fbpx
A Rádió 88 stúdiója Szegeden

RENDKÍVÜLI ülésen mentette meg a Rádió 88-at a Médiatanács a Médiatanácstól (frissített)

A kedd délelőttre összehívott rendkívüli médiatanács ülés legfőbb témája a Fidesz-közelből megvásárolni kívánt Rádió 88 szombaton lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítása volt. A médiatörvény szerinti június végi határidő után közel két hónap késéssel, a rádió szombat éjszakai elnémítása előtti utolsó pillanatban kapott végül 5 évre újabb lehetőséget a rádió folytatásra.

Rendkívüli ülést tart ma 10 órától a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – értesült a Media1.

Az információ időközben az NMHH weboldalára is kikerült, ahol az Események menüpont alatt már látszódik, hogy annak ellenére ülést tart Médiatanács, hogy a testület szabadságon van szeptember 3-ig. Kikerült a napirend is.

A napirendi pontok között a legfontosabb téma a Rádió 88 ügye. A szegedi Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultsága most szombaton, augusztus 31-én lejárna a szegedi FM 95,4 MHz-re, de a Médiatanács a Médiatörvény szerint utolsó törvényes határidőig, június végéig sem bírálta el a médiaszolgáltató hosszabbítást kezdeményező kérelmét, ezzel a grémium mulasztásos jogsértést követhetett el. A testület az erről szóló júliusi eleji sajtóhírek ellenére sem korrigált júliusban, sőt július végétől egészen szeptember 3-ig szabadságra vonult.

Ismert: a Rádió88-at szeretnék Fidesz-közelből megszerezni, korábban vételi ajánlat is érkezett a rádióra, de a tulajdonos, az egyébként erős NER-beágyazottsággal rendelkező Tóth-Harasztos Géza sokáig ellenállt, mert kevesellte a megajánlott vételárat. Egy hónappal ezelőtt felmondott a rádió 30 munkatársának azzal az opcióval, hogy ha a Médiatanács augusztus végéig mégis ülésezik, akkor a felmondások mégsem élesednek, várja a kollégákat dolgozni szeptemberben.

Feltételezhetően a Médiatanács most mégis megítéli a rádiónak a hosszabbítást 5 évre. (Frissítés: így történt.) Nem hivatalos forrásaink már tegnap arról számoltak be, hogy az ügyben háttéralku születhetett a Fidesz-közeli vevőjelölttel, és a hirdetőket már tegnap elkezdték nem hivatalosan tájékoztatni, hogy a rádió tovább üzemelhet. (Frissítés: Tóth-Harasztos Géza a Facebookon a tanácsi ülést követően azt írta, nincs tulajdonosi változás, állítása szerint a megszokott módon megy tovább a rádió.)

Mivel a médiatörvény alapján június végéig kellett volna határozatot hoznia a testületnek, így kérdés, hogy egy mai határozat egyáltalán törvényes lesz-e.

Frissítés 10:51

Tóth-Harasztos Géza bejelentette, hogy változatlan tulajdonosi háttérrel és stábbal tovább működik a rádió, 5 évre megkapták a jogosultságot. (A  változatlan stáb egyébként biztosan nem teljesen pontos, hiszen tegnap Gedzo, a rádió műsorvezetője közölte, bárhogy is alakul a rádió sorsa, ő úgy döntött, távozik.)

Tóth-Harasztos Géza, a tulajdonos ezt írta a médiatanácsi döntés után nem sokkal:

„Újabb 5 évig az életünk része marad a Rádió 88!

Köszönjük az értünk aggódó szegedieknek azt a rengeteg szeretetet és támogatást, amit az elmúlt hetekben kaptunk. Eddig is tudtuk, amit most mindennap éreztünk: a legjobb dolog a világon a mi hallgatóinknak rádiózni.

A Rádió 88 a jövőben változatlan tulajdonosi háttérrel és változatlan stábbal folytatja munkáját és továbbra is Szegedről, Szegednek a SZEGEDIEKÉRT rádiózik.. Az elmúlt hetekben rengeteg olyan információ látott napvilágot, aminek nem volt alapja. Szándékosan nem kommentáltuk ezeket, mert hátráltatta volna azt a munkát, amit a Rádió 88 megmaradásáért végeztünk. A Médiatanács mai ülésén napirendre tűzte a Rádió 88 hosszabbítási kérelmét és azt pozitívan bírálta el, így további 5 évre megkaptuk a frekvenciaengedélyt.

A tulajdonosok a döntés hátteréről, annak részleteiről nem nyilatkoznak és azt nem kommentálják.

Köszönjük mindenkinek a támogatását és ne feledjétek: a Rádió 88 szeptember 1. után is az életünk része az FM 95,4-en!”

 

További, a Rádió 88 ügyében született írásaink ide kattintva érhetők el.  Egyéb rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások