fbpx
A metropol.hu címlapja, rajta a koldustérképpel.

Pert vesztett a Metropol koldustérképe kapcsán a hajléktalanokat képviselő Utcajogász Egyesület, de nem adják fel küzdelmüket

Miután az egyesület keresetét a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította, most a Médiatanácshoz fordulnak segítségért.

Hiába indított bírósági pert az Utcajogász Egyesület a kormánypárti Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks napilapja, a Metropol ellen hajléktalan emberek megalázására hivatkozva, a bíróság elutasította a keresetüket arra hivatkozva, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lefényképezett emberek nem kellően felismerhetők a jogsértés megállapításához – tudatta az egyesület a honlapján és a Media1-nek megküldött közleményben.

A Metropol még tavaly augusztusban jelentkezett egy „koldustérképpel” és egy meglehetősen uszító hangvételű és általánosító jellegű cikkel. A szóban forgó cikkben utcán élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekről fotókat is közöltek, az arcukat pixelezve.

„A felvételek alapján egyértelmű, hogy a Metropol a felvételeket távolról, lesben készítette: sem a felvételek elkészítéséhez, sem pedig a cikkben való felhasználáshoz nem kérte az érintettek hozzájárulását” – hangsúlyozta az Utcajogász Egyesület.

Hiába fordultak a szerkesztőséghez

Az Utcajogásznak sikerült felvennie a kapcsolatot két olyan érintettel, akikről a Metropol fényképet tett közzé. A hajléktalan emberek elmondták, hogy csak utólag értesültek arról, hogy az országos napilapban képek jelentek meg róluk, a lap által közzétett, hajléktalan emberekre vonatkozó általánosító állítások pedig felháborították őket.

A valótlanságok miatt a két hajléktalan ember képviseletében sajtó-helyreigazítást kértek a laptól, de a szerkesztőség nem reagált ezekre, így az egyesület pert indított a Fővárosi Törvényszéken.

A keresetben arra hivatkoztak, hogy a kipixelezés ellenére a hajléktalan emberek a közterületeket gyakran használók számára felismerhetőek voltak, hiszen a Metropol kifejezetten megjelölte tartózkodási helyüket. A beadványt egy helyben dolgozó üzlettulajdonossal is alátámasztották, továbbá kérték, hogy a bíróság hallgassa meg a közterületen működő nyilvános illemhely munkatársait, akik egész nap látják, hogy mi történik a közterületen.

A Metropol 2021. augusztus 25-i címlapja.
A Metropol 2021. augusztus 25-i címlapja. Fotó: Olvasónk

A bírósági út sem segített, ezért a Médiatanácshoz fordultak

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék az Utcajogász minden indítványát elutasította. A bíróság indoklása szerint a Metropol közlése

„többes számban fogalmaz, nem egy meghatározott személyre vonatkozik. Önmagában abból a tényből, hogy a felperes rendszerint a Nagyvárad téren tartózkodó hajléktalan, még nem következik, hogy a közlést konkrétan a felperesre lehetne vonatkoztatni, a cikk pedig ilyen további tartalmat nem hordoz. A cikk egészével kontextusba helyezve pedig teljesen általánosságban értelmezhető a közlés, amely a budapesti »hajléktalan helyzetet« mutatja be az olvasó számára. (…) a cikkbe ágyazott fényképfelvétel nem volt alkalmas arra képi megjelenítésében, hogy azon bárki is felismerhető legyen. A fényképfelvételen csak egy földön fekvő emberi alak vehető ki, akként, hogy az arcát felismerhetetlenné tették”.

Az ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban az ítéletet bármilyen változtatás nélkül helyben hagyta.

„Az Utcajogász Egyesület szerint az emberi méltóság védelme szempontjából súlyosan aggályos, hogy – némi kipixelezés segítségével – jogi következmény nélkül maradhat kiszolgáltatott helyzetű emberekről  valótlanságok híresztelése. A helyzetet súlyosbítja, hogy a valótlanságok közlésével a Metropol mind szövegében, mind pedig a cikkhez felhasznált képekkel negatív társadalmi sztereotípiákat kívánt erősíteni. A bíróságok gyakorlata így lényegében zöld utat ad a szegény embereket megbélyegző, sajtóetikai szabályokat semmibe vevő sajtótermékek közlésének”

– hangsúlyozta az Utcajogász Egyesület, mely „végső jogi eszközként” a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához fordult.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: a metropol.hu címlapja 2021 augusztusában, rajta a koldustérképpel.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */