fbpx
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata

Több rádiót is megbírságolt a Médiatanács a hosszú nyári szünetet követő első ülésén, és a Tilos Rádió ügyével is foglalkoztak

Büntetést kapott a soproni Rádió 1, a Hódmezővásárhely–Makó–Kistelek térségében fogható Rádió7, valamint a balassagyarmati Megafon Rádió is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Tilos Rádió pályázatát alaki szempontból megfelelőnek találták-e, pedig ezzel is foglalkoztak. Igaz, ennek tényét sem közölték a testület üléséről kiadott összefoglalóban.

Véget ért a július 27. és augusztus 22. közötti nyári szünet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsánál.

Az NMHH pénteki közleménye szerint az első ülésén a helyi és körzeti rádiócsatornák műsorstruktúrára vonatkozó vállalásainak teljesítését és a médiatörvény rendelkezéseinek betartását vizsgálta a Médiatanács.

A körzeti és helyi rádiócsatornák adásainak vizsgálata során többek között a hírműsorok, a helyi közélettel foglalkozó, valamint a nemzeti, kisebbségi műsorok mértékére vonatkozó vállalások teljesítésében tárt fel hiányosságokat a hatóság.

A Rádió 1 Sopron 94,1 MHz elnevezésű csatorna március 12-i adásnapjának vizsgálata során kiderült: a szolgáltató alulteljesítette a hírműsorok napi arányára vonatkozó vállalását.

A Hódmezővásárhely–Makó–Kistelek térségében fogható Rádió7 szolgáltatója a közszolgálati, a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokat nem sugározta megfelelő mennyiségben.

A balassagyarmati Megafon Rádió a közszolgálati és a helyi jellegű műsorok alacsony napi közvetítési aránya mellett az ismétlések maximális mértékét is túllépte a vizsgált (április 7-i) adásnapon. A szolgáltató emellett megsértette a társadalmi célú reklámok megrendelőjének egyértelmű megnevezését előíró törvényi rendelkezést is.

A Médiatanács bírságot rótt ki a médiaszolgáltatókra, melynek részleteit nem közölték.

Nem verik nagy dobra, hogy továbbjutott-e a Tilos Rádió a tartalmi kiértékelésbe

Az NMHH napirendi pontjai között egyébként a Media1 kiszúrta a Tilos Rádió frekvenciapályázatának alaki (formai) vizsgálatát is, de a testület beszámolója említést sem tesz arról, hogy egyáltalán foglalkoztak a kérdéssel és hogy alakilag megfelelőnek találták-e a pályázatot és továbbjut-e a pályázó a tartalmi ellenőrzésre vagy sem. A Tilos Rádió adását szeptember 3-án éjfélkor, azaz szombatra vasárnapra virradó éjszaka kell lekapcsolni.

Mivel a Médiatanács csak a jövő héten ülésezik legközelebb, így néhány napig már biztos, hogy az FM-adást lekapcsolják, és csak a neten lesz elérhető a műsor, akkor is, ha alakilag esetleg megfelelőnek találta a pályázatot a grémium.

A Media1 kérdést küld az NMHH-nak, hogy megérdeklődjük hivatalos forrásból, megfelelőnek találták-e a Tilos Rádió pályázatát alaki szempontból, illetve a héten ezzel kapcsolatban meghozott döntést miért hagyták ki a testület összefoglalójából. Ha válaszolnak, hírünket frissítjük.

Elnémul a Tilos Rádió szeptember 3-án éjféltől a megszokott budapesti frekvenciáján

 

Drámaian lecsökkent a médiahatóság amúgy is alacsony transzparenciája, amióta Koltay András vezeti az NMHH-t

Egy hónap után visszakapcsolták a Spirit FM internetes adását

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások