fbpx
Pápai Gábor karikatúrája az Operatív Törzs működéséről

Egy hatásos rajz: Pápai Gábor karikaturista áll a per elébe, amit Jézus nevében indít ellene a KDNP

Mondhatjuk, ha a karikatúra nem bánt, nem jó. Egy Népszavában megjelent rajz viccet csinált a koronavírus elleni „harcot” irányító Operatív Törzs jellegzetes megnyilvánulásából. De mivel a KDNP és a magukat üldözöttnek érző keresztények felháborodtak, miután Jézust is felfedezni vélték a képen, a kisebbik kormányzópárt per indítását helyezte kilátásba a rajzot készítő Pápai Gábor ellen, aki most a Media1-nek mondta el elsőként, mit gondol az ügyről.

Mintha tudtuk volna, mi következik: a magyar költők és írók elleni bűnvádi eljárásokról szóló sorozatunkban a héten József Attila istengyalázási perének történetét vettük sorra. Bemutattuk, hogyan jelentette föl a költőt Lázadó Krisztus című verse miatt egy kormánypárti újság, hogyan ítélte el a törvényszék. Igaz, a Kúria végül megsemmisítette az ítéletet, és bár a 19 éves József Attila nem viselte jól a történteket, nem bírták megfélemlíteni sem ekkor, sem a későbbi esetekben.

A Népszava állandó karikaturistájának, Pápai Gábornak a rajza felkavarta a kedélyeket. Az talán nem meglepő, hogy szélsőjobboldali mozgalmak és médiumok a címét keresik, hogy bosszút állhassanak: ilyen országban élünk. Az már meglepőbb, hogy Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese online sajtótájékoztatót tartott az ügyben, amelyen „a sötét oldal gyűlöletének a megnyilvánulásáról” beszélt, és per indítását helyezte kilátásba, mert szerinte a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság „gyakorlása nem irányulhat bizonyos közösségek, többek között a vallási közösségek méltóságának a megsértésére, márpedig itt ez történt”.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is reagált a Facebookon:

„Tudom jól, hogy igazából »csak« egy primitív és aljas provokáció a Népszava grafikai »alkotása«, de azt is tudom, hogy a mögött olyan szélsőséges ideológia húzódik meg, amely kész lenne akár tettekben is kifejezni gyűlöletét, ha tehetné. Ezért a hallgatás felelőtlenség. És mi ezért nem is fogunk senkinek a kedvéért és senkinek a nyomására sem meghunyászkodni a továbbiakban sem a keresztényüldözéssel és a keresztényellenességgel szembeni küldetésünkben.”

Így reagált Pápai Gábor az ügyre

„Volt már ilyen – mondta a Media1-nek szombaton Pápai Gábor –, nem érzem úgy, hogy félnem kellene attól, hogy valóban megkeresnek, és tettleg bántalmaznak. A felhergelt közönség megelégszik azzal, hogy dühét szóban kiadja.”

Pápai Gábor önportréja
Pápai Gábor önportréja

Arra pedig, hogy egy parlamenti párt (pláne a kisebbik kormányzópárt) bejelentését per indításáról mégiscsak komolyan kell venni, azt válaszolta:

„A pernek is állok elébe. Nem vagyok jogász, de abból, amit eddig a megígért feljelentésről tudni lehet, nem hiszem, hogy megáll a bíróság előtt még a mai, nem éppen ideális körülmények között sem.”

A támadásokkal tehát Pápai szerint nem érdemes különösebben törődni, fölhívta viszont figyelmünket a Kötőszó című evangélikus közösségi blogban megjelent írásra, amelynek művészettörténész szerzője – bár nem tetszik neki a rajz – arra a következtetésre jutott:

„Jézus »alapbetegsége« a mi bűnünk, az egyházunk bűne és igen, az én bűnöm is. Kereszten végezte – számunkra gyógyulást és megváltást hozva a szeretet isteni törvénye szerint.”

József Attila 1924-es perének történetéhez hozzátartozott, hogy az ítéletről megjelent tudósítások tették először szélesebb körben ismertté a költő nevét. Az eredetileg csak 300 példányban kinyomtatott vers 30.000 példányban jelent meg a Népszava bűnügyi rovatában.

Pápai Gábor is megemlítette, hogy szerzői karikatúrablogjára, amelyet egy hónapban rendszerint húszezren tekintenek meg, a botrány kirobbanása óta eltelt két napban több mint harmincezren kattintottak.

További hírek és cikkek olvashatók a Media1-en!

Borítókép: Pápai Gábor karikatúrája a Népszavában / Montázs: Ladányi András
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások