fbpx
Pápai Gábor karikatúrája az Operatív Törzs működéséről

Vesztett a Népszava karikatúrája miatt pereskedő kormánypárti politikus

Arról a perről van szó, amit Vejkey Imre KDNP-s politikus indított a Népszava ellen, mely kifigurázta Müller Cecília országos tisztifőorvost és szavait.

Első fokon elutasította kedden a bíróság Vejkey Imre KDNP frakcióvezető-helyettes keresetét, amelyet azért indított, mert a Népszava még tavaly leközölte Pápai Gábor karikaturista rajzát, melyen Jézus és Müller Cecília országos tisztifőorvos volt látható.

A kormánypárti politikus személyiségi jogi perben próbált fellépni a rajzot közlő Népszava ellen az alaptörvényre és a polgári törvénykönyvre hivatkozva a Fővárosi Törvényszéken.

A rajz még 2020 áprilisában jelent meg. A rajz egyeseknél erős indulatokat váltott ki, mivel úgy vélték, a „karikatúra gúnyolja a keresztény vallást”, ezért kormánypárti körökből jogi eljárásokkal kezdték fenyegeti a rajzot készítő Pápait és az újságot.

A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal magyarázza a KDNP-s politikus keresetének elutasítását, hogy a perben kifogásolt rajz műfaját tekintve karikatúra, ezért azt annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak megítélnie. Megjegyezték: az Operatív Törzset kifigurázó rajz készítője a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektál, és központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású.

A bíróság szerint a karikatúra nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, „ezért a keresztény közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná.”

– tette hozzá a bíróság.

A bíróság kiemelte: egy személyiségi jogi per ebben az ügyben nem megalapozott, mivel a társadalmi viták eldöntése nem a Fővárosi Törvényszék feladata.

A publikálás óta egyébként hosszú utat járt be a karikatúra. Pápai Gábor a rajz révén megkapta a Kétfilléres-díjat a MÚOSZ Karikaturista szakosztályától, illetve nemzetközi közleményben állt ki a karikaturista mellett a párizsi központú nemzetközi újságíró-szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), kifogásolva, hogy Magyarországon fenyegetések érhetnek egy karikaturistát.

Mivel elsőfokú ítéletről van szó, a pervesztes Vejkey fellebbezéssel élhet.

Az ítéletről az MTI-nek Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szerdán felháborodva nyilatkozott. Veres szerint a karikatúra „blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, emellett a pandémia alatt munkáját végző, keresztény tisztifőorvost is gúny tárgyává tette.”

A rajzot készítő Pápai Gábor így kommentálta Facebookon a fejleményt:

„Nehéz napja volt tegnap Vejkey Imrének. Nyolc hónapig küzdött, hogy tárgyalja a bíróság a beadványait arról, hogy meg kell védeni a keresztényeket a rajzomtól. Mikor meg tárgyalta, ránézésre iktatta, meg sem hallgatva őt magát. Képviselő úr a Hírtévében felpanaszolta, hogy engem sem hallgattak meg. Ekkor zártam végérvényesen a szívembe. Imi! Én még a tárgyalásról is csak utólag, tőled értesültem, nem hagyhatjuk, hogy le se szarjanak bennünket.”

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borító: Pápai Gábor karikatúrája. Fotó: Ladányi/Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások