fbpx
Mediaworks

Több mint féltucatnyian távoztak a Figyelő és a Világgazdaság múlt heti bezárásakor, és ezzel várhatóan még nincs vége a nagy kormánypárti nadrágszíjhúzásnak a Mediaworksnél

A Media1 információi szerint elsősorban tördelőket bocsátottak el, de néhány szerkesztő is távozott a Figyelő és a Világgazdaság bezárásáról meghozott döntés után a Mediaworks Hungary Zrt.-től, köztük a Figyelő egyik legrégebbi, még a múlt évezred óta foglalkoztatott munkatársa.

A Media1 információi szerint végül nem csak tördelők távoznak a Figyelő és a Világgazdaság című lapok nyomtatott változatának megszűnésével összefüggésben a kormánypárti Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Mediaworks Hungary Zrt.-től.

Lapunk megtudta, hogy a Deák Bálint főszerkesztette, nyomtatásba legutoljára múlt héten csütörtökön kerülő lapok, a Figyelő és a Világgazdaság együttvéve mintegy 45-50 fős létszámából legalább 8 fő távozik.

Deák Bálint, a Figyelő és a Világgazdaság főszerkesztője. Fotó: Mediaworks
Deák Bálint, a Figyelő és a Világgazdaság főszerkesztője. Fotó: Mediaworks

A Media1 értesülése szerint távozik a figyelős Lengyel Gabriella rovatvezető, Babay-Hajnal Anna, a hetilap tördelője valamint Leszt Katalin és Soproni Béla is, akik szintén tördelőként dolgoztak a lapnál. Pápai Csaba, a VG.hu online felelős szerkesztője is távozik, aki már a lapbezárás előtt néhány héttel úgy döntött, távozik, de mostanra járt le a felmondási ideje. Szintén távozik a Világgazdaság napilaptól Máriás Judit vezető szerkesztő, tördelő, valamint egy másik munkatárs is, aki szintén még a bezárások előtt távozott, és most járt le a felmondási ideje.

Olyan régi figyelősök is vannak a távozók között mint Halaska Gábor, a Figyelő rovatszerkesztője, aki LinkedIn profilja szerint még 1999-ben, vagyis évtizedekkel azelőtt csatlakozott a laphoz, hogy az elkerült a Sanomától először a Mediacity szakkiadóhoz, majd onnan egy felszámolóbiztos közreműködésével Schmidt Mária kormánybiztos K4A nevű cégéhez, aki később a Mészáros Lőrinc-közeli KESMA-nak (Mediaworks) ajándékozta a céget. A Media1 úgy tudja, felkínálták az újságíró munkatársaknak, hogy dolgozzanak tovább a Mediaworks új online, gazdasági newsroomjában, de végül ezt többen nem fogadták el.

Még bővülhet a távozók listája

A Media1 informátorai szerint nem zárható ki, hogy a következő időszakban további elbocsátásokra is sor kerülhet, mivel többen szabadságuk vagy külföldi munkájuk miatt nem voltak jelen az elbocsátások közlésekor. A Mediaworksnél emellett más lapoknál is további költségracionalizálások zajlanak.

A nadrágszíjhúzások mögött

A Media1 úgy tudja, az áll a kormánypárti médiaholdingnál zajló nadrágszíjhúzások és bezárások mögött, hogy a cégnél egy ideje vizsgálják, hogy mely termékeik állnák meg a helyüket pusztán piaci alapon, tehát a jelentős összegű állami hirdetések révén megvalósuló állami dotáció nélkül is.

A cégnél már tavaly óta nagy elbocsátok vannak, de Kálmán Erika, a tavaly kinevezett vezérigazgató a racionalizálást még jobban felgyorsította azután, hogy a Fidesz negyedik kétharmados győzelmét hozta az idén április 3-i országgyűlési választás: pár napra a voksolás után egy kivételtől eltekintve szinte mindenütt megszüntették a City7 című városi propagandalapot, becsukták a FourFourTwo című focis magazint, amelynek Szöllősi György volt a főszerkesztője, emellett számos megyei napilapnál kirúgták a stáb jelentős részét, és a Mediaworks több nyomdáját is bezárta az elszabadult inflációra hivatkozva.

Néhány hete írtuk meg, hogy összevonják a Bors című bulvárlapot a Riposttal, és hogy kirúgási hullám vette kezdetét a Metropolnál. Az a múlt héten vált véglegessé, hogy bezárják a Figyelőt és a Világgazdaságot, bár egy ideje már voltak erről találgatások. A kiadó egyébként annyit közölt erről, hogy felfüggeszti ezen lapok nyomtatott kiadásának megjelentetését.

A Figyelő 1957-től jelent meg, a Világgazdaság 1969-től.

A Mediaworks több száz márkából álló portfóliójának egy részlete a cég honlapján.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalálhat minket Facebookon, és kérheti híreinket már Telegram segítségével is, hogy útközben is értesülhessen a legújabb történésekről.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások