fbpx
Korvin Tibor, a Spirit FM programigazgatója

Spirit FM programigazgató: Nem mi okoztuk a Klubrádió nehéz helyzetét, most is csak sisteregne a 92,9 MHz, ha nem kérünk ideiglenes frekvenciát

Korvin Tibor egy lapinterjúban mondta el, miért tartja megalapozatlannak azt, hogy a csatornának köze lehet a Klubrádió mostani nehéz helyzetéhez. Elmondta, hogy ha a Klubrádiónak adna igazat a bíróság, akkor visszaadják az ideiglenes frekvenciát, valamint visszautasította, hogy a Spirit FM munkatársai kollaboránsnak lennének. Azt is mondta, ha egy rádió NER-rádiónak számít attól, hogy ideiglenes frekvencián működik, akkor ilyen értelemben a Klubrádió is annak számít, hiszen a Médiatanács az elmúlt tíz évben többször biztosított ilyet a számára.

A 444  találta meg azt az interjút, amelyet Korvin Tibor, a Spirit FM programigazgatója adott a Hetek.hu-nak. Az interjú egyik lényeges kijelentése, hogy

semmivel sem lenne jobb helyzetben a Klubrádió, ha nem nem kér ideiglenes jogosultságot a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület az üresen álló 92,9 MHz-re.

Ha a Klubrádiónak igaza lesz a bíróságon, visszakapja a frekvenciát

Korvin Tibor visszautasította, hogy a csatornának köze lenne a Klubrádió mostani helyzetéhez. A programigazgató kiemelte, hogy a Spirit FM 92,9 MHz-re vonatkozó, októberig szóló  hatósági szerződésében szerepel egy bontó feltétel, hogy ha a bíróság a Klubrádió számára kedvező ítéletet hoz, akkor azt elfogadják, és vissza kell adniuk a frekvenciát az NMHH-nak, tehát nem lenne akadálya annak, hogy a Klubrádió üzemeljen rajta tovább.

A frekvencia nem tulajdon, hanem bérleti szerződés

Korvin azt is mondta, nem létezik olyan, hogy vagy valami „a Klubrádió frekvenciája, vagy éppen Spirit FM frekvenciája”, „ugyanis a rádiós sugárzási jogosultságok kiosztása mindig is állami monopólium volt, amelyről a parlament által felhatalmazott testület dönt, minden rádiócsatorna kvázi »albérlőként« használja az adott frekvenciát, amelyet lejárat után a hatóság vagy meghosszabbít, szabálysértés esetén azonban el is veheti a jogosultságot. Attól, hogy egy rádió éveken keresztül használ egy frekvenciát, attól nem fogja tulajdonolni azt, így a Klubrádió sem.”

A Spirit FM eddigi frekvenciája túlságosan korlátozott volt

A programigazgató azt mondta a lapnak, hogy már régi céljuk volt, hogy a Budapest-Belváros FM 87,6 MHz meglehetősen korlátozott elérésű frekvenciájáról egy lényegesen jobb elérésű frekvenciára váltson, és a műsorsugárzás elindításakor is egyértelműen érezhető volt, hogy a Spirit FM tartalmaira nagyobb a hallgatói igény, mint amit a belvárosi rádiós frekvencia képes kiszolgálni.

Azt mondta, hogy az volt a stratégiájuk, hogy beadnak pályázatot, ebből ugyan kizárták a Spirit FM-et is, de a jogszabály lehetővé teszi, hogy üresen álló frekvenciára szóló ideiglenes jogosultságot kérjenek. Hozzátette, „az egész klubrádiós ügy politikai színezetétől elhatárolódunk, nem is vettünk abban részt semmilyen módon.”

Korvin Tibor azt mondta, ha nem a Spirit FM szólna most a Budapest FM 92,9 MHz-en, akkor a hallgatók vagy sistergést hallanának, vagy egy másik kereskedelmi rádiócsatorna műsorait, ettől viszont semmivel sem lenne jobb helyzetben a Klubrádió.

Kiegyensúlyozott műsorkészítés

Arra, hogy álellenzéki-e a Spirit FM, azt mondta, azt tanácsolja mindenkinek, hogy aki ilyeneket olvasott, vagy hallott, és nem tudja eldönteni, hogy mit gondoljon, hallgassa meg a reggeli és délutáni politikai műsorokat, és ez alapján döntse el maga a kérdést.

„Programigazgatóként nekem az volt a kérésem, és a műsorkészítők sem tudnak többet tenni annál, hogy lehetőség szerint ugyanakkora mértékben megszólaltatják mindkét oldalt és arra törekednek, hogy a műsorok minél kiegyensúlyozottabbak és pártatlanabbak legyenek. ”

TGM bojkottfelhívásáról

A Tamás Gáspár Miklós által meghirdetett bojkottfelhívásról Korvin azt mondta, nem tud róla, hogy bárki felmondana, a hangulat éppen ellenkező, már múlt héten elindultak próba jelleggel az új műsorok és mindenki nagyon örült annak, hogy azon a szerkesztési elven túl, ami a pártatlanságra és a kiegyensúlyozottságra vonatkozott, semmilyen más elvárás nem fogalmazódott meg.

„Amíg én vagyok a programigazgató, addig ezt a szabadságot minden kolléga élvezni tudja” – húzta alá Korvin Tibor.

Azt mondta, a vendégek sem kezdték el lemondani a szerepléseiket, de ha valaki így tesz, akkor velük szemben megértőek lesznek, és bíznak benne, hogy idővel meggondolja magát az illető észlelve a műsorok magas színvonalát.

Arra, hogy a Klubrádió honlapján kollaboránsoknak is nevezik a Spirit FM munkatársait, azt mondta, ezt nem veszik magukra, hiszen szabadon és magas színvonalon készülnek a műsorok, amiről a hallgatók is meggyőződhetnek, ha odakapcsolnak.

Korvin szerint ha valaki azért, mert ideiglenes frekvenciát kapott, egyből NER-rádiónak számít, akkor ez vonatkozik minden más rádióra is, például az elmúlt bő tíz év tekintetében a Klubrádióra is, hiszen hosszú ideig a Klubrádió is ideiglenes frekvencián működött, amit a Médiatanács biztosított számára.

Korvin azt ígérte az interjúban, a Spirit FM sem a baloldal, sem a jobboldal szekértolója nem lesz, és ugyanannyira fog a rádió kemény kérdéseket feltenni egy baloldali politikusnak, mint egy jobboldalinak.

Még több hír található a Media1-en!

Borító: Korvin Tibor, a Spirit FM programigazgatója.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások