fbpx
A MÚOSZ tihanyi üdülője

Erdélyi milliárdosé lett az újságírók tihanyi üdülője

900 millióért szerezte a Mudura Sándorhoz köthető DT. Invest Kft. a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tihanyi üdülőjét.

A MÚOSZ január 9-én a küldöttgyűlés mintegy kilencórás vita után döntött az üdülő értékesítéséről. A testület 21 igen, 13 nem és 4 tartózkodó szavazattal meghozott határozata alapján a szövetség a liciten a legmagasabb ajánlatot adó pályázóval kötött szerződést, erről a Media1.hu is beszámolt akkoriban.

A témával most az Átlátszó is foglalkozik. Azt írják, a liciten a DT. Invest Kft. tette a legmagasabb ajánlatot: 900 millió forintot. A liciten indult még a CD Service Kft., ez utóbbi a cég 885 millió forintos ajánlatot adott le. A CD Service Kft. végső tulajdonosai: a Vajna-kaszinókat továbbvivő Garancsi István, Csányi Sándor OTP-elnök és Hernádi Zsolt MOL-főnök, akik az újságíró-strand mellett építenek jelentős állami támogatással szállodát. Az Átlátszó megírta azt is, hogy helyi forrása szerint a CD számára azért lehetett fontos az ajánlattétel, mert nemcsak a strand, de a már meglévő bejárat is jól jött volna a kastélyszálló számára.

A harmadik ajánlatot, a strandot korábban bérlő, Vitorlázó Gyermekekért Egyesület, 880 millió forintos ajánlatot tett.

A nyertes cég, a DT. Invest mögött álló Mudura család a kilencvenes években azt követően váltak ismertté Romániában, hogy idősebb Mudura Sándor elsőként kezdte értékesíteni hazai piacon a Ferrero termékeit. Idősebb Mudura Sándor neve a Kulcsár-ügy kapcsán is felbukkant. 2019-ben a Mudura család vagyona felfért a Capital Románia 300 leggazdagabb emberét bemutató listájára, ahol az 55. helyet foglalták el. Ifjabb Mudura Sándor édesapja halála után vette át a család tulajdonában levő vállalatok vezetését.

Az üdülő eladása igencsak megosztotta a MÚOSZ testületét. A vita után Keleti Éva tiszteletbeli elnök, Gönczi Mária alelnök, valamint Danó Anna és Kleer László elnökségi tagok lemondtak elnökségi tisztségükről – tagsági viszonyukat, küldötti mandátumukat ugyanakkor Danó Anna kivételével megtartották. Danó Anna a lemondólevelében azt írta, hogy nem ért egyet az üdülő eladásával, mert egy súlyos gazdasági krízis közepén megszabadulni egy, az értékét megőrző, sőt, növeli képes vagyontárgytól több mint hiba.

Hargitai Miklós, a szövetség elnöke az Átlátszónak arról beszélt, hogy az üdülő a MÚOSZ-tagság egy része számára érzelmi kérdés – vannak, akik családok generációi óta oda járnak nyaralni –, másoknak gazdasági ügy vagy éppen teljességgel érdektelen. Hargitai szerint a tihanyi üdülőt az elmúlt évek átlagában a tagok mindössze 3-5%-a vette igénybe, miközben a fenntartását a teljes tagság finanszírozta a tagdíjakból.

Az elnök azt is kihangsúlyozta, hogy a tihanyi üdülő történetének a 2018-as nyár volt a csúcsszezonja a kihasználtságot és a bevételt tekintve, de az üdülő abban az évben is veszteséges volt, vagyis a szükséges ráfordításokat és az amortizációt a bevétel nem tudta ellensúlyozni.

Az Átlátszó szerint a helyszín piaci értékét ugyanakkor jól érzékelteti, hogy Tihanyban már a vízparttal nem rendelkező zártkerti részen is rengeteg mezőgazdasági tárolónak álcázott luxusnyaralót és víztározóként engedélyezett úszómedencét építenek.

Még több hír található a Media1-en!

Borítókép: A MÚOSZ tihanyi üdülője / Fotó: muosz.hu

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások