fbpx
Figyelő

Megszűnik a Figyelő és a nyomtatott Világgazdaság

A kormánypárti médiaholding lapjai holnap jelennek meg utoljára. Elbocsátásokra is sor kerül a Mediaworksnél.

A Media1 a kormánypárti Mediaworks Hungary Zrt.-nél dolgozó egyik informátora szerint ma belső értekezleten közölték a Világgazdaság és a Figyelő stábjával a döntést, hogy megszűnik a nyomtatott Figyelő és a print Világgazdaság is, de az újságírók számára van egy ajánlata a holdingnak: maradhat a többségük, főként VG.hu és más mediaworksös gazdasági tartalmakat fogják newsroomban gyártani azok, akik elfogadják az új feltételeket.

A Figyelő borítója
A Figyelő egy korábbi lapszámának borítója

Elbocsátások is lesznek

Ugyanakkor néhány, a nyomtatott lapnál dolgozó tördelőtől a cég máris megválik.

Informátorunktól azt is megtudtuk, hogy az utolsó print Figyelő és VG holnap, június 30-án csütörtökön kerül az utcára.

Az egykoron mérvadó, ma már inkább a Fidesz propagandacéljait kiszolgáló gazdasági napi- és hetilapok iránt jelentősen lecsökkent a kereslet az elmúlt években, így egy ideje már iparági pletykák voltak arról, hogy a két lapot vagy összevonja, vagy teljesen megszünteti a kiadó, mivel üzletileg egyre kevésbé értelmezhetőek még úgyis, hogy állami reklámokkal életben tartották őket.

A hvg.hu szerint az Origo és a Magyar Nemzet veszi át az újságírók többségét

A hvg.hu is foglalkozik a témával. Azt írják, hogy a döntést Csermely Péter, a lapokat kiadó Mediaworks tartalomfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese közölte a szerkesztőségekkel szerdán délután. Ők úgy tudják, hogy az újságírók többsége az Origo és a Magyar Nemzet gazdasági tartalmainak előállításában vehetnek részt.

Mediaworks
A Mediaworks portfóliójának egy része, még a Figyelővel. Fotó: Szalay Dániel / Media1.hu

A Mediaworks közleménye szerint nem bezárásról van szó, hanem határozatlan idejű felfüggesztésről

A hvg.hu szerint a bezárást a lap vezetői a növekvő energia- és papírárakkal indokolták. A hvg.hu-hoz  egy közlemény is befutott a Mediaworks Hungary-tól, amelyben azt írják, hogy a lapok nem szűnnek meg, hanem csak határozatlan időre felfüggesztik a megjelentetését. Ennek ellenére erősen búcsúzás hangja van a közlemény szövegének, ugyanis az áll benne:

„A Mediaworks megköszöni a Világgazdaság és a Figyelő olvasóinak éveken át tartó hűségüket és figyelmüket. Az előfizetőket a kiadó külön értesíti alternatív előfizetési lehetőségekről, illetve igény esetén a kompenzációról”.

A hvg.hu felidézte: a Világgazdaság 1969 óta jelent meg, a lap a kétezres évek elején került a több megyei lapot is kiadó Axel Springer tulajdonába. Innen vezetett az út a 2014-ben létrehozott Mediaworkshöz, ahová alapvetően azok a sajtótermékek kerültek, amelyek kimaradtak az AS és a Ringier fúziójából. A Heinrich Pecina osztrák üzletember tulajdonában levő kiadó két évvel később zárta be a Népszabadságot, majd adta el a birodalmat Mészáros Lőrincnek. Ezt követően gyorsult fel a terjeszkedés is, hamarosan valamennyi megyei napilap az időközben a kormánypárti lapokat összegyűjtő, 2018-ban megalapított Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítványba (KESMA) betagozódó Mediaworkshöz került.

Nem sokkal a Népszabadság 2016 őszi bezárása után került az 1957 óta megjelenő gazdasági hetilap, a Figyelő is a NER érdekeltségi körébe: a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó K4A Kft. 2017 januárjában vette át a hatalmat a lapnál, nem sokkal később távozott a szerkesztőség nagy része. A lap, amely Lánczi Tamás vezetése idején olvasótábora nagy részét is elveszítette, 2018 tavaszán azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy listát közölt az állítólagosan Soros Györgyhöz köthető személyekről. Később erősödött a Figyelő és a Világgazdaság együttműködése, mindkét lap főszerkesztője Deák Bálint, a magazin szerkesztői között is több korábbi VG-szerkesztőt találhatunk.

Megszűnik a Ripost, elbocsátások a megyei lapoknál

Mint arról a Media1 már beszámolt, a Mediaworks az erős kormánypárti háttere ellenére egy ideje pénzügyi gondokkal küzd, az állami hirdetések ellenére üzemi szinten veszteségesen működik. Az elmúlt időszakban számos leépítésre került sor a cégnél, így például a megyei napilapjainál, ezekről a Mediaworks címke alatt olvashatók írásaink. Nemrég a Ripostot is megszüntették, pontosabban beolvasztották a Borsba.

A Fidesz újabb kétharmadát hozó április 3-i országgyűlési választások után a Mediaworks szinte azonnal becsukta a City7 című lapját és a FourFourTwo című focis magazint is.

A Media1 információi szerint a Mediaworks háza táján még további elbocsátások és akár további lapbezárás sem zárható ki a következő időszakban.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon, és kérheti híreinket Telegramon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások