fbpx
Klubrádió egy autórádión

„Az Európai Bizottság lépése megkésett, de fontos jelzés” – nemzetközi szervezetek a Klubrádió volt frekvenciája ügyében indított uniós bírósági beadványról

Az IPI (International Press Institute / Nemzetközi Sajtóintézet) és több más európai jogvédő szervezet közös közleményben fejezte ki egyetértését az Európai Bizottsággal azután, hogy az bírósági eljárást indított Magyarország ellen a Klubrádió tavaly februárban lejárt Budapest FM 92,9 MHz rádiós jogosultságának meghosszabbításának elutasítása ügyében.

Mint arról a Media1 is beszámolt, az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult a napokban, amiért a Klubrádió nem kapott hosszabbítást a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvenciára az NMHH Médiatanácsától, amikor a hét évre szóló jogosultság tavaly február közepén lejárt. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Magyarország aránytalanul korlátozta a médiaszolgáltatót, és megsértette a távközlési irányelveket.

Az ügyben most az alábbi jogvédő szervezetek közös nyilatkozatot adtak ki, és amelyet a Media1.hu-hoz is eljuttattak:

 • ARTICLE 19 Europe
 • AMARC Europe
 • Európai Polgári Szabadságjogi Unió / Civil Liberties Union for Europe (Liberties)
 • Európai Sajtó- és Médiaszabadság Központ / European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
 • Európai Újságíró Szövetség / European Federation of Journalists (EFJ)
 • Free Press Unlimited (FPU)
 • Nemzetközi Sajtóintézet / International Press Institute (IPI)
 • Média Sokszínűség Intézet / Media Diversity Institute
 • OBC Transeuropa (OBCT)
 • Ossigeno.info
 • Riporterek Határok Nélkül / Reporters Without Borders (RSF)
 • Újságírók Társasága, Varsó
 • Magyarország: Médiaszabadsággal foglalkozó csoportok

Késve egy fontos lépés

Nyilatkozatukban úgy fogalmaznak a szervezetek, hogy az Európai Bizottság lépése megkésett, de fontos jelzés arra, hogy egyre inkább készek jogi eszközöket is felhasználni a független média, a szólásszabadság és a médiapluralizmus védelmében ott, ahol azok veszélyben vannak.

Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy Magyarország Médiatanácsa megfosztotta 2021 februárjában a Klubrádió nevű független műsorszolgáltató rádiót a frekvenciájától.

„Úgy véljük, hogy ez a jogi lépés a demokratikus normák és az uniós értékek lényegét érinti: a sajtó szabadságát, hogy bírálhassa a kormányt és független módon tudósíthasson a kormány vagy az állami szabályozó szervek indokolatlan beavatkozása nélkül” – fogalmaznak a szervezetek.

Felidézték: az Európai Bizottság július 15-én, pénteken jelentette be a kötelezettségszegési eljárás folytatását, arra hivatkozva, hogy a Médiatanács döntése „erősen megkérdőjelezhető indokokkal” született a 92,9 MHz frekvencia ügyében, és a médiaszabályozó grémium „aránytalan és diszkriminatív módon” alkalmazta a szabályokat. Az Európai Bizottság szerint a rádió frekvenciájával kapcsolatos döntés „sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített szólásszabadságot”.

Hosszadalmas eljárás várható

A Médiatanács (melynek tagjait kinevezésükkor kizárólag a Fidesz szavazta meg) arra hivatkozott, hogy a Klubrádió többször is megsértette médiaszolgáltatási jogosultságával összefüggő hatósági szerződését, illetve a médiatörvényt, és mivel ismételt jogsértést valósított meg, így a törvény kizárta a hosszabbítás lehetőségét. A rádiós társaságnak lehetősége nyílt pályázati úton visszaszerezni a frekvenciáját, de az első pályázaton más médiaszolgáltatókhoz hasonlóan hibás pályázati ajánlatot nyújtott be, másodjára pedig a Spirit FM üzemeltetője, az ATV-hez közeli Közösségi Rádiózásért Egyesület kedvezőbb vállalásokat tett és ezáltal egy ponttal több pontot ért el a műsorterv értékelésekor, utóbbi médiaszolgáltató ugyanis kevesebb ismétlést vállalt szerződésében. A Klubrádió próbált jogorvoslatokkal élni a médiaszolgáltatási jogosultsága lejáratával kapcsolatos döntés után (és az első pályázatból való kizárásakor is megtette ezt), de a Fővárosi Törvényszék, majd a Kúria és az Alkotmánybíróság is megalapozatlannak találta a rádió keresetét, ezért ezt követően a Strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult, de ott az ügy elbírálása várhatóan hosszú ideig tart majd.

A nemzetközi szervezetek most úgy fogalmaztak a frekvencia ügyében, hogy a Médiatanács úgymond az „egyik utolsó jelentős kritikus rádiós médiaszolgáltatót” némította el, mert bár az online térben továbbra is elérhető, a lépéssel jelentősen csökkent a Klubrádió befolyása.

„Reményünket fejezzük ki, hogy az Európai Unió Bírósága alaposan kivizsgálja ezt az ügyet, és megállapítja, hogy Magyarország megsértette az uniós távközlési jogszabályokat a rádiófrekvenciák tisztességes és megkülönböztetés nélküli elosztása ügyében. Ez lehetővé tenné a Klubrádió számára, hogy a Kúrián újratárgyalást kérjen a Médiatanács eredeti döntése miatt. Ez az eljárás azonban valószínűleg hosszadalmas lesz, és félő, hogy végül kevés közvetlen hatása lesz arra, hogy a Klubrádió újraindíthatja-e a frekvencián a műsorszolgáltatását” – jegyezték meg a nyilatkozatot aláíró szervezetek.

Az ügy túlmutat a Klubrádió ügyén

Hozzátették, hogy szerintük az ügy végsősoron túlmutat egyetlen rádióállomás helyzetén. Az elmúlt évtizedben a funkcionális függetlenséget garantáló megfelelő jogi biztosítékok hiánya miatt a Médiatanács központi szerepet játszott a médiapluralizmus jól dokumentált és szisztematikus eróziójában Magyarországon. A függetlenség hiányával kapcsolatos aggodalmakra nemrégiben az EU 2022. évi jogállamisági jelentése is rámutatott. A Klubrádió egyike azon eseteknek, amiben a frekvenciamegújítási eljárást szelektíven alkalmazták a kormánykritikus műsorszolgáltatók kárára, vélik a nemzetközi szervezetek.

Kitértek arra is, hogy a történtek miatt a készülő új európai médiaszabadságról szóló törvénynek sürgősen foglalkoznia kell a média megszállásához és kisajátításához vezető veszélyekkel, biztosítania kell általánosságban is a médiaszabályozáson keresztül a sajtó függetlenségét.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a következő hónapokban is szorosan figyelemmel kísérik a jogsértési eljárásokat, és ezután is megkongatják a vészharangot a média szabadsága és sokszínűsége elleni jövőbeni támadások miatt Magyarországon.

Klubrádió
A Klubrádió egyik keverőpultja. Tovább szól az adás, de csökkent a médiaszolgáltató befolyása a nemzetközi szervezetek szerint

Szolidaritás

Végül szolidaritásukról és támogatásukról biztosítják a magyarországi független újságírókat és médiaszolgáltatókat, akik rendkívül nehéz körülmények között látják el kritikus és fontos társadalmi ellenőrző szerepüket.

A nemzetközi szervezetek közös nyilatkozatát a Media Freedom Rapid Response (MFRR) koordinálta, amely egy egész Európára kiterjedő mechanizmus, és nyomon követi, ellenőrzi és reagál a sajtó- és médiaszabadság megsértésére az EU tagállamaiban, a tagjelölt országokban és Ukrajnában. A projektet az Európai Bizottság társfinanszírozza.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Klubrádió egy autórádión. Fotó: Szalay Dániel / Media1

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások