fbpx
rock

NMHH: Rock Nation Radio néven indul új rádió Budapesten

A frekvenciapályázat eredményhirdetése után 25 nap és több rákérdezés kellett ahhoz, hogy a médiahatóság végül nagy nehezen elárulja, hogy a Budapest 103,9 MHz körzeti frekvenciát még szeptember első felében elnyerő, egy kormányközeli megbízásairól ismert ügyvéd tulajdonában álló LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. milyen néven indít rádiót.

„Az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. Budapest 103,9 MHz médiaszolgáltatási jogosultságra vonatkozó hatósági szerződése szerint a médiaszolgáltatás állandó megnevezése: Rock Nation Rádió” – válaszolta végül ma, október 5-én a Media1.hu még szeptember 10-én elküldött, majd válasz hiányában később megismételt kérdésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Az NMHH szeptember 10-én jelentette be, hogy az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., mely egyedül pályázott a budapesti 103,9 MHz-re, megnyerte a frekvencia 10+7 éves használatára vonatkozó jogosultságát. Azt viszont az eredményhirdetéskor szokatlan módon nem árulta el a médiahatóság (ahogy azt más pályázók esetében általában eddig megtette), hogy a pályázó milyen médiaszolgáltatási névvel pályázott, magyarán milyen néven indít majd rádiót a frekvencián. Az NMHH-nál szóvá tettük, hogyan lehetséges az, hogy ilyen alapvető információt sem árulnak el a győztes pályázat kapcsán, némi iróniával arra is rákérdeztünk, hogy legközelebb számíthatunk-e arra, hogy már a nyertes pályázó kilétét sem fogják elárulni a nemzeti közvagyont jelentő frekvenciák hasznosítása kapcsán – ezután érkezett végül mégis válasz a heteken át titkolózó hatóságtól. (Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnöke épp pár napja még azt állította a Magyarországon vizsgálódó LIBE-bizottságnak, hogy az NMHH transzparensen működik.)

A 103,9-es frekvenciapályázat kapcsán nem ez a titkolózás volt az első furcsa fejlemény. Az NMHH ugyanis úgy írta ki a pályázatot, hogy abba beleírták, hogy azt csak rock tematikájú műsort vállaló médiaszolgáltató nyerheti el, ezzel jelentősen szűkítve a potenciálisan szóba jöhető pályázók számát: aki eddig rockrádiót indított kereskedelmi alapon, az általában ebbe később bele is bukott, ezért fordulhatott elő az, hogy végül egyetlen pályázó volt ilyen pályázati kiírás mellett, miközben jelenleg is több más médiaszolgáltató szeretne állandó médiaszolgáltatási jogosultsághoz jutni Budapesten.

Kormányközelből indul az új rockos rádió

A Rock Nation Rádióra szerződő, a Litter-Biró ügyvédi irodához köthető LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. tulajdonosa az Opten céginformációs szolgáltatás adatai szerint egyébként az a dr. Biró Balázs médiajogász, aki a tavaly létrehozott cégével a Budapest FM 92,9 MHz-re, a volt klubrádiós frekvenciára is pályázott, igaz, akkor sikertelenül, ugyanis a Médiatanács hibás pályázat miatt kizárta. Egyébként az ügyvédi irodához köthető LBK-cégek (LBK Sport, LBK Base stb.) több más frekvenciára is esélyesek a fővárosban, ugyanis más pályázatokon is egyedüli indulók.

Biró Balázs, az LBK Médiaszolgáltató 2020 tulajdonosa a 2019 elején elhunyt Andy Vajna (Vajna András / Andrew G. Vajna) filmügyi kormánybiztos Rádió 1 hálózatát segítette a milliárdos halálát megelőzően, emellett több vidéki városban egyik vállalkozása nevén voltak egyes, a Rádió 1 hálózatához tartozó rádiók is, így komoly szerepe volt az azóta már Mészáros Lőrinc közelében lévő új Rádió 1 hálózat létrejöttében. Biró Balázs 2010 és 2014 között különböző cégeken keresztül a fideszes pécsi városháza külsős tanácsadója volt, emellett például Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is többször képviselte különféle perekben. Ezenkívül sajtóinformációk szerint Németh Szilárd fideszes rezsibiztosnak is dolgozott.

Bíró a földpályázatokon is jól szerepelt korábban, illetve neve 2012 októberében is szerepelt a sajtóban, mivel egy MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2010 és 2012 októbere között jól fizetett tanácsadóként 27,6 millió forint közpénzt vehetett fel, illetve jóban volt Belénessy Csabával, a Magyar Távirati Iroda (MTI) akkori vezetőjével. Belénessy-vel közös üzleti érdekeltségük is volt, a Crossborder Film Kft., melyet Belénessy alapított, de 2010 környékén Biró is érdekeltséggel rendelkezett a vállalkozásban.

Levédetlenül

A Budapest FM 103,9 MHz-en a Biró Balázs-féle LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. rádióját, a Rock Nation Rádiót potenciálisan 1,666 millió hallgathatja sztereó minőségben az NMHH pályázati kiírása szerint, míg monó minőségben ennél is többen. Egyébként a rocknationradio.hu internetes végződést még nem védték le, és ilyen néven védjegy sincsen regisztrálva a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, ezért nem lenne meglepő, ha végül nem is a pályázati ajánlatban feltüntetett Rock Nation Rádió lenne a végleges név, egy névváltoztatáshoz azonban a Médiatanács engedélyére, a hatósági szerződés módosítására is szükség lenne. Ha viszont mégis a Rock Nation Rádió a tervezett végleges médiaszolgáltatási név, akkor különös, hogy elfelejtették levédeni azt, tálcán kínálva fel a lehetőséget a doménbrókerek számára, hogy a rádió elindítása előtt levédjék a címet.

További hírek a Media1.hu-n Csatlakozzon hozzánk Facebookon is! Kérheti napi hírlevelünket is!

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások