fbpx
Pápai Gábor karikatúrája az Operatív Törzs működéséről

Fordulat a bíróságon: másodfokon elvesztette a Népszava azt a pert, amelyet Jézus nevében egy kormánypárti politikus indított ellene az Operatív Törzset kigúnyoló karikatúra kapcsán

Vejkey Imre kormánypárti politikus sértve érezte vallását a Pápai Gábor által közölt díjnyertes karikatúra által, ezért perelte a Népszavát. Először a bíróság még a vélemény- és sajtószabadság oldalára állt, másodfokon viszont a KDNP-s politikus mellé. Az ítélet komoly korlátot szab a karikatúrák közlésének a jövőre nézve, és ezen keresztül a közéleti események bírálatára.

Jogerősen pert nyert másodfokon a Népszava című napilap ellen Vejkey Imre kormánypárti politikus, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese, amiért az újság tavaly áprilisban, a COVID-19 világjárvány első hullámának kezdete után nem sokkal leközölte Pápai Gábor egyik karikatúráját, mely nevetség tárgyává tette az Operatív Törzset – derül ki a kormánypárti Magyar Nemzet című lap egyik írásából, mely az ügyről „Elítélte a bíróság a Népszava kereszténygyalázását” címmel számolt be.

Elsőfokon még a karikatúra műfaját védte a bíróság

A kisebbik kormányzópárt politikusa úgy érezte, hogy a karikatúra és szövege valójában magát Jézust gúnyolta, és ezzel megsértette a politikus személyiségi jogait, ugyanis ő a keresztény vallási közösség tagja, így „Jézus kigúnyolásával” valójában Vejkey-nek is megsérültek a személyiségi jogai. Perre vitte az ügyet, de először, első fokon elvesztette az eljárást a politikus, ami után azt mondta, a történtek után másodrendű állampolgárnak érzi magát.

Vejkey Imre, a KDNP politikusa
Vejkey Imre, a KDNP politikusa. Fotó: Wikipedia

Mint arról idén januárban a Media1 már hírt adott, elsőfokon a Fővárosi Törvényszék azzal magyarázza a KDNP-s politikus keresetének elutasítását, hogy a perben kifogásolt rajz műfaját tekintve karikatúra, ezért azt annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak megítélnie. Megjegyezték: az Operatív Törzset kifigurázó rajz készítője a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektált, és központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású volt.

A bíróság szerint a karikatúra nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, „ezért a keresztény közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná.”

A bíróság akkor azt is kiemelte: egy személyiségi jogi per ebben az ügyben nem megalapozott, mivel a társadalmi viták eldöntése nem a Fővárosi Törvényszék feladata.

Fizetnie kell a Népszavának

A másodfokon eljáró bíróság azonban most máshogy látta. Arra kötelezte a Népszavát, fizessen ki 400 ezer forintot sérelemdíjként a KDNP-s politikusnak, valamint ezen felül a perköltséget is rátolják a lapra, amiért úgymond megsértette a karikatúrán amúgy ott sem lévő Vejkey Imre személyiségi jogait.

A rajz kapcsán egyébként különféle fenyegetések érték a híressé vált rajzot készítő Pápai Gábort. A fenyegetések miatt a párizsi központú Riporterek Határok (RSF) kétnyelvű közleményben jelezte, hogy megengedhetetlen, hogy Magyarországon zaklatnak egy karikaturistát.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) tavaly november végén díjjal ismerte el a rajzot készítő Pápai Gábort.

Pápai Gábor önportréja

Még több hírt találhat a Media1-en.

Borító: Pápai Gábor elsőfokon jogszerűnek, másodfokon jogsértőnek találtatott karikatúrája az Operatív Törzs működéséről
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások