fbpx
Budapest, rádiótorony, adótorony, frekvencia

Döntést hozott az egykori klubrádiós frekvencia, a 92,9 ügyében a Médiatanács, az NMHH eltitkolta

A médiahatóság kihagyta a Médiatanács e heti egyik legfontosabb döntését a sajtó számára kiadott összefoglalójából, a Media1 azonban megtudta, mire jutott a testület az egykoron a Klubrádió, jelenleg pedig ideiglenesen a Spirit FM által használt Budapest FM 92,9 MHz frekvencia hasznosításával kapcsolatos közösségi rádiós pályázat tartalmi kiértékelésekor.

A Media1-en korábban már beszámoltunk arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén megbírságolta közel 5 millió forintra a TV2-t, valamint eldőlt az is, hogy meghosszabbítja a Trend FM és a Klasszik Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát további hét évvel, egyúttal elkezdi megpályáztatni a Tilos Rádió eddigi frekvenciáját – ezekről az NMHH Kommunikációs Igazgatósága által kiadott hivatalos csütörtöki közleményből értesülhettünk és adhattunk hírt. Van azonban még egy döntés a hétről, amit a médiahatóság érthetetlen módon eltitkolt a sajtó elől közleményében.

A formai ellenőrzés után megtörtént a tartalmi ellenőrzés is a Budapest FM 92,9 MHz pályázaton

A Media1 megtudta, hogy a Médiatanács e heti ülésén napirendjére tűzte a viharos történetű Budapest FM 92,9 MHz frekvencia hasznosításával kapcsolatos közösségi rádiós pályázatot, és sor került a Klubrádió és a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület pályázatainak tartalmi kiértékelésére.

Hiánypótlásra szólították fel a Spirit FM-et

Portálunknak egy informátor azt állította, hogy a Médiatanács azt a döntést hozta, hogy mindkét pályázót, tehát a Klubrádiót és a Spirit FM-et is hiánypótlásra kötelezi, ami azt jelentené, hogy mindkét pályázónak a határozatban szereplő határidőig eleget kellene tennie a kért dokumentum pótlólagos beküldésének. A hiánypótlásokat követően dől majd el az, hogy melyik médiaszolgáltató kapja meg a frekvenciát 10 évre. A Media1 írásban kereste az ügyben az NMHH Kommunikációs Igazgatóságát arról érdeklődve, hogy miért nem számoltak be a Médiatanács döntéséről a sajtónak, másrészt kértük, erősítsék meg, hogy ez a döntés született, amiről lapunk tudomást szerzett.

Az NMHH több mint egy héttel a megkeresésünk után sem válaszolt a kérdésünkre. (Az NMHH kommunikációs igazgatósága, újabban szinte semmilyen kérdésünkre sem szokott válaszolni, például arra sem reagálnak hosszú ideje, hogy a Civil Rádió egykori frekvenciáját megkapó Match Point Official Kft. milyen médiaszolgáltatási névvel nyerte el a nemzeti közvagyonnak minősülő Budapest FM 98,0 MHz frekvencia használati jogát.)

Frissítés 2022.05.04. 14:19:

Csak a Spirit FM-nek kell hiánypótlást benyújtania

Bár a médiahatóság egy héttel a határozat után sem jelentette be a sajtóban, hogy a tavalyig a Klubrádió által használt, jelenleg ideiglenesen a Spirit FM-et sugárzó Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia ügyében hogyan döntött múlt heti ülésén, amikor a pályázatok tartalmi kiértékelése volt napirenden, és kérdéseinkre változatlanul nem reagál a hatóság, az NMHH oldalán a Media1 megtalált egy határozatot, mely szerint hiánypótlást kér a Spirit FM-et működtető egyesülettől. Úgy tudjuk, a Klubrádiónál nem kaptak egyelőre hasonló határozatot. A jegyzőkönyvben sem szerepel olyan, hogy hiánypótlásra lenne szükség a részükről.

A Budapest 92,9 MHz rövid története

A Budapest FM 92,9 MHz frekvencia tavaly februárban azután szabadult fel, hogy a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultsága lejárt, és azt a Médiatanács a rádió a működése során által elkövetett, bírságokkal végződő jogsértésekre hivatkozva nem hosszabbította meg. A Médiatanács 2021-ben már egyszer indított egy pályázatot a Budapest FM 92,9 MHz hasznosítására, de akkor mindhárom pályázót, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t, a Klubrádió Zrt.-t és a Spirit FM-et működtető egyesületet kizárta a testület, így eredménytelen lett az eljárás.

Arató András), a Klubrádió többségi tulajdonosa és Németh S. Szilárd, valamint Korvin Tibor, a Spirit FM képviseletében (jobbra)
Arató András), a Klubrádió többségi tulajdonosa és Németh S. Szilárd, valamint Korvin Tibor, a Spirit FM képviseletében (jobbra)

A Klubrádió mindkét döntést, tehát a médiaszolgáltatási jogosultsága meghosszabbításának elutasítását és azt is bíróságon támadta, hogy a tavalyi 92,9-es pályázat eredménytelen lett, azonban valamennyi magyarországi bírói fórum (Fővárosi Törvényszék, Kúria, Alkotmánybíróság) a Médiatanácsnak adott igazat, amit a Klubrádió nemzetközi bíróságon támadott meg tavaly novemberben, ám a strasbourgi ítéletre még várni kell. A Médiatanács a jogerős bírósági döntéseket követően írt ki újabb pályázatot a 92,9 MHz hasznosítására, amelyen ezúttal csak két pályázó, a Klubrádió és a Spirit FM indult el idén február elején. Utóbbi, az ATV Csoporthoz tartozó rádió egyébként tavaly óta ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultság keretében használja a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát, épp ezért ha a Klubrádió nyeri a frekvencia végleges, 10+7 évre szóló jogát, a Spirit FM adását le kell kapcsolni róla. A Klubrádió jelenleg internetrádióként üzemel – többek között erről is beszélgettünk néhány napja a Media1 podcastban Pataki Gáborral, a Klubrádió volt, idén januárban távozó főszerkesztőjével, ami itt hallgatható meg.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Kérheti híreinket Telegramon is.

Ott vagyunk Facebookon is.

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások