Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke

A másodjára is ügyeskedő Médiatanács ellen ítélt a bíróság

A bírósági ítélet alapján a Médiatanács nem szabotálhatja a TV2 megbüntetését és nem írhatja felül a bíróság korábbi, erre irányuló ítéletét.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Gyakorlatilag minden pontban megsemmisítette a Karas Monika vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács érvelését pénteki ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a perben, amit Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő indított a grémium egyik, a TV2-t érintő határozata ellen – derül ki a 444.hu tudósításából.

A Médiatanács a TV2 védelmére kelt

Korábban a Media1 is beszámolt arról a januári, a Médiatanácsot egyszer már elmarasztaló bírósági ítéletről, ami azután született, hogy Ujhelyi István bírósághoz fordult, mert hiába kérte a Médiatanács segítségét amiatt, mert

a TV2 Tények című hírműsorában tavaly szeptember 12-én, a Sargentini-jelentésről szóló 12 perc hosszú blokkjában, a jelentés megszavazásának napján a 11 kormánypárti megszólaló és vélemény mellett egyetlen ellenzéki álláspontnak sem biztosított helyet, ezzel pedig a politikus szerint a TV2 kiegyensúlyozatlanul tájékoztatott a témáról.

Amikor Ujhelyi a Médiatanácshoz fordult, a testület a TV2 műsorát teljesen rendben lévőnek minősítette. Az NMHH Médiatanács azzal az érvvel kelt a TV2 védelmére, hogy a Tényekben elhangzott, hogy volt olyan magyar képviselő, aki a Sargentini-jelentés elfogadása mellett szavazott, ezzel pedig voltaképpen bemutatták, hogy létezik a kormányétól eltérő álláspont, ha pedig így volt, akkor már kiegyensúlyozott volt az adás. A bíróság azonban januárban megsemmisítette a Médiatanács határozatát és új eljárást kötelezte a testületet azzal, hogy az vizsgálja meg az újabb határozatot megelőzően, hogy Ujhelyi közleménye a szavazással kapcsolatban elérhető volt-e kellő időben a TV2 számára, és ha az derül ki, hogy igen, akkor marasztalják el a csatornát.

A Médiatanács a bírósági ítélet után sem szankcionált

A 444 mai beszámolója szerint a történet ezután azzal folytatódott, a Médiatanács a második eljárásában ugyan megállapította, hogy elérhető volt Ujhelyi közleménye, de a testület önhatalmúlag úgy döntött, hogy ők inkább nem csak a kifogásolt adást vizsgálják, hanem a következő néhány napot is. A Médiahatóság így másodszorra azt hozta ki, hogy a Tények nem is volt kiegyensúlyozatlan, hiszen napokkal az eredeti adás után egy másik műsorban végül megjelenhetett az MSZP álláspontja, és ez így szerintük teljesen rendben van.

A bíróság a mai ítéletben azonban ezt a döntést is megsemmisítette, és kötelezte a Médiatanácsot, hogy marasztalja el a TV2-t a Tények kiegyensúlyozatlansága miatt.

Bíróság: a Médiatanács nem térhetett volna el az ítélettől

A bíróság szerint a Médiatanács a második eljárásban eleve nem is térhetett volna el a korábbi bírósági ítéletben foglaltaktól, tehát nem dönthetett úgy, hogy akkor ők inkább több műsort vizsgálnának, nem csak azt, amit az ellenzéki politikus kifogásolt.

Az ítélet szerint ráadásul nem is igaz, hogy napokkal később megfelelően megjelent volna az ellenzék álláspontja. Ráadásul az anyagnak, amit a Médiahatóság a TV2 védelmében felhozott, az volt a témája, hogy az MSZP győri alapszervezetének alelnöke kilépett a pártból, amelynek oka, hogy nem tudott azonosulni pártja döntésével, amelyet a Sargentini-jelentés megszavazása kapcsán hozott.

Szankcionálni kell a TV2-t

A bíróság szerint a „hírműsor címét, témáját, és felépítését vizsgálva megállapítható, hogy a felperestől idézett mondat nem annak érdekében került a műsorban megjelenítésre, hogy az ellenzéki véleményt képviselő felperes álláspontját ismertesse a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban, így a híradás korábbi kiegyensúlyozatlanságát ez a műsorszám sem orvosolta.”

A bíróság a mostani döntésében nem csak azt mondta ki, hogy a Médiatanácsnak el kell marasztalnia a TV2-t, hanem azt is, hogy szankcionálnia kell a csatorna jogsértését, számolt be a 444.

A Médiatanács korábbi ügyeiről ide kattintva tájékozódhatnak. További, televíziózással kapcsolatos híreket olvashatnak a Media1 tv rovatában.

Borító: Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnöke. Fotó: NMHH

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti