fbpx
Keverőpult a Spirit FM stúdiójában

Visszalép a „klubrádiós” frekvenciapályázaton a Spirit FM

Bár a Media1 hivatalos forrásból is megerősített friss értesülése szerint a budapesti FM 92,9 MHz-re vonatkozó médiatanácsi pályázat három résztvevője közül az egyik, az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM úgy döntött, visszavonja pályázatát és a kizárása miatti jogorvoslatát, ettől még ugyanabban a nagyon bizonytalan helyzetben marad a Klubrádió, mint amilyenben eddig is volt. Hiszen a harmadik pályázó, a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. korábban szintén jogorvoslattal élt a Médiatanács döntése ellen, amiért őt is kizárta a testület pályázatból. A pályázati eljárás ezután is tovább szünetel, miközben a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultsága február 14-én lejár.

Azt, hogy a Spirit FM-et működtető, az ATV Csoporthoz tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület visszavonja a pályázatát, illetve bírósági keresetét a budapesti FM 92,9 MHz pályázati eljárása kapcsán született határozat kapcsán, Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója és egyben a rádiót működtető egyesület elnöke is megerősítette a Media1-nek szerdán reggel.

Németh S. Szilárd azt mondta lapunknak:

„Rajtunk ne múljon semmi! A pályázaton való elindulással az volt a célunk, hogy átköltözhessen a Spirit FM egy, a mostaninál jobb műszaki tulajdonságokkal rendelkező FM-frekvenciára, és ott erős közéleti tartalmat állítsunk elő. Bár most valóban úgy döntöttünk, visszavonjuk a Médiatanács bennünket kizáró döntése elleni jogorvoslatunkat és ezzel a pályázatunkat, de semmiképp sem adjuk fel azt a reményünket, hogy egyszer egy pályázaton mi is befuthatunk egy műszakilag jó adottságokkal bíró frekvenciára. Munkáját a Spirit FM addig is folytatja a megszokott módon és magas színvonalon, az interneten keresztül és a Budapest-Belváros FM 87,6 MHz-en.”

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója és a Spirit FM-et működtető egyesület vezetője. Fotó: ATV

Korábban az ATV-t is okolta a Klubrádió a frekvencia körüli helyzete miatt

Mielőtt visszavonta volna pályázatát, illetve a pályázatból való kizárása elleni jogorvoslatát az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület a Klubrádió Zrt. által február 14-ig használható budapesti FM 92,9 MHz-re, Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa élesen bírálta, „ellenzékinek látszónak” nevezte a ATV Csoportot.

Arató a Médiatanács és a Fidesz mellett az ATV Csoportot is okolta azért, hogy a Klubrádió helyzete bizonytalanná vált. Arra hivatkozva tette ezt, hogy  a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-hez hasonlóan a Spirit FM is pályázatot nyújtott be az FM 92,9 MHz-re vonatkozó, a Médiatanács által kiírt nyilvános pályázaton, majd a Spirit is élt a jogorvoslat jogával, miután a Médiatanács kizárta a pályázati eljárásból. A kizárás oka az volt a Media1 információi szerint, hogy a Spirit FM pályázatában szereplő Zene szót a grémium műsorszámnak tekintette, nem pedig úgy, hogy zenét kíván sugározni az adott időpontban a rádió, ezért a Médiatanács szerint részletesen ki kellett volna fejteni, hogyan épül fel a műsorszám. A Spirit FM e határozatot támadta meg jogorvoslattal a Fővárosi Törvényszéken, és most ezt a jogorvoslatát vonta vissza.

A Médiatanács korábban a Klubrádió melletti két másik önálló pályázó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. és a Spirit FM-et működtető egyesület fellebbezésre hivatkozva függesztette fel a 92,9 pályázati eljárást.

A Spirit FM visszalépése közel sem oldja meg a Klubrádió helyzetét

Bár a Klubrádió vezetősége korábban a Spirit FM-et is okolta bizonytalan helyzetért, a Spirit FM pályázati eljárásának visszavonásától a Klubrádió helyzete valójában mit sem változik, hiszen a frekvenciájára vonatkozó pályázat továbbra is szünetel, hiszen a harmadik pályázó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. fellebbezése kapcsán egyelőre kérdéses, abban az ügyben mikor születik jogerős ítélet, így a Médiatanács várhatóan ezután is szünetelteti a pályázati eljárást, ahol a Klubrádió visszaszerezhetné az FM 92,9-et pályázati úton.

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke (archív)

Csak a bíróság vagy a Fidesz segíthet a Klubrádió helyzetén

A Klubrádió egyetlen reménye most az, ha a bíróság elfogadja a rádió azonnali bírói jogvédelemre vonatkozó kérelmét, amellyel azt kérte a bíróságtól, hogy amíg a Médiatanács ellen indított bírósági pere véget nem ér jogerősen, legalább átmenetileg tovább használhassa a frekvenciát az eddigi feltételekkel.

A rádió emellett ellenzéki pártokon keresztül megpróbálja elérni, hogy változtassa meg az Országgyűlés február 14-ig, a médiaszolgáltatási jogosultságának lejáratáig a kétharmados médiatörvényt oly módon, hogy jogosult lehessen ideiglenes frekvenciára, amíg a pályáztatás le nem zárul. Ennek a módosításnak az elfogadásához a Fidesz támogatása is szükséges lenne, és elfogadásának meglehetősen kicsi az esélye, hiszen korábban az ellenzék erre irányuló törvénymódosítási javaslatát napirendre sem volt hajlandó tűzni a kormánypárti többség.

További hírek találhatók a Media1-en!

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások