fbpx
Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1

Megbírságolta az RTL Klubot és a HírTV-t a Médiatanács, a TV2 Tények megússza a Sargentini-ügyet bírság nélkül

Utolsó rendes nyári ülését tartotta a múlt héten a Médiatanács, mely amellett, hogy hozzájárult a Rádió 1 győri frekvenciaváltásához, megbírságolta az RTL Klubot és a HírTV-t. A TV2 Tények tavaly őszi Sargentini-riportjával is foglalkozott a testület, de a bíróság szankciót igénylő ítélete ellenére ezúttal sem kapott bírságot a kormányközeli tévé, a testület megelégszik egy közlemény beolvasásával, vagy ha teret ad a TV2 Ujhelyi István álláspontjának.

Bár a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ezúttal még rövid sajtóközleményt sem adott ki az NMHH Médiatanács idén nyári utolsó rendes ülésének döntéseiről, a Médiatanács honlapján a Media1 némi keresgélés után fellelte azt a jegyzőkönyvet, amiből kiderül, hogy a testület összesen 35 napirendi pontot tárgyalt múlt heti, július 23-i ülésén. (Frissítés 20:02: Az NMHH cikkünk után több órával, közel egy héttel az ülés után, hétfő kora este végül mégis kiadott egy rövid közleményt.)

Legfeljebb 1 perc juthatott az egyes témákra

A 35 napirendi pontra összesen 35 percet szánt a testület, ha hihetünk az NMHH által közzétett jegyzőkönyv hitelességének. A Médiatanács 10 órakor kezdte ülését, és 10 óra 35 perckor már be is fejezte ülésezését, hogy azután az évi heti egyszeri ülésezéskor szerzett fáradalmait szeptember 3-ig tartó ülésezési szüneten kipihenhesse.

Mindez azt jelenti, hogy minden egyes kérdés ismertetésére és megtárgyalására legfeljebb 1 perc jutott átlagosan.

Újabb kört futottak a Tények Sargentini-riportja kapcsán

Talán ez a fajta döntéshozatali mód is vezethetett oda korábban, hogy a Médiatanács a bíróság szerint már többször is jogsértő módon döntött a TV2 Tények tavaly őszi adásával kapcsolatban, amikor a Médiatanács nem marasztalta el a TV2 Média Csoportot, amiért a csatorna hírműsora nem a médiatörvény betartásával tájékoztatott az Orbán-kormány jogállamiság elleni intézkedései miatt az Európai Parlamentben tavaly elfogadott Sargentini-jelentés ügyében, és összeállítása kiegyensúlyozatlan volt, mivel nem biztosított megszólalási lehetőséget az ellenzéknek.

Az ügyben Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő fordult bírósághoz, a bíróság pedig már kétszer is kötelezte a Médiatanácsot, hogy hozzon jogszerű, a médiatörvénynek és a bírósági ítéletnek megfelelő döntést, és szankcionálja a TV2-t. A Médiatanács azonban úgy érezte, szembemehet a bírósággal is.

Az ügy a múlt heti rapid gyorsasággal lefolytatott Médiatanács-ülésen folytatódott.

Nem kell bírságot fizetni, elég beolvasni egy közleményt vagy ismertetni az ellenzéki képviselő álláspontját

A Médiatanács a jegyzőkönyv szerint bírságot ezúttal sem szabott ki a Tények kiegyensúlyozatlansága miatt.

A Médiatanács azt ugyan kimondta a múlt héten, hogy a TV2 a 2018. szeptember 12-én 18 órai kezdettel sugárzott Tények című műsorszám 18 óra 34 perc 43 másodperctől kezdődő, a Sargentini-jelentéssel összefüggő hír-összeállításával megsértette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény (Smtv.) 13. §-ában meghatározott kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét és a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) 12. § (1) és (2) bekezdésében foglalt rendelkezést, de a testület az Mttv. 181. § (5) bekezdésére hivatkozva, mindössze vagylagos módon a Médiatanács döntésének vagy a döntésben meghatározott közleménynek a közzétételére kötelezi a médiaszolgáltatót, mely dönthet úgy is, hogy ehelyett a kérelmezőnek (Ujhelyi Istvánnak) lehetőséget ad az általa kifogásolt, hiányzó álláspontja megjelenítésére.

Vagyis ha a Tények hajlandó beolvasni a Médiatanács közleményét vagy lehetőséget ad Ujhelyi Istvánnak az álláspontja megjelentetésére, akkor nem kell bírságot fizetnie.

Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények műsorvezetői
Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények műsorvezetői. Fotó: TV2 sajtószoba

Bírság az RTL Klubnak

A TV2-vel ellentétben nem volt viszont ilyen barátságos a Médiatanács az RTL Klubbal. Múlt heti ülésén a testület kétszer 75 ezer, azaz összesen 150 ezer Ft bírságot rótt ki az RTL Klub üzemeltetőjére, a Magyar RTL Televízió Zrt.-re.

A Médiatanács szerint az RTL Klubon idén április 7-én 11 óra 40 perctől sugárzott „Édes Otthon” című műsorszám közzétételekor  a médiaszolgáltató megsértette a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályokat.

Az igazi nő miatt is eljárás indul az RTL ellen

Az RTL számára ezzel még nem érnek véget a kellemetlenségek. A Médiatanács ugyanis eljárást indított az RTL Klub csatornán futó Az igazi nő című műsorszám április 6-i, 13-i, 20-i és 27-i adásai miatt. A hatósági ellenőrzés nyomán termékmegjelenítéssel összefüggő problémákat talált a grémium.

RTL Klub
RTL Klub

A Médiatanács arra kötelezi a médiaszolgáltatót, hogy nyilatkozzon és szolgáltasson adatot arról, hogy a műsorszámokban bemutatott termékeket (Vegeta ételízesítők és leveskockák, Lagris rizs, Eva ízesített tonhalak, Podravka ajvár) termékmegjelenítésről szóló megállapodás alapján szerepeltette-e a műsorszámokban. Ha igen, a médiaszolgáltatónak be kell csatolnia az erről szóló megállapodást.

A HírTV bűnügyi magazinja is bírságot kapott

További érdekesség, hogy a Médiatanács az ülésen bírságot rótt ki a Fidesz-közeli KESMA alá tartozó HírTV Zrt.-re, amiért a hírcsatorna 2019. április 30-án 20 óra 8 perctől sugárzott Riasztás című műsorszám közzétételével megsértette a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó szabályait.

A médiaszolgáltatót összesen 152 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték. Ez úgy jön ki, hogy 100 ezer forintot a műsor miatt kell megfizetni, és további 52 ezer forintot a 26 alkalommal leadott, ugyancsak jogsértő előzetesek miatt, melyek után darabonként 2 ezer forint büntetéssel kalkulált a médiaszolgáltatók feletti kontrollt gyakorló testület.

A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

A grémium azzal indokolta a döntést, hogy a médiatörvény alapján „azt a műsorszámot, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy erőszakra, illetve szexualitásra utal, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus, a IV. kategóriába kell sorolni. Az ilyen műsorszám minősítése: 16 éven aluliak számára nem ajánlott.” A IV. kategóriába sorolt műsorszám csak megfelelő jelzéssel ellátva, este 9 és hajnali 5 között tehető közzé.

Frekvenciát vált a Rádió 1 Győrben

Ahogy arról már beszámoltunk, a Médiatanács múlt heti ülésén egyébként elfogadták a Rádió 1 győri frekvenciaváltására irányuló kérelmét, mellyel feltehetőleg a Best FM számára készítik elő a terepet.

A Médiatanács jegyzőkönyvéből derült ki az is, hogy az ülésen részt vett Tafferner Éva rendőr őrnagy, a BRFK volt sajtófőnöke, a BRFK bűnmegelőzési osztályának egykori vezetője, aki a Media1 információi szerint az NMHH kommunikációs igazgatója lett.

Tafferner Éva, a BRFK volt szóvivője, az NMHH új kommunikációs igazgatója
Tafferner Éva, a BRFK volt szóvivője, az NMHH új kommunikációs igazgatója az ATV vendégeként korábban

Beszámoltunk arról is, hogy a testület múlt heti ülésén sem foglalkozott a Rádió 88 lejáró médiaszolgáltatásának ügyével, ezzel a Rádió 88 sorsa még inkább bizonytalanná vált, a munkatársakkal már közölték is, hogy ellehetetlenülés miatt az ősztől várhatóan nem kell menniük dolgozni.

A Médiatanács rádiós frekvenciapályázatokkal valamint rezsitámogatás pályázattal is foglalkozott, erről ide kattintva olvashatnak.

A Médiatanács július 23-i ülésének jegyzőkönyve az ülésen született valamennyi döntésről ide kattintva érhető el. További, a Médiatanácshoz kapcsolódó híreket találnak olvasóink ide kattintva. Rádiós híreinket ide, tévés híreinket ide kattintva olvashatják.

Borító: Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások