fbpx
cenzúrázva, censored, cenzúra

Tiltakozik a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, amiért törvényjavaslattal korlátozná a Fidesz a magyar média nyilvánosságát

A különböző ismert civil szervezetek és a Magyar Reklámszövetség után a legnagyobb hazai újságíró-szervezet is tiltakozását fejezi ki az ellen a törvényjavaslat ellen, mely korlátozná a melegek jelenlétét a magyar médiában. A MÚOSZ szerint alapvető emberi jogok korlátozásáról van szó.

A MÚOSZ állásfoglalásában úgy véli, az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket, márpedig a magyar törvényhozás most ezt akarja elérni, ráadásul összemos két, össze nem függő dolgot, a több bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható pedofíliát, és a homoszexualitást illetve a nemváltást, amelyek semmilyen módon nem tekinthetőek bűncselekménynek.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a T/16365. számú törvényjavaslatra utal, melynek részeként „A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény” és „A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény” szövegtervezetei szerint a médiában megtiltanák a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását műsorokban és reklámokban. A MÚOSZ szerint ez elfogadhatatlan, mint ahogy az is elfogadhatatlan, hogya bűncselekménynek számító pedofíliát és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientációt összekapcsolják a reklám és médiatörvények módosító szövegtervezetében.

„A fürdővízzel együtt kiönti a gyereket is az a politika, amely intézményesíti a cenzúrát, azzal, hogy törvénnyel tiltja a születési nemtől való eltérés említését a nappali műsorokban.  A törvénymódosítás elfogadása esetén a lineáris médiaszolgáltatásban (televízió, rádió) a homoszexualitásnak, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának a  megjelenítése bármely médiatartalomban – néhány speciális műsortípus kivételével –  kizárólag 23 és 05 óra között lesz  jogszerű, még úgy is, hogy feltüntetik a 18 éves korhatárt a műsorszámban.”

A MÚOSZ közleményében arra is figyelmeztet, hogy

„Magyarország gyors léptekben távolodik a nyugati kulturális értékrendtől, amikor kirekeszti a nyilvánosságból azt, akinek úgy hozta a sorsa, hogy jobban érzi magát, ha nem a születési nemének megfelelő az identitása. Törvénnyel sem foszthatók meg emberek az önazonosságuktól! ”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége közölte: tiltakozik minden olyan szabályozás ellen, amely korlátozza a nyilvánosságot, sérti az alapvető emberi jogokat.

Az ügyről először itt, majd itt írtunk korábban. Civilek korábban jelezték, hogy szerintük az orosz propagandatörvény mintáját követve vezetné be a Fidesz a korlátozásokat.

Hétfő délután egyébként 18 órára a Parlament elé szervez tüntetést számos civil szervezet, tiltakozásként a fideszes politikusok által benyújtott javaslat ellen.

Egyébként a MÚOSZ-nak ez az első jelentősebb megszólalása azóta, hogy a napokban új elnökséget választott az újságíró-szervezet.

Még több hír érhető el a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk Facebookon is! Iratkozzon fel hírlevelünkre is!

Borítófotó: Stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások