Pápai Gábor karikatúrája az Operatív Törzs működéséről

Egy hatásos rajz: Pápai Gábor karikaturista áll a per elébe, amit Jézus nevében indít ellene a KDNP

Mondhatjuk, ha a karikatúra nem bánt, nem jó. Egy Népszavában megjelent rajz viccet csinált a koronavírus elleni „harcot” irányító Operatív Törzs jellegzetes megnyilvánulásából. De mivel a KDNP és a magukat üldözöttnek érző keresztények felháborodtak, miután Jézust is felfedezni vélték a képen, a kisebbik kormányzópárt per indítását helyezte kilátásba a rajzot készítő Pápai Gábor ellen, aki most a Media1-nek mondta el elsőként, mit gondol az ügyről.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mintha tudtuk volna, mi következik: a magyar költők és írók elleni bűnvádi eljárásokról szóló sorozatunkban a héten József Attila istengyalázási perének történetét vettük sorra. Bemutattuk, hogyan jelentette föl a költőt Lázadó Krisztus című verse miatt egy kormánypárti újság, hogyan ítélte el a törvényszék. Igaz, a Kúria végül megsemmisítette az ítéletet, és bár a 19 éves József Attila nem viselte jól a történteket, nem bírták megfélemlíteni sem ekkor, sem a későbbi esetekben.

A Népszava állandó karikaturistájának, Pápai Gábornak a rajza felkavarta a kedélyeket. Az talán nem meglepő, hogy szélsőjobboldali mozgalmak és médiumok a címét keresik, hogy bosszút állhassanak: ilyen országban élünk. Az már meglepőbb, hogy Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese online sajtótájékoztatót tartott az ügyben, amelyen „a sötét oldal gyűlöletének a megnyilvánulásáról” beszélt, és per indítását helyezte kilátásba, mert szerinte a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság „gyakorlása nem irányulhat bizonyos közösségek, többek között a vallási közösségek méltóságának a megsértésére, márpedig itt ez történt”.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is reagált a Facebookon:

„Tudom jól, hogy igazából »csak« egy primitív és aljas provokáció a Népszava grafikai »alkotása«, de azt is tudom, hogy a mögött olyan szélsőséges ideológia húzódik meg, amely kész lenne akár tettekben is kifejezni gyűlöletét, ha tehetné. Ezért a hallgatás felelőtlenség. És mi ezért nem is fogunk senkinek a kedvéért és senkinek a nyomására sem meghunyászkodni a továbbiakban sem a keresztényüldözéssel és a keresztényellenességgel szembeni küldetésünkben.”

Így reagált Pápai Gábor az ügyre

„Volt már ilyen – mondta a Media1-nek szombaton Pápai Gábor –, nem érzem úgy, hogy félnem kellene attól, hogy valóban megkeresnek, és tettleg bántalmaznak. A felhergelt közönség megelégszik azzal, hogy dühét szóban kiadja.”

Pápai Gábor önportréja
Pápai Gábor önportréja

Arra pedig, hogy egy parlamenti párt (pláne a kisebbik kormányzópárt) bejelentését per indításáról mégiscsak komolyan kell venni, azt válaszolta:

„A pernek is állok elébe. Nem vagyok jogász, de abból, amit eddig a megígért feljelentésről tudni lehet, nem hiszem, hogy megáll a bíróság előtt még a mai, nem éppen ideális körülmények között sem.”

A támadásokkal tehát Pápai szerint nem érdemes különösebben törődni, fölhívta viszont figyelmünket a Kötőszó című evangélikus közösségi blogban megjelent írásra, amelynek művészettörténész szerzője – bár nem tetszik neki a rajz – arra a következtetésre jutott:

„Jézus »alapbetegsége« a mi bűnünk, az egyházunk bűne és igen, az én bűnöm is. Kereszten végezte – számunkra gyógyulást és megváltást hozva a szeretet isteni törvénye szerint.”

József Attila 1924-es perének történetéhez hozzátartozott, hogy az ítéletről megjelent tudósítások tették először szélesebb körben ismertté a költő nevét. Az eredetileg csak 300 példányban kinyomtatott vers 30.000 példányban jelent meg a Népszava bűnügyi rovatában.

Pápai Gábor is megemlítette, hogy szerzői karikatúrablogjára, amelyet egy hónapban rendszerint húszezren tekintenek meg, a botrány kirobbanása óta eltelt két napban több mint harmincezren kattintottak.

További hírek és cikkek olvashatók a Media1-en!

Borítókép: Pápai Gábor karikatúrája a Népszavában / Montázs: Ladányi András
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!