fbpx
Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke és Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája

Pápai Gábor karikaturista és Kocsi Ilona, a MÚOSZ új elnöke a Media1 műsorában (visszahallgatható)

A Media1 hétfő esti podcast- és rádióműsorának adta megválasztása utáni első nagyobb interjúját Kocsi Ilona, a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) új elnöke. A műsor vendége volt ezenkívül Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája.

A hétfő esti műsor elején Pápai Gábor elmondta, mit gondol arról, hogy egy, az Operatív Törzs kommunikációját gúnyoló karikatúrája miatt Jézus nevében, a keresztény vallási közösség részeként sikerrel indított személyiségi jogi pert a Népszava ellen egy KDNP-s politikus, Vejkey Imre. Elsőfokon ugyan még vesztett a kormánypárti politikus a Fővárosi Törvényszéken, mondván a rajz nem vallást gyalázott, hanem egy közéleti történésre reagált, másodfokon viszont nyerni tudott a Fővárosi Ítélőtáblán, mondván a karikatúra mégis megsértette a keresztények, köztük Vejkey személyiségi jogait. A Népszava ezután egy, Pápai Gábor által kézzel rajzolt helyreigazításban ugyan kényszerűen elnézést kért, eleget téve a jogerős ítéletnek, és kifizették a sérelemdíjat is Vejkey-nek, de elképzelhetőnek tűnik, hogy tovább viszi a Népszava az ügyet harmadfokra, mivel egyáltalán nem értenek egyet az elsőfokú, még a karikatúra szabadságát védő ítéletet megváltoztató másodfokú ítélettel.

A Népszava elnézést kérő grafikája a karikatúra helyén
A Népszava elnézést kérő grafikája a karikatúra helyén. Pápai Gábor rajza

Pápai Gábor elmondta, mit gondol most és megdermeszti-e őt az ítélet abban, hogy a jövőben is bevállalós karikatúrákat közöljön, tartva attól, hogy esetleg valakinek megint pereskednie támad kedve, illetve mi számára az egész ügy tanulsága. Pápai szóba hozta a nemrég Tóta W. Árpád, a HVG publicistája ellen hozott, több szempontból is hasonló ítéletet is.

Ezt követően Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke is elmondta, mi a legnagyobb hazai újságíró-szövetség véleménye az ügyről, majd az újságíró-szövetség élén nemrégiben történt változásokról és az új vezetőség terveiről kérdezte őt a Media1. Kocsi Ilonával beszélgetve természetesen szóba került az értékes tihanyi újságíró-üdülő nemrégiben, még az előző vezetés idején, a küldöttgyűlés jóváhagyásával történt eladása, melyet Kocsi Ilona nem tartott szerencsésnek, azt is elmondta, miért. Arról is kérdeztük, mi lesz most az ingatlanért kapott pénzzel, hogy az ne inflálódjon el.

Arról is szó esett, mit tud tenni az újságíró-szövetség az érdekvédelem terén, hogy komolyan vegyék a döntéshozók, odafigyeljenek a tiltakozásaikra, javaslataikra. Szó esett a magyar médiahelyzetről, és az állami reklámokról is.

Nemrég sok más szakmai szervezet és médiavállalat mellett a MÚOSZ is tiltakozott az ellen az új jogszabály ellen, mely az éjszakába száműzi a médiában a homoszexuális, illetve LMBT+ embereket. Erről az ügyről is elmondta Kocsi Ilona a véleményét: szerinte a törvény súlyosan sérti az alapvető szólásszabadsághoz fűződő jogokat és emberi jogokat.

A beszélgetésből kiderült az is, milyen volt a Világgazdaság és a Magyar Hírlap főszerkesztőjének lenni egykoron, majd egy szomorú hír is elhangzott a Kocsi Ilona által néhány éve alapított és vezetett Boom magazinnal kapcsolatban.

A beszélgetésben a Magyar Nemzeti Médiaszövetség, azaz a részben ellen-MÚOSZ-ként viselkedő szervezet is szóba került.

A Media1 műsora az alábbi lejátszó segítségével hallgatható vissza, valamint le is tölthető.

Ezekben a rádiókban és podcast felületeken hallható a Media1 műsora

A Media1 hírportál háttérműsora, mely a Székesfehérvár FM 88,9 MHz-en az Alpha Rádióban; az Orosháza FM 90,2 MHz-en a Mega Rádióban, a Gyula FM 90,5 MHz-en a Gyula Rádióban, a Békéscsaba FM 88,9 MHz-en a Csaba Rádióban, a Békéscsaba FM 98,4 MHz-en a Mega Rádióban; a Budapest FM 92,9 MHz-en a Spirit FM-en és Gyöngyösön a Maxirádióban az FM 92,4-en, továbbá a Hobby Rádióban és a jelenleg csak neten elérhető Pannónia Rádióban is adásba kerül, elérhető a Spotify-on, az iTunes-on, és több más platformon.

A Media1 korábbi műsorának vendége Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese volt. Ajánljuk ezt a beszélgetést is.

Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, hogy ne maradjon le a következő adásról sem!

További tartalmakat is talál az oldalon, valamint csatlakozhat hozzánk a Facebookon is, ahol sokszor már a műsor előtt eláruljuk, ki lesz a következő vendég.

Borító: Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége új elnöke és Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája. Kollázs: Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások