fbpx
Klubrádió egy autórádión

Nem kap frekvenciát a Klubrádió, eredménytelen a Budapest 92,9 MHz rádiós pályázat

Bejelentette a médiahatóság az eddig titkolt döntést, továbbra is üres marad a február 15. óta kihasználatlan rádiós frekvencia, amit a Klubrádió használt. A Klubrádiót is kizárták a frekvenciapályázatból, ami így eredménytelen.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a mai napon, pár perccel ezelőtt bejelentette, hogy a Médiatanács megvizsgálta a Klubrádió pályázati ajánlatát, és megállapította, hogy az több szempontból sem felel meg a pályázati előírásoknak.

A pályázati kiírás alapján vizsgálni kellett a pályázó gazdasági megfelelőségét. A nyilvános cégadatok vizsgálata alapján

az NMHH szerint megállapítható, hogy a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene.

A hazai és európai médiaszolgáltatási pályáztatási gyakorlat alapvető és általános elvei szerint a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő – hangoztatja az NMHH közleménye.

Megállapította a Médiatanács azt is, hogy a pályázat lényegi műsortervi hibákat tartalmaz. A benyújtott műsorterv a Médiatanács szerint nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek, ellentmondásokat tartalmazott, melyek az eddigi bírósági döntések alapján nem mérlegelhető, objektív hibák, így egyetlen pályázat esetében sem fogadhatók el.

Klubrádió riportszoba
Klubrádió

Az NMHH közleményében azt írja: „a hazai következetes bírósági joggyakorlat, a médiatörvényben megfogalmazottak és az egyenlő elbánás kötelező elvei alapján a Médiatanács nem tekinthetett el a pályázati anyagban ejtett hibák megállapításától.” Hozzátették:

A fentiek alapján a Médiatanács nem látta biztosítottnak a közösségi célra kiadott frekvencia jogszerű és hatékony hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét. A Klubrádió a döntés ellen tizenöt napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet.

A Klubrádió adását 2021. február 15-én kellett lekapcsolni a Médiatanács döntése alapján, azóta csak az interneten tudják eljuttatni műsoraikat hallgatóikhoz. A rádió elnémítása téma volt tegnap az Európai Parlamentben, korábban az amerikai és a francia kormány, valamint az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki, valamint több hazai és nemzetközi újságíró-szervezet és az ellenzék.

A Médiatanács még tegnap délelőtt hozta meg döntését, de azt egészen mostanáig a pályázó előtt is titokban tartotta, sőt először még az ülés napirendi pontját sem tették ki, megsértve ezzel a hatóság ügyrendjét.

Tegnap derült ki, hogy a Karc FM várhatóan 10+7 évre birtokba veheti a Klubrádió egykori másik frekvenciáját, az FM 95,3 MHz-et.

Arató András: A Médiatanács sunyi, aljas döntést hozott

A Klubrádió elnöke a Media1-nek nyilatkozva azt mondta, szerinte a Médiatanács sunyi és aljas, egyúttal törvénytelen döntést hozott. Arató András azt mondta, beperlik a Médiatanácsot. Szólt arról is, hogy szürreális, hogy a Klubrádió kedvezőtlen korábbi pénzügyi mutatóira hivatkozik a Médiatanács és arra, hogy a műsortervében nem részletezte az ismétléseket jobban. A teljes nyilatkozat különálló hírünkben érhető el.

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke

Az ügy előzményeiről korábbi írásaink itt találhatók.

A Médiatanács e heti ülésének további témáiról és döntéseiről különálló hírben számolunk be.

Borító: Klubrádió szól egy autórádión. Fotó: Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások