul állítja, hogy ne lettek volna politikai tartalmak, több példát is említett erre rá az elmúlt évekből)

A Civil Rádió stílszerűen Queen The Show Must Go On! című dalával majd a stáb visszaszámlálásával búcsúzott, mielőtt lekapcsolódott volna az adóról.

A Civil Rádió mobilapplikációt fejlesztett, így aki szeretné továbbra is hallgatni az adásokat, megteheti akár útközben is.

A Civil Rádió elnémításáról szóló hatósági döntés idején Karas Monika elnök mellett még Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András, Vass Ágnes volt a Médiatanács tagja.

A Media1 természetesen ezután is beszámol majd a rádió és a stáb sorsának alakulásáról.

További hírek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások