fbpx
Keverőpult a Spirit FM stúdiójában

Átmenetileg ismét a Spirit FM használhatja a Budapest FM 92,9 MHz-et – egy másik kft. veszi át a rádió működtetését

Bár a médiahatóság a múlt heti döntését eltitkolta a sajtó elől, a Media1 megtudta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Budapest FM 92,9 MHz használatára vonatkozó, 2 hónap időtartamú ideiglenes médiaszolgáltatási szerződést köt a Spirit FM üzemeltetését az X and A Kft.-től átvevő Németh Média Kft.-vel, Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatójának a cégével.

Bár a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a döntéseiről a sajtónak kiadott szokásos heti összefoglalójából egész egyszerűen kihagyta, a Media1.hu rábukkant az NMHH egyik kevéssé szem előtt lévő aloldalán egy még május 10-én kelt határozatra, amiből kiderül, hogy a Koltay András vezette NMHH Médiatanácsa ideiglenes hatósági szerződést köt a Németh Média Kft.-vel a médiatörvény 65. § (1) bekezdés c) pontja alapján a Budapest FM 92,9 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség 2022. május 28. és július 26. közötti, vagyis mintegy 2 hónapot felölelő ideiglenes használatára.

Az NMHH határozatával két hónapos ideiglenes jogosultságot biztosít a Németh Média Kft-nek a Budapest FM 92,9 MHz frekvencia használatára.
Az NMHH határozatával két hónapos ideiglenes jogosultságot biztosít a Németh Média Kft.-nek a Budapest FM 92,9 MHz frekvencia használatára.

Az ideiglenes frekvenciajogosultságokra vonatkozó szabályok alapján az ideiglenes frekvenciajogosultságot megkapó kft., csakúgy mint a frekvenciát jelenleg üzemeltető X and A Kft. kereskedelmi frekvenciadíjat fizet a frekvencia használatáért a magyar Államnak, és amennyiben a 92,9 MHz végleges hasznosítására irányuló, folyamatban lévő pályázati eljárás időközben lezárulna, úgy az ideiglenes jogosultságot meg kell szüntetni.

Az ATV vezérigazgatójának egyik cégéből átkerül a jogosultság a másikba

A Media1 rendszeres olvasói jól tudhatják, hogy az ideiglenes frekvenciát megkapó Németh Média Kft. mögött Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója áll tulajdonosként.

Feltehetőleg azért nem az eddig a rádiót működtető X&A Kft.-vel, hanem a Németh Média Kft.-vel nyújtottak be kérelmet az ideiglenes jogosultságra, mivel ideiglenes frekvenciát egy jogalanynak évente egyszer, 6 hónapra lehet biztosítani.

Mivel a jogosultságot másik kft., tehát egy másik jogalany kérte, így a Médiatanácsot kötelezi a médiatörvény arra, hogy biztosítsa a jogosultságot. Ilyen esetben ugyanis csak azt kell megvizsgálni, hogy a kérelmezőt megelőzően volt-e más, aki kérte a frekvenciát ideiglenes használatra. Ilyen kérelem mástól, csakúgy mint korábban, ezúttal sem volt. ( Németh S. Szilárdnak egyébként van egy másik cége is, a naphire.hu portált is működtető Naphire.hu Kft., amiben társtulajdonos néhány hónapja Bessenyei István, a kormányzati közbeszerzéseken jól szereplő Valton biztonsági cég egyik tulajdonosa, Sarka Kata médiacelebritás férje is.)

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, a Németh Média Kft. tulajdonosa
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, a Németh Média Kft. tulajdonosa

A viharos történetű Budapest FM 92,9 MHz

Mint ismert, a Budapest FM 92,9 MHz tavaly februárban megüresedett azután, hogy a frekvenciát addig használó Klubrádióval – a médiaszolgáltató által a megelőző időszakban elkövetett korábbi jogsértésekre hivatkozva – nem hosszabbította meg a jogosultságot a Médiatanács, valamint az ezután a pályázat hasznosítására kiírt pályázaton a Klubrádió által benyújtott rádiós pályázati ajánlat többszörösen is hibásnak bizonyult, mivel ellentmondásos vállalások szerepeltek benne a műsoridő tekintetében, sőt a grémium azt is megállapította, hogy a Klubrádió Zrt. a több éve negatív saját tőkéje miatt nem is működhetne, és így nem is indulhatna rádiós pályázaton. (A vonatkozó cégjogi előírások szerint negatív saját tőkével legfeljebb két éven át működhet egy vállalkozás.)

A tavalyi frekvenciapályázaton a Klubrádió mellett a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület is elindult, de őket a Klubrádióhoz hasonlóan szintén kizárta a grémium a pályázatból arra hivatkozva, hogy a Spirt FM pályázatából nem képes megállapítani, hogy a vállalásként a tervezett műsorrendjében szereplő „zene” szó azt jelenti-e, hogy zenét fog az adott időpontban sugározni, vagy egy műsorszám címe az, hogy zene.

L. Dézsi Zoltán, a Spirit FM egyik műsorvezetője.
L. Dézsi Zoltán, a Spirit FM egyik műsorvezetője. Fotó: Sunhill Media / Media1-archívum

Volt egy harmadik pályázó is, egy kormányközeli kft., az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is, és bár őket is kizárta a Médiatanács, de ők végül más eljárás keretében hozzájutottak másik frekvenciához, melyen jelenleg rockrádiót működtetnek.

A Klubrádió bírósági pereket indított, de a bíróságok többszörösen is a Médiatanácsnak adtak igazat

A Klubrádió megpróbálta megtámadni a tavalyi érvénytelen FM 92,9 MHz pályázat végeredményét bíróságon, valamint a médiaszolgáltatási jogosultsága meghosszabbításának elutasítását is bíróságra vitte, de a Fővárosi Törvényszék, majd a Kúria és az Alkotmánybíróság is jogszerűnek találta a Médiatanács döntéseit, ezért a Klubrádió a strasbourgi nemzetközi bíróságra ment el, mivel szerinte a magyar Állam járt el jogszerűtlenül – a strasbourgi bíróság azonban egyelőre még nem hozott ítéletet az ügyben, és ez akár évekre is elhúzódhat, végkimenetele pedig kétséges.

Határozathirdetés a Kúrián a Klubrádió vs Médiatanács ügyben, a 92,9 MHz rádiós pályázatból való kizárás kapcsán. A képen jobbra Varga Zs. András főbíró
Határozathirdetés a Kúrián a Klubrádió vs Médiatanács ügyben, a 92,9 MHz rádiós pályázatból való kizárás kapcsán. A képen jobbra Varga Zs. András főbíró
Fotó: Szalay Dániel / Media1

Ideiglenes jogosultságot kért az üresen maradt frekvenciára a Spirit FM működtetője

Eközben a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület, hogy a korábbi, kizárólag Budapest egyes belső kerületeire korlátozott frekvenciáját kiváltsa egy üzletileg értelmezhető méretűre, ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot kért az akkor már egy ideje kihasználatlan 92,9-re, ugyanis a médiatörvény szerint mindenkinek évi egyszeri, 6 hónapos időtartamra ideiglenes jogosultságot kell biztosítani, amennyiben ezt kéri. A Spirit FM arra hivatkozott, hogy a frekvencia üresen állt, és egy törvényes lehetőséggel élt. Hangsúlyozták továbbá, hogy a Klubrádió nehéz helyzetét nem ők okozták, mivel a frekvencia akkor is néma lett volna, ha ők nem kérik az ideiglenes jogosultságot.

Miután a 6 hónapos frekvenciaengedély lejárt, a szintén Németh S. Szilárdhoz tartozó X&A Kft. adott be újabb kérelmet a frekvencia használatára sikeresen. Ez a második 180 napos ideiglenes jogosultság most május végén járt volna le, de Németh S. Szilárd ezúttal a Németh Média Kft.-n keresztül adott be kérelmet az ideiglenes jogosultságra.

A médiatörvény vonatkozó szakasza alapján a Médiatanács mérlegelés nélkül köteles ideiglenes frekvenciát biztosítani 6 hónapra annak az igénylőnek, aki ezt elsőként kéri, és aki a használat díját kifizeti az Állam számára.

A frekvencia végleges sorsa továbbra is kérdéses

A Médiatanács egyébként, ahogyan arról a Media1 hírt adott, a tavalyi eredménytelen frekvenciapályázatot követően, a Klubrádióval kapcsolatos jogi hercehurca hazai jogerős lezárulta után újabb frekvenciapályázatot írt ki a 92,9 MHz végleges hasznosítására. Bár a médiahatóság az ezzel kapcsolatos döntéseket is igyekszik elzárni a sajtó elől, a pályázaton egyelőre a Klubrádió és a Spirit FM is versenyben van egymással – az eljárás épp a pályázatok tartalmi kiértékelésénél tart, miután a Spirit FM hiánypótlást nyújtott be a testülethez.

Ha a frekvenciapályázat lezárul, az ideiglenes jogosultságról le kell mondani

Az ideiglenes frekvenciajogosultság kapcsán a jogosultnak, azaz jelen esetben a Németh Média Kft.-nek vállalnia kell, hogy a pályázati eljárás lezárultakor átadja majd a frekvenciát a győztes pályázónak.

Ez azt jelenti, hogy ha a Klubrádió nyer, akkor a Németh Média által működtetett Spirit FM beszünteti adását a 92,9-en, és ezzel egyetlen frekvenciája nélkül marad, épp ahogy tavaly a Klubrádió is járt, mely azóta webrádióként üzemel. Ha a Közösségi Rádiózásért Egyesület nyer, akkor pedig a Németh Média Kft.-től az egyesülethez kerül a Budapest FM 92,9 MHz használati joga az elkövetkező 10 évre, ami további 7 évvel meghosszabbítható, ha a Spirit FM nem követ el ezt kizáró jogsértéseket.

Még több hír érhető el a Media1.hu portálon. Híreinket már Telegram applikációval is kérheti. Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások