fbpx
Tóta W. Árpád

Már a The New York Timesban is téma a HVG elítélése és Tóta W. Árpád cikke

Az amerikai lap hasábjain részletesen is foglalkoznak Tóta W. Árpád publicisztikájával kapcsolatos ítélettel.

A The New York Times a nyelvi-kulturális különbségek ellenére igyekszik érthetővé tenni az amerikai olvasók számára is, mire hivatkozva ítélte el a Kúria a Tóta W. Árpád Magyar ember nem lop, csak kalandozik című ironikus hangvételű véleménycikkét leközlő HVG-t. A lapot több százezer forint összegű sérelemdíj és perköltség megfizetésére és a véleménycikkből kifejezések eltávolítására, valamint elnézéskérésre kötelezte a bíróság.

Megemlítették azt is, hogy a felperes két, a cikkben meg sem nevezett magánszemély volt: az elsőrendű felperes Dégi Zoltán, míg a másodrendű felperes Rácz Szabó Zoltán volt, akik az úgynevezett kollektív személyiségi perlés intézményével élve adták be a keresetet.

Idézett a lap a felperesektől is, akik úgy érezték, megbántotta őket a véleménycikkben szereplő két kifejezés, azok túl erélyesek, sértők voltak rájuk nézve.

A lap több embertől, köztük Bard Petrától, a Közép-Európai Egyetem EU-jogi kutató-professzorától is idéz. A kutató arról beszélt, hogy

„a jog veszélyes precedenst teremtett, mely széles körben alkalmazható azon újságírókra, akik politikai írásait provokatívnak ítélik meg”.

Tóta W. Árpádtól és Nehez-Posony Katától, a HVG jogászától is idéztek. A jogász szerint az ítélet korlátokat teremtett a véleményszabadságnak. Tóta W. Árpád egyébként nem a cikkben szereplő emberekről írt, hanem azt bírálta, hogy nem indult nyomozás egy, a miniszterelnök családjához közeli vállalkozás ügyében.

A minap egyébként a Kúria ítéletét az Eötvös Károly Intézet (EKINT) is bírálta, erről a 444 számolt be elsőként. Az EKINT szerint az ítéletnek mind a kiindulópontja, mind pedig az érvelése számos hibát tartalmaz és csorbítja a véleményszabadságot. Részletesen is levezették, miért.

A Kúriát ért korábbi bírálatokat követően a legfőbb bírói fórum elnöke közleményt adott ki.

Az ítélet tárgyát képező cikk egyébként ide kattintva érhető el.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borítókép: Tóta W. Árpád
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások