fbpx
A Klubrádió stúdiója

Beperelte a Magyar Államot Strasbourgban a Klubrádió

A strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult csütörtökön a Klubrádió, mivel úgy véli, hogy a Magyar Állam, pontosabban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megsértette a vélemény-nyilvánításhoz fűződő jogait, amikor 2020 szeptemberében megtagadta a rádió frekvencia-használati engedélyének meghosszabbítását újabb hét évre.

A Klubrádió a Media1-hez eljuttatott mai, csütörtöki közleménye szerint a most postázott klubrádiós beadványában arra hivatkozva fordult a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához, hogy az NMHH Médiatanácsa megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkét, amely alapjognak minősíti mind a vélemény-nyilvánítás, mind az információhoz jutás jogát. Az ügyben Cech András ügyvéd képviseli a Klubrádiót. Az ügyvéd korábban számos más ügyet vitt sikerrel végig Strasbourgban.

A Klubrádió közleményében felidézte, hogy a Médiatanács adminisztratív hibákra hivatkozva elutasította tavaly szeptemberében a lejárófélben lévő frekvencia médiahasználati jogosultságának meghosszabbítását. A Klubrádió szerint a grémium mondvacsinált indokokra hivatkozott.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Klubrádió elvitte az ügyet először a Fővárosi Törvényszékre, majd a Kúriára is, de a magyar bíróságok a Médiatanácsnak adtak igazat, mivel a jogerős bírósági ítélet szerint a médiatörvény értelmében két azonos típusú jogsértés esetén a médiaszolgáltatási jogosultság nem hosszabbítható meg, a Klubrádió pedig nem fellebbezte meg ezeket a bírságokat, így azok jogerőssé váltak. A Klubrádió azonban azt állítja, hogy a Médiatanács más rádiók esetében gond nélkül meghosszabbította a frekvenciahasználati engedélyt, és ilyen rádiók ma is működnek, ezért szerinte esetében is így kellene eljárni.  A Klubrádió a magyarországi bírósági eljárások során mások mellett erre is hivatkozott, de a bíróságok szerint ez nem vehető figyelembe, és a Médiatanács jogszerűen járt el.

A Kúria ítéletet hirdet 2021.06.17-én a Klubrádió és az NMHH perében
A Kúria ítéletet hirdet 2021.06.17-én a Klubrádió és az NMHH perében
Fotó: Media1 / Szalay Dániel (mobiltelefonos felvétel)

A Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultsága idén február 14-én éjfélkor járt le, ezért február 15-én 0 órától kénytelen volt beszüntetni a sugárzást az utolsó földfelszíni FM- frekvenciáján is. Azóta webrádióként, az interneten működnek.

„Mivel az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerítettük, nem volt más választásunk, minthogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljunk, ezzel tartozunk a hallgatóinknak és a Klubrádió munkatársainak is” – jegyezte meg Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója.

Stock hozzátette:

„A magyarországi jogrendszer és bírósági gyakorlat szégyene, hogy egy fontos állami testület, mint amilyen a Médiatanács, saját kénye-kedve szerint dönthessen arról, mit hallgathat a közönség és melyik rádiót tilthatja le a frekvenciáról. A szabad tájékozódás joga alapvető emberi szabadságjog egy demokrácia működése szempontjából, ezért is kellett ebben az ügyben Strasbourghoz fordulnunk.”

A Klubrádió egyébként lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja, hogy a hallgatók döntő többsége követte és követi jelenleg is a rádió műsorait a világhálón is.

Azt írják: az utóbbi hetek adatai szerint a Klubrádió stabilan a harmadik legnépszerűbb internetes rádió Magyarországon, míg a hír- és beszélgetős rádiós műfajban toronymagasan az első. A Klubrádió legnépszerűbb adásai a „Reggeli Gyors”, valamint délután Bolgár György betelefonálós műsora, a „Megbeszéljük”.

Megemlítették azt is, hogy több mint 10 éve hallgatói támogatásokból működnek, legutóbb idén ősszel a hallgatók 111 millió forintos összeggel segítették a rádió működését.

Mint arról a Media1 beszámolt, néhány napja Arató Andrást, a Klubrádió többségi tulajdonosát egyedüli magyarként az RSF nemzetközi médiaszabadság-díjára jelölték.

A Klubrádióval kapcsolatos valamennyi hírünk, cikkünk megtalálható IDE kattintva.

További hírek találhatók a Media1.hu-n

Borító: A Klubrádió korábbi rádióstúdiója a Bokor utcában.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */