fbpx
Tilos Rádió

„Újabb aránytalan lépés a Médiatanács részéről” – aggódnak a Tilos Rádió frekvenciavesztése miatt a nemzetközi szervezetek

Több nemzetközi szervezet közös közleményt adott ki, mondván a Médiatanács aránytalanul bünteti meg a Tilos Rádiót azzal, hogy nem biztosítja a rádió médiaszolgáltatási jogosultsága megújítását. Az aláíró szervezetek szerint ezzel egy újabb kritikus hangot próbál kiszorítani a fideszes grémium az éterből.

Az IPI (Nemzetközi Sajtóintézet) közvetítésével az

  • ARTICLE 19 Europe
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • International Press Institute (IPI)
  • OBC Transeuropa (OBCT)

nevű szervezetek a Media1-hez is megküldött angol nyelvű csütörtöki közleményükben azt írják, komoly aggodalmuk van, amiért a szerintük „a Fidesz által irányított Médiatanács” – az ország nagy jelentőségű médiaszabályozója – nemrég meghozott döntésével akadályokat gördít a Tilos Rádió frekvenciajogosultságának megújítása elé.

Azt írják:

„Szervezeteinket aggasztja, hogy ez a döntés újabb aránytalan lépésnek tűnik a Médiatanács részéről, amelynek valamennyi tagját kizárólag a kormánypárt jelölte és nevezte ki. Ez újabb független hangot kényszerít ki az ország éteréből, és tovább gyengíti a médiapluralizmust.”

Hozzátették, a Médiatanács április 14-i döntése nem sokkal azután született, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és kormányzó Fidesz-pártja negyedik ciklust szerzett. Az IPI közleménye szerint ez fokozza az aggodalmakat az országban megmaradt független média jövőjét illetően.

Szexuális utalások és káromkodás miatt nem kap hosszabbítást a Tilos Rádió

Mint arról a Media1 beszámolt, a Médiatanács korábban élő adásba került szexuális utalásokra és káromkodásra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Tilos Rádió nevű budapesti közösségi rádió médiaszolgáltatási jogosultságát az egyetlen frekvenciáján.

Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió ügyvezetője a Media1 podcastjában azt mondta néhány hete, nagyon nehéz megfelelni a törvényi szabályozásnak, mivel ők élő műsort gyártanak, ahol elkerülhetetlen, hogy több év alatt valami becsússzon például egy vendégtől, ezek miatt egyébként a bírságokat megfizették már. Az ügyvezető még bízik benne, hogy a Tilos Rádió a médiaszolgáltatási jogosultsága lejáratáig frekvenciához tud jutni, de ha nem, interneten mindenképp folytatni fogják a rádiózást. Csabai Gábor Papóval itt érhető el a Media1 interjúja, amelyben részt vett Pataki Gábor, a Klubrádió idén januárban távozó főszerkesztője is.

A Médiatanács nem mérlegelhet, ilyen a médiatörvény

A Médiatanács korábban azzal védekezett, hogy a médiatörvény alapján ha egy médiaszolgáltató a működési jogosultsága alatt két alkalommal ugyanazt a szabálytalanságot elkövette, vagy egy alkalommal súlyos vétséget követett el, akkor nincs a grémiumnak mérlegelési jogosultsága, nem hosszabbíthat jogosultságot. A Médiatanács egyébként, ahogy arról a Media1 hírt adott, nem sokára megpályáztatja a frekvenciát, bár az kérdéses, hogy a sokszor évekre elhúzódó pályázati eljárás le tud-e zárulni a Tilos Rádió jogosultságának lejáratáig.

Korábban a Klubrádió és a Civil Rádió is hasonló okok és körülmények között vesztette el frekvenciáját. Mindkét esetben a bíróság a Médiatanácsnak adott igazat, de az ügyek óriási felháborodást váltottak ki, és hozzájárultak a rádiós tartalomkínálat romlásához. A Klubrádió egyébként a strasbourgi nemzetközi bíróságra is elment, de ott egyelőre nincs még érdemi fejlemény az ügyében. Az egykoron klubrádiós 92,9 MHz újrapályáztatása is folyamatban van: ahogy arról a Media1.hu beszámolt, a Spirit FM-től hiánypótlást kért a Médiatanács.

Az IPI és a többi szervezet teljes közleménye angol nyelven ide kattintva érhető el.

További híreink itt érhetők el.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások