fbpx
Radio Cafe régi arculat

Radiocafé néven új rádió indul Budapesten – íme az első részletek!

A Media1 információi szerint a háttérben hónapok óta zajlik annak előkészítése, hogy az egykoron a Civil Rádió által használt Budapest FM 98,0 MHz közösségi rádiós frekvencián hamarosan elinduljon Radiocafé néven egy új közösségi rádió, és már a stáb toborzásánál tartanak. Azt is megtudtuk, hogy egy másik rádióval, a Trend FM-mel szoros együttműködésben tervezik a működést. Írásunkból néhány további részlet is kiderül.

A Media1 több iparági bennfentestől értesült arról, hogy rádiós munkatársakat toboroznak egy Radiocafé néven hamarosan induló új budapesti rádió indulásához.

Radiocafe 98.6 néven több mint egy évtizeddel ezelőtt volt már egy főváros és környékén fogható, főleg fiatalok körében népszerű rádió, de a története akkor szomorú véget ért, hiszen 2011-ben díjtartozás miatt elnémította örökre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Budapest FM 98,6 MHz-en és akkorra már a munkatársak fizetésével is elmaradásba került az akkori üzemeltető.

Lapunk információi szerint egy másik médiaszolgáltató, a Budapest FM 98,0 MHz frekvenciapályázatot médiatanácsi pályázaton elnyerő, 2010-ben létrejött Match Point Official Kft. indít majd Radiocafe néven rádiót.

A Trend FM főszerkesztőjétől kapják a nevet

A Media1 azt is megtudta, hogy a Radiocafé szoros együttműködésre is készül a Trend FM rádióval. Az új rádió műsorait a Trend FM (az egykori Gazdasági Rádió) budapesti, Váci úti stúdóhelyiségeiben fogják készíteni, és a Radiocafé védjeggyel kapcsolatos névhasználati jogosultság a Trend FM közeléből érkezik. A márkanevet még 2016-ban Komáromi Balázs újságíró, a Trend FM főszerkesztő-tulajdonosa védte le a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH), ő engedi át most a névhasználatot a Match Point Official Kft. számára szerződéses keretek között.

Fontos azonban hozzátenni, hogy az említett kapcsolódások és a tervezett együttműködések ellenére a két médiaszolgáltató teljesen eltérő tulajdonosi körrel rendelkezik, azok egymástól függetlenek.

Komáromi Balázs, a Trend FM főszerkesztője a Media1 érdeklődésére kedd este telefonon megerősítette, hogy a Radiocafe elnevezést néhány évvel ezelőtt levédette, és azt is megerősítette, hogy a nevet a Match Point Official Kft. részére most használatra átadta. Utóbbi kft.-nek Szőke Tibor a tulajdonosa, Szőke cége fogja működtetni az új rádiót.

A két rádió a tervezett közös stúdióhasználat révén meg tudja majd osztani a műsorgyártáshoz kapcsolódó rezsiköltségeket, amelyek a mostani energiaválság miatt amúgy folyamatosan emelkednek, így viszont hatékonyabban tud működni mindkét beszélő rádió. Egy induló rádió számára emellett nyilván nem elhanyagolható előny, hogy nem kell most minden stúdióberendezést beszereznie.

Az előkészítés alatt álló új közösségi rádióval, így annak műsoraival kapcsolatos kérdéseinkre Komáromi Balázs azt mondta, bár érdeklődéssel figyeli a fejleményeket, ez ügyben nem ő az illetékes, hanem a másik médiaszolgáltató ügyvezetője. Beszéltünk vele is.

2 hónapon belül, az ősszel startolhat a Radiocafe

Szőke Tibor szerdán délután a Media1nek úgy nyilatkozott, hogy egy kicsit korainak érzi még a megkeresésünket, mivel várhatóan 2 hónapon belül tudnak elindulni a rádióval a Budapest FM 98 MHz-en, vagyis későbbre tervezték a bejelentést.

Megerősítette, hogy néhány dologban együttműködésre készülnek a Trend FM-mel, például a stúdióhasználatban. Szőke Tibor azt mondta, a Radiocafe műsorstruktújáráról most még korai lenne részleteket elárulni, mivel az még jelenleg egyeztetés alatt áll, illetve még a stáb is formálódik, de annyit elmondhat, hogy kulturális tematikájú rádiót terveznek, és sok pozitív élményt szeretnének nyújtani a hallgatóknak, akik sok értékes beszélő műsorra számíthatnak majd.

Az ügyvezető azt mondta, örül, hogy Komáromi Balázs átengedte a név használatának jogát, mivel a Radiocafe még olyan emberben ébreszt pozitív emlékeket, akik ismerték a régi rádiót.

Az ügyvezető későbbre ígért további részleteket a tervezett műsorokkal és a pontos indulási dátummal kapcsolatban.

rádió, mikrofon
Fotó: Unsplash

Függetlenül a Virtuózoktól

A Match Point Official Kft.-t vezető Szőke Tibor egyébként a Kis Virtuózok Alapítvány kuratóriumának tagja, és a cégben korábban vezető tisztségviselő volt Peller Mariann, aki a közmédiában látható Virtuózok című zenei tehetségkutató show producere (és aki a névazonosság ellenére nem tévesztendő össze a tévés műsorvezető Peller Mariannal.)

A rádiós projekt azonban Szőke szavai szerint nem a Virtuózokkal függ össze, bár az igaz, hogy személyén keresztül van kötődés a produkció felé.

Titkolózó NMHH

Az NMHH Médiatanácsa idén március végén jelentette be, hogy a Match Point Official Kft. nyerte el a korábban a Civil Rádió által használt Budapest FM 98,0 MHz frekvencia használatának jogát.

A Media1 azt követően többször kérdezte az NMHH-t, hogy a győztes pályázó milyen médiaszolgáltatási névvel pályázott, de az NMHH többször is megtagadta a nemzeti közvagyonnal kapcsolatos, így közérdekű adatra vonatkozó válaszadást.

A Civil Rádió 2019 végéig használta a Budapest FM 98,0 MHz-et, majd az akkoriban lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács a médiaszolgáltató többszöri jogsértésére hivatkozva nem hosszabbította meg. A Civil Rádió ezután bírósághoz fordult a TASZ segítségével, kifogásolva a Médiatanács döntésének jogszerűsét, de a bíróságok a grémiumnak adtak igazat, és megállapították, hogy a médiatörvény szövege szerint azon médiaszolgáltatók, amelyek ismételt jogsértést valósítanak meg működésük során, nem jogosultak frekvenciahosszabbításra. (Hasonló helyzetbe került később a Klubrádió és ezekben a napokban némul el a Tilos Rádió is.) A Médiatanács a Civil Rádióra vonatkozó jogerős bírósági ítéletet követően kezdte el megversenyeztetni a Budapest FM 98,0-ás frekvenciát, amelyért több médiaszolgáltató is versenybe szállt.

A Budapest FM 98,0 MHz egyébként 2019 óta kihasználatlanul áll, azon éteri csend hallható, de ezek szerint hamarosan ez változni fog.

Élő adásban politikai nyomást emlegetett, majd elbúcsúzott a hallgatóktól a Mészáros Lőrinc-közeli Best FM műsorvezetője

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: A Radio Cafe régi arculata. Fotó: Radio Cafe Facebook. (Az új Radio Cafe arculata még nem ismert, jelen arculati elemet illusztrációként használtuk.)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások