fbpx
Klubrádió

Az Alkotmánybíróság is a Klubrádió ellen ítélt a Budapest FM 92,9 MHz ügyében – íme az indoklás

Az AB elutasította a zebrás rádió alkotmányjogi panaszát a frekvenciavesztése kapcsán: a taláros testület szerint is alaptalanul állította azt a rádió, hogy megilleti őt a lejárt médiaszolgáltatási jogosultságának újabb évekkel történő meghosszabbítása.

Mint arról a Media1 tavaly szeptemberében beszámolt, a Kúria ítéletet hirdetett a Klubrádió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében indított felülvizsgálati eljárásban, ahogy így történt ez korábban a médiaszolgáltatási jogosultságának lejárata ügyében indított másik perben is korábban  – így a rádió duplán is pert vesztett.

Az ítéletek szerint a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a szóban forgó rádiós pályázatot, illetve zárta ki a pályázatból akkor már csak egyedüliként résztvevő rádiós társaságot, illetve ugyancsak jogszerű volt, hogy a Médiatanács a rádió korábbi jogsértéseire hivatkozva nem tette lehetővé a médiaszolgáltatási jogosultságainak meghosszabbítását, amikor lejárat előtt ezt kérelmezte a szolgáltató.

A Klubrádió az Alkotmánybíróságon is próbálta támadni a 2021 elejéig általa birtokolt frekvenciával kapcsolatos médiatanácsi határozatokat. Az Index és a hvg.hu mai, pénteki beszámolója szerint azonban ebbéli próbálkozásai is sikertelennek bizonyultak, a taláros testület ugyanis nem találta megalapozottnak a rádió beadványát.

„Kétszeres értékelés tilalma”

A Klubrádió egyebek mellett arra való hivatkozással fordult az AB-hoz, mert a médiatörvény szerinte „a kétszeres értékelés tilalmába ütközik”; azaz a törvényt vagy a szerződést szegő műsorszolgáltatónak a közvetlen jogkövetkezményen (például a pénzbírságon) felül azzal is számolnia kell, hogy műsorszolgáltatási jogosultsága nem lesz megújítható. (A hatályos médiatörvény értelmében két azonos típusú jogsértés esetében a frekvenciajogosultság nem újítható meg, tehát csak pályázattal, versenyeztetési eljárásban szerezhet újra valamilyen frekvenciát a médiaszolgáltató – megj. a szerk.)

Klubrádió.
Klubrádió. Fotó: Kasza János / Media1

Panaszában a Klubrádió azt is megfogalmazta, hogy különösen sérelmesnek találja, hogy a törvény nem ismer fokozatosságot és arányosságot, vagyis a műsorok tartalmát nem érintő adminisztrációs hibák esetén is az egyetlen következmény a sugárzási jogosultság megújításának a kizárása. A rádiós cég szerint mindez a sajtószabadság sérelmét jelenti.

Az Alkotmánybíróság máshogy látta

Az Alkotmánybíróság Schanda Balázs által vezetett tanácsának indoklása szerint

„a sajtószabadság nem jelenti az analóg lineáris médiaszolgáltatási jogosultság automatikus, pályázat nélküli meghosszabbítását, azt pedig végképp nem, hogy a meghosszabbítást kizáró jogszabályi rendelkezések eleve alaptörvény-ellenesek lennének”.

A különböző kizáró tényezők „nem értelmezhetők úgy, mint amelyek a sajtószabadság érvényesülésének vagy a demokratikus közvélemény kialakulásának gátjai lennének. E szabályok tartalom-semlegesek, egyformán vonatkoznak a médiatörvény hatálya alatt álló műsorszolgáltatókra”.

A kétszeres büntetés kapcsán a határozat indoklása úgy fogalmaz:

„az indítványozó adminisztratív mulasztása miatt egyszerre kellett számolnia a közvetlen jogkövetkezménnyel (amit a Médiatanács korábbi határozatai tartalmaztak) és azzal, hogy médiaszolgáltatási jogosultsága nem megújítható, ez utóbbi semmiképp sem tekinthető »megtorló és preventív«joghátránynak”.

A Klubrádió új stúdiója
A Klubrádió új stúdiója

Az alkotmánybírók szerint nem sérült a jogorvoslathoz való jog sem azzal, hogy a műsorszolgáltatási jogosultság megújításakor (az indítványozó már nem vitathatta a 2017-ben hozott médiatanácsi határozatok jogszerűségét – írta a hvg.hu.

Az AB egyetértett azzal a korábbi bírósági ítélettel is, amely szerint nem volt elfogult a Médiatanács, mert ahol más esetekben enyhébben bírált el egyes mulasztásokat, annak konkrét egyedi oka volt.

Zajlik a frekvencia újbóli pályáztatása

Mint arról a Media1 beszámolt, a budapesti FM 92,9 MHz frekvencia jelenleg ismét pályáztatás alatt áll.

A Klubrádió elnémulása után, miután eredménytelen lett a 92,9-re kiírt pályázat tavaly, és a frekvencia már hónapokon át üresen, kihasználatlanul állt, ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot kért és kapott a Spirit FM. A frekvenciát jelenleg is a Spirit FM használja, mely szintén pályázik rá, ahogyan a Klubrádió is. Ha a Klubrádió megnyeri a pályázatot, visszaköltözhet a 92,9-re, míg a Spirit FM-nek le kell kapcsolnia az ideiglenes jogosultság alapján működő adását a frekvenciáról, ha viszont a Spirit FM nyer, akkor a Klubrádió továbbra is csak webrádióként tud tovább üzemelni. A majdani vesztes fél kérhet ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot valamelyik éppen szabad frekvenciára, vagy beadhat pályázatot másik frekvenciára vonatkozó pályázatra, amennyiben megfelel a kiírási feltételeknek.

Jelenleg a két rádiós társaság a 92,9 MHz jogosultságra benyújtott pályázatainak kiértékelése folyik, és egyelőre arról sincs hír, hogy a Médiatanács megfelelőnek találta-e a pályázatokat alaki, formai szempontból. Az alaki ellenőrzés után következik majd a tartalmi ellenőrzés és kiértékelés.

A zebrás rádió egyébként a Magyar Államot már beperelte Strasbourgban.

Frissítés

Reagált a Klubrádió

A Klubrádió közleményben reagált a taláros testület számára kedvezőtlen döntésére, amiről az itt elérhető külön hírben számolunk be.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások