fbpx
A Rádió 1 reggeli műsorában Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri műsorvezetők. Forrás: Facebook Live

Kiderült, mikor költözik a Rádió 1 a bezárt Music FM helyére

Felidézzük azt is, hogyan alakult így, hogy a Mészáros Lőrinc közeli Rádió 1 elfoglalhatja a Music FM helyét.

Május 5-én költözik át az FM 89,5 MHz-re a Rádió 1 – értesült a Media1.hu, egy a Rádió 1-en sugárzott rádiós szpot alapján, melyet olvasónk, Gábor juttatott el hozzánk.

Ez az a frekvencia, melyet eleinte a néhai Juventus Rádió, majd 2012-től a Music FM használt 2019 februárjáig, amikor is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa lekapcsoltatta az adást, miután a kormánypárti szavazatokkal megválasztott grémium nem hosszabbította meg az ország 4. legnépszerűbb kereskedelmi rádiójának lejárófélben lévő, 7 éves működési jogosultságát.

Ezt követően a Médiatanács hosszú időn át egyáltalán nem kezdte meg a 89,5 MHz újbóli hasznosítását, nem indult el pályázat. Egyes vélemények szerint így akart biztosra menni a grémium, hogy sikerül kiűzni a rádiós piacról a Music FM-et működtető Prodo Voice Zrt.-t, az akkoriban Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő, ma már Mészáros Lőrinc közeli Rádió 1 konkurenciáját.

Akár a Music FM kiűzése volt a cél, akár nem: tény, hogy a frekvencia hasznosításának elmaradása miatt a Médiatanács jelentős állami bevételkiesést okozott Magyarországnak, ráadásul a történtek miatt megszűnt a Music FM-et működtető részvénytársaság és persze maga a rádió, ezáltal munkahelyek szűntek meg, valamint szűkült a média sokszínűsége Magyarországon.

A Music FM stábja az elnémítás előtti másodpercekben
A Music FM stábja az elnémítás előtti másodpercekben

A Médiatanács közel két évvel a lekapcsolás után, 2020 végén írt ki rádiós pályázatot az üresen álló frekvencia hasznosítására, melyről már annak kiírása előtt iparági forrásaink azt feltételezték, hogy azt a grémium a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft.-nek szánhatja.

Végül nem is volt más induló a frekvenciatenderen, csak a Mészáros Lőrinchez szorosan köthető Radio Plus Kft., azaz a Rádió 1 üzemeltetője, mely így érdemi verseny nélkül jutott hozzá az FM 89,5-höz, Magyarország egyik legértékesebb kereskedelmi rádiós frekvenciájához, mellyel jelentős területeket fedhetők le rádióműsorral.

A Media1 már 2019 elején beszámolt róla, hogy a Rádió 1 olyan sok szabálytalanságot követett el a Budapest FM 96,4 MHz-en, hogy a 2023-ban lejáró ezen jogosultságát nem lehet meghosszabbítani. Már ekkor hallani lehetett arról a megoldásról (említettük is az akkori cikkben), hogy esetleg a Rádió 1 megpályázza majd a Music FM üresen hagyott frekvenciáját.

Végül épp ez a megoldás született. Bár Karas Monika Médiatanács-elnök mandátuma nem sokkal a 2022-es választások után lejár, de ezzel a megoldással a mostani grémium be tudta biztosítani a kormányközeli kereskedelmi rádió hosszú távú jövőjét.

A Rádió 1 most tíz évre szerezte meg a Music FM egykori frekvenciáját, a 89,5-öt, de a jogosultságot annak majdani lejáratát megelőzően (ha nem követ majd el ismét szabálytalanságokat a Rádió 1) további hét évre meghosszabbíthatja majd az akkori Médiatanács.

A Rádió 1 az új frekvenciára való májusi átköltözést bejelentő reklámszpotjának szövege alapján nyereményjátékkal is népszerűsíti.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen bennünket Facebookon is!

Borító: Készül a Rádió 1 reggeli műsora, a Balázsék című műsor.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások