fbpx
A Tilos Rádió stúdiója

Lekapcsolták a Tilos Rádió FM-frekvenciáját

A Music FM, a Class FM, a Civil Rádió, a Klubrádió és jónéhány más rádió FM frekvenciájának elnémítása után szombatról vasárnapra virradó éjfélre ugyanez megtörtént a Tilos Rádióval is, mely frekvenciája elvesztése után most az internetre kényszerült, míg az eddigi frekvenciáján, a Budapest FM 90,3 MHz-en éteri csend van. Egyelőre bizonytalan, visszatérhet-e a közeli jövőben a rádió a földfelszíni frekvenciára, mivel a Médiatanács banánköztársaságokra jellemző módon titkolózik a pályázat előrehaladása kapcsán és semmilyen, a hatósággal kapcsolatos kérdésünkre sem válaszol.

„Kedves Mind! Mint sokan tudjátok a sors úgy hozta, hogy éppen rádiónk 31. születésnapi bulijának éjjelén kell lekapcsolnunk adásunkat az FM 90.3 frekvencián. Reméljük, hogy csak átmenetileg, de ma éjféltől 19 év után megszűnik a Tilos sugárzása az éterben. Tartsatok velünk a rádiótörténeti közös visszaszámlálásban ma este, 23:59-től, élő adásban Dürerből!A TILOS 31 Születésnap szombati napjának részletes programja és minden info: TILOS 31 – Születésnap: Middlemist Red, Tudósok, Dj Palotai, Dj Titusz, és sokan mások..!
Várunk szeretettel, a belépés ingyenes! Tilos crew” – ezekkel a szavakkal búcsozott el az FM frekvenciájától a Facebookon a Tilos Rádió szombaton, még a lekapcsolást megelőzően, illetve harangozta be a Dürer Kertbe szervezett 31. születésnapi ünnepségét, ahol egyúttal a frekvenciájától is elbúcsozott.

Tovább akartak rádiózni az FM-en is, de nem engedte a Médiatanács

A búcsúzásban említett frekvencialekapcsolást szeptember 3-áról szeptember 4-re, azaz szombatról vasárnap virradó éjszaka, éjfélkor kellett elvégezni, aminek a médiaszolgáltató eleget is tett, így aki most kapcsol a Budapest FM 90,3 MHz frekvenciára, már csak „sistergést”, éteri csendet hallhat, és aki aTilos Rádiót szeretné hallgatni, csak a https://tilos.hu/ internetes oldalon keresztül, streaming segítségével teheti meg.

A születésnapon is megemlékeztek a rádió FM frekvenciájának lekapcsolásáról, illetve élő műsort adtak az FM-re sugárzott utolsó 20 percben.

A Tilos Rádió természetesen szeretett volna tovább rádiózni az FM-en is, de a Médiatanács ezt megakadályozta: először arra való hivatkozással nem hosszabbították meg a rádió lejárófélben lévő médiaszolgáltatási jogosultságát, hogy a médiaszolgáltató a médiaszolgáltatása során kétszer elkövette ugyanazt a szabálytalanságot megsértve ezzel a médiatörvényt. A rendkívül merev és szigorú magyarországi médiatörvény miatt két szabálytalanságot egyébként nagyon könnyű elkövetni 7 év alatt, erről is beszélgettünk a Media1 Podcastban Csabai Gábor Papóval, a Tilos Rádió ügyvezetőjével, valamint Pataki Gáborral, a Klubrádió volt főszerkesztőjével áprilisban.

Több nemzetközi szervezet is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ismét elnémít egy rádiót a Médiatanács.

Media1 Podcast: Akár egy Pink Floyd szám miatt is veszélybe kerülhet egy rádió – vendégünk volt a Tilos Rádió ügyvezetője és a Klubrádió volt főszerkesztője

Eleinte a Médiatanács azzal igyekezett elcsendesíteni a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elutasítása miatti hazai és nemzetközi aggodalmakat, hogy 2022 nyarán frekvenciapályázaton még lehetősége lesz visszaszerezni a frekvenciáját.

„Újabb aránytalan lépés a Médiatanács részéről” – aggódnak a Tilos Rádió frekvenciavesztése miatt a nemzetközi szervezetek

Hiába pályázott egyedüliként a Tilos Rádió a frekvenciáért – bekavart a Médiatanács hosszú nyaralása

A Tilos Rádió ezek után nekiállt elkészíteni a pályázati ajánlatát, amelyet egyedüli pályázóként be is nyújtott a Médiatanács pályázatában megjelölt napon. Ám hiába, mivel a Médiatanács eközben augusztus 22-ig közel egy hónapos szabadságra vonult, nem ülésezett. A tavaly óta Koltay András vezette testület így csak az augusztus 30-i, most keddi ülésén kezdett el egyáltalán foglalkozni a Budapest FM 90,3 MHz pályázatra beérkezett egyetlen ajánlattal, ami felveti azt a kérdést, hogy a testület fontosabbnak tartotta a saját pihenését annál, hogy mi történik egy rádióval.

A médiahatóság egyébként még azt is eltitkolta a sajtó számára kiadott e heti összefoglalójában, hogy egyáltalán a testület a szabadsága lejárata után most kedden elkezdett foglalkozni a Tilos Rádió pályázatával, és mindössze különféle rádiók megbírságolásáról számolt be a heti sajtóanyagában – azt, hogy egyáltalán a Tilos Rádió ügye is téma volt a testület ülésén, csak a grémium az NMHH oldalán némi keresgélés után fellelhető előzetes napirendjéből tudhatjuk.

A Media1 ezután azonnal kérdést küldött, hogy megtudjuk, miért nem számoltak be a keddi döntésről a sajtónak és hogy megfelelőnek-e találták-e a Tilos Rádió pályázatát az alaki, formai szempontok szerint, tehát hogy a Tilos Rádió továbbjutott-e a pályázat tartalmi kiértékelésébe.

Ám amióta Koltay András vezeti a testületet, banánköztársaságokéhoz hasonlóan mélységekbe zuhant a szervezet amúgy is nagyon alacsony transzparenciája és válaszadási hajlandósága, vagyis tényleg szinte semmire, a legalapvetőbb médiaszakmai kérdésekre sem válaszol, és így történt ebben az ügyben is, azaz nem reagált a Media1, azaz a vezető médiaszakmai portál kérdésére. Egyelőre tehát nem tudjuk, hogy alakailag egyáltalán megfelelőnek találták-e Koltayék a Tilos Rádió pályázatát.

Drámaian lecsökkent a médiahatóság amúgy is alacsony transzparenciája, amióta Koltay András vezeti az NMHH-t

Az NMHH Médiatanácsa egyébként, ha fontosnak tartotta volna a közösségi rádiózás ügyét és azt, hogy a frekvencia ne némuljon el, még augusztusban akár egy rendkívüli ülésen is foglalkozhatott volna a Budapest FM 90,3 MHz frekvenciapályázat kiértékelésével, mint ahogy ezt pár éve a szegedi Rádió 88 ügyében megtette.

RENDKÍVÜLI ülésen mentette meg a Rádió 88-at a Médiatanács a Médiatanácstól (frissített)

A Media1 még hetekkel ezelőtt azt is megkérdezte, hogy annak érdekében, hogy a frekvenciát eddig használó és annak megszerzéséért egyedüliként pályázó Tilos Rádiót ne kelljen lekapcsolni, terveznek-e rendkívüli ülést a pályázat előrehaladása érdekében. Megkérdeztük azt is, korrektnek találják-e, hogy a grémium úgy írta ki a pályázatot, hogy a testület nyári egy hónapos szabadságolása miatt az nem tud lezárulni szeptember 3-ig, a médiaszolgáltatási jogosultság lejáratára, de erre sem válaszolt a médiahatóság.

Még kérdéses, meddig marad kihasználatlan a frekvencia és mi lesz a Tilos Rádióval

Egyelőre tehát nem tudni, mennyi ideig lesz néma a Budapest FM 90,3 MHz, azt valahogy vissza tudja-e szerezni-e még a Tilos Rádió, hiszen ahogyan említettük, egyelőre a Koltay András vezette és Szadai Károlyból, Bartóki-Gönczy Balázsból, Budai Lászlóból és Meszleny Lászlóbóül álló testület, illetve az NMHH még azt is titkolja, hogy formai szempontból elfogadták-e a Tilos Rádiót működtető alapítvány pályázatát, és ha alakilag egyáltalán rendben, csak akkor következik a tartalmi ellenőrzés, ahol még szintén elhasalhat a pályázó.

A Médiatanács az elmúlt években számos médiumtól vonta meg az FM frekvencián történő médiaszolgáltatás lehetőségét. Így járt például (a teljesség igénye nélkül) a Music FM, a Class FM, vagy az elmúlt években a Civil Rádió és a Klubrádió is.

A Médiatanács minden esetben a médiatörvényre hivatkozott, miközben egyes, a Fideszhez közelálló médiumok esetében a Médiatanács hajlandó volt súlyos törvénysértésre is. A legemlékezetesebb esetek egyike az volt, amikor Békéscsabán úgy próbálta a Médiatanács frekvenciához juttatni az akkor még Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő Rádió 1-et, hogy egy másik, a frekvenciát rég óta használó és hibátlan pályázatot benyújtó médiaszolgáltatót is készek lettek volna elnémíttatni ennek érdekében, miközben a Rádió 1 pályázata hemzsegett a hibáktól, így például még a pályázat benyújtásához szükséges elkülönített bankszámlája sem volt megfelelő, nem beszélve a pályázati ajánlat egyéb súlyos hibáiról. A Médiatanácsot jelenleg elnökként vezető Koltay András a botrányos ügy idején a Médiatanács egyik tagjaként adta a nevét a törvénytelenséghez.

Még egy hír a Tilos Rádió háza tájáról: 16 év után visszavonul Csabai Gábor Papó, az ügyvezető

A Tilos Rádió FM adásának elnémítása előtt egyébként bejelentették azt is, hogy Csabai Gábor Papó, a rádió ügyvezető igazgatója 16 év után visszavonul. Hatalmas tapssal, nagy szeretettel búcsúztatták őt, de megígérte, hogy azért marad a rádió közelében ezután is. Egy műsorban azt is elárulta, ki lesz az utódja a rádió élén.

16 év után visszavonul Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió igazgatója

Élő adásban politikai nyomást emlegetett, majd elbúcsúzott a hallgatóktól a Mészáros Lőrinc-közeli Best FM műsorvezetője

Radiocafé néven új rádió indul Budapesten – íme az első részletek!

További hírek érhetők el a Media1-en.

**

Kérheti híreinket már Telegramon és megtalál minket a Facebookon is. RSS segítségével is értesülhet legújabb híreinkről.

Borító: A Tilos Rádió stúdiója. Fotó:Tilos R. / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások