fbpx
A Népszava elnézést kérő grafikája a karikatúra helyén

Rajzolt szövegben kért elnézést a Jézus nevében pereskedő KDNP-s politikustól Pápai Gábor és a Népszava az Operatív Törzs kommunikációját kifigurázó karikatúra kapcsán

A Népszava gyorsan eleget tett a másodfokon eljáró bíróság ítéletének, mely arra kötelezte, hogy fejezze ki sajnálkozását és fizessen perköltséget Vejkey Imrének, a KDNP kormánypárti politikusának, aki a bíróság szerint alappal érezte úgy az Operatív Törzs működését kifigurázó karikatúra kapcsán, hogy az magát Jézust gúnyolta ki, és ezzel közvetetten megsértette a kormánypárti politikus személyiségi jogait.

A nemrégiben megszületett másodfokú ítélet szerint azonos helyen és azonos formában kellett elnézést kérnie a Népszavának a KDNP-s politikustól, ezért a karikatúra rovatban, és azonos módon rajzolt szöveg formájában tették közzé a sajnálkozásukat. Azt írják:

„A Fővárosi Ítélőtábla 1.PF.20.273/2021/4sz jogerős ítéletébe foglaltaknak eleget téve az alábbiakat tesszük közzé:
A XXI. Század Média Korlátolt Felelősségű Társaság, mint a Népszava című napilap kiadója, a 2020. április 28-i számában a »Krónikusok« című karikatúra közzétételével megsértette a felperes keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. A kiadó az okozott személyiségi jogsértésért sajnálkozását fejezi ki.”

Az ominózus karikatúrát rajzoló Pápai Gábor személyesen, kézzel rajzolt szöveggel formálta meg az ítéletnek megfelelő szöveget. Hogy miért így tett, azt így indokolta a Media1 érdeklődésére:

„Mivel a jogerős ítélet szerint egy olyan helyen kellett az előírt nyilatkozatot betűhíven, minden kommentár nélkül közzétenni, amely nem szöveghely, kénytelen voltam rajzként megvalósítani. Remélem, elégedett vele a felperes és a tekintetes bíróság.”

– írja Pápai.

Mint arról a napokban már beszámoltunk a Media1-en, első fokon még a karikatúra műfaját és a rajzolását szabadságát védte a bíróság, valamint első fokú ítéletében azt állapította meg, hogy a karikatúra nem vallásgyalázó volt, hanem egy közéleti eseményre, az Operatív Törzs működésére reflektált, így a felperes politikus megalapozatlanul fordult a bírósághoz. Azonban később fordulat következett be: miután a politikus fellebbezett, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla végül arra kötelezte a Népszavát, fizessen ki 400 ezer forintot a KDNP-s politikusnak sérelemdíj gyanánt, valamint ezen felül a perköltséget is rátolják a lapra, amiért úgymond megsértette a karikatúrán amúgy ott sem lévő Vejkey Imre személyiségi jogait. A Kereszténydemokrata Párt politikusának személyiségi jogai azért sérültek meg, mert a keresztény vallási közösség tagja.

A témát a Media1 műsorában is folytatjuk a jövő héten!

Még több hírt találhat a Media1-en. Feliratkozhat hírlevelünkre és ott vagyunk Facebookon is!

Borítókép: A Népszava elnézést kérő grafikája a karikatúra helyén. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások