fbpx
Class FM

Több mint százmilliót vett ki a Class FM-ből a felszámolási eljárás kezdetének évében a tulajdonos

Bár egy közjegyzői végrehajtási eljárás miatt az Advenio Zrt. tavaly felszámolási eljárás alá került, a cég még tudott fizetni 145 millió forint osztalékot a Michael McNutt amerikai üzletember Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cégének tulajdonában lévő Sláger Rádió Zrt. számára.

145 millió 308 ezer forint osztalékot vett ki tavaly az Advenio Zrt.-ből – az analóg FM frekvenciáját egy médiatanácsi döntés következtében 2016-ban elveszítő Class FM kereskedelmi rádió üzemeltetőjéből – a vállalat tulajdonosa, a Michael McNutt amerikai üzletember érdekeltségében lévő Sláger Rádió Zrt., írta meg a Sláger Rádió Zrt. pénzügyi beszámolója alapján az mmonline.hu.

Osztalékfizetés és felszámolási eljárás ugyanabban az évben

Az osztalékfizetés azért is érdekes, mivel az Advenio Zrt. ellen tavaly ősszel felszámolási eljárás indult, adószámát is törölték mostanra, a céggel kapcsolatos teendőket  pedig felszámolóbiztos látja el.

Az, hogy egy felszámolás alatt lévő cég osztalékot – méghozzá nem is kevés összeget – fizet a tulajdonosának, elsőre meglepőnek tűnik, azonban a kiegészítő melléklet alapján arra lehet következtetni, hogy a Class FM-et működtető Advenio Zrt. a még 2016-ban megszavazott osztaléknak csak egy részét fizette ki Michael McNutt cégének, és tavaly, valószínűleg még a felszámolási eljárás kezdete előtt került sor a korábban már megszavazott, félretett összeg kifizetésére.

A Sláger Rádió Zrt. pénzügyi beszámolójából derült ki a Class FM-es cég osztaléka

Az Advenio Zrt. 2017-es és 2018-as pénzügyi beszámolóját nem tették közzé az Igazságügyi Minisztérium céginformációs rendszerében, de az osztalékfizetésről az anyavállalat, a Class FM-et 2016 májusában Simicska Lajostól megvásárló amerikai üzletember brit Virgin-szigetekre bejegyezett offshore cégének, a Fresh Breezes Investment Limited érdekeltségében lévő Sláger Rádió Zrt. 2018-as pénzügyi évre vonatkozó, idén leadott vállalati beszámolójának kiegészítő mellékletéből bárki értesülhet.

A kiegészítő mellékletből kiderül az is, hogy a 2018-as 145 millión kívül 2017-ben további 307 millió forintot is ki tudott venni McNutt a Class FM-et működtető cégből. (Ennek jelentős része valószínűleg 2016-os teljesítésű reklámbevétel lehetett, melynek ellenértéke 2017-ben érkezett meg a rádiós céghez.)

A Sláger Rádió Műsorszolgáltató Zrt. beszámolójából derül ki, hogy mekkora osztalékot fizetett az Advenio Zrt., a Class FM üzemeltetője
A Sláger Rádió Műsorszolgáltató Zrt. beszámolójából derül ki, hogy mekkora osztalékot fizetett az Advenio Zrt., a Class FM üzemeltetője

A Class FM elnémítása ellenére is jól ki McNutt abból, hogy megvette a rádiót Simicskától

A korábbi 307 és a tavalyi 145 milliós osztalék alapján McNutt még úgyis jól jött ki a Class FM megvásárlásából, hogy a rádiója mostanra már néma, így már nem termel bevételt. A Sláger Rádió Zrt. 415 millió forintos befektetésként szerepelteti a beszámolójában a Class FM (Advenio Zrt.) megvásárlását, azaz McNutt befektetése az osztalékkal együtt már úgyis megtérült. (Persze még jobban járt volna, ha a Médiatanács nem némítja el a rádióját az országos frekvencián.)

A Class FM egy ideig az interneten még hallható volt azután, hogy a Médiatanács elvette a kereskedelmi rádiótól a frekvenciáját 2016-ban, de tavaly nyáron az internetes streaminggel is felhagytak, nem sokkal azután, hogy az országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázaton a Médiatanács a másik pályázónak, az azóta már a Fidesz-közeli KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozó Hold Reklám Kft.-nek adta a Class FM egykori országos frekvenciáját, és azon az eredetileg Pop FM névvel pályázó médiaszolgáltató végül Retro Rádió néven, különös körülmények között megkezdte a sugárzást.

Egyébként a Class FM osztalékát felvevő Sláger Rádió Zrt. neve azért lehet ismerős sokaknak, mivel ez a cég üzemeltette az ORTT (a Médiatanács elődje) által 2009 őszén elnémított, majd a Magyar Állammal éveken át a történtek miatt pereskedő Sláger Rádiót. (A cégnek nincs köze a Juventus Rádió megvásárlásával létrejött Sláger FM-hez, a két cég, a Sláger Rádió Zrt. és a Sláger FM Zrt. teljesen eltérő tulajdonosi háttérrel rendelkezik, mivel a Sláger FM tulajdonosa a Tematic Media Group, melynek tulajdonosáról épp a napokban írtunk a Dikh TV elleni támadás kapcsán.)

A Sláger Rádiót tulajdonló Michael McNutt neve sokaknak azért is ismerős lehet, mivel a Morning Show védjegy tulajdonosaként korábban ő perelte be Sebestyén Balázst, a Class FM egykori műsorvezetőjét, amikor Sebestyén Balázs a Class FM után a Rádió 1-en Reggeli Show névvel indított műsort. A bíróság a pereskedéssel összefüggésben eltiltotta Sebestyén Balázst attól, hogy használja a Reggeli Show nevet, ezután váltott a Rádió 1 reggeli műsora Balázsékra. Ez utóbbi, a Balázsék kapcsán éppen tegnap derült ki, hogy bár azt a Rádió 1 védte le 2017-ben, nemrég átadta a rádió a több millió forint értékű márkanevet az egyik legismertebb műsorvezetőjének. Az ügylet azért is érdekes, mert a médiaszolgáltatók általában nem szokták kiadni a műsoraik nevét még a műsoraik munkatársainak sem, az ugyanis jogilag kockázatos lépés.

További rádiós híreket találnak olvasóink a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások