fbpx
Nacsa Norbert, a szegedi Rádió 88 programigazgatója

Megszólalt a Rádió 88, Szeged megszűnés szélére került rádiójának programigazgatója

Nacsa Norbert megkönnyezte a Rádió 88 drámája kapcsán született üzeneteket, de szerencsésnek tartja, hogy „egy egész város” áll a rádió mögött. A programigazgató a pénteki rendkívüli stábértekezlet ellenére úgy fogalmazott, igyekeznek úgy dolgozni, mintha mi sem történt volna. Pedig mint beszámoltunk róla, Magyarország 1990 óta talpon lévő rádiójának jövője kérdésessé vált a Médiatanács által előidézett helyzet miatt.

Ahogy arról a Media1 elsőként július elején, majd azóta az ügy fejleményei kapcsán többször is, legutóbb pénteken beszámolt, egyre kilátástalanabb a Rádió 88, Szeged és térségének immáron 29 éve üzemelő helyi rádiójának helyzete.

A korábban már több rádiót, például a Music FM-et és a Class FM-et is elnémító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ugyanis úgy vonult el szeptember 3-ig tartó ülésezési szünetre, hogy a testület a Rádió 88 augusztus 31-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmét nem bírálta el: sem elutasító, sem elfogadó határozatot nem hozott. A Médiatanács nem csak a törvény szerinti júniusi határidőig, de július folyamán késve sem foglalkozott a témával.

Az NMHH a Media1 kérdésére, hogy miért nem hoztak döntést, amikor a médiatörvény alapján erre legkésőbb 2 hónappal a jogosultság lejárata előtt sort kellett volna keríteni, az NMHH azt közölte, egy meg nem hozott döntésről nem kommunikálhat.

Az NMHH ezenkívül csak kétértelmű választ adott a héten a Media1 kérdésére, hogy a grémium tart-e rendkívüli ülést a szeptember 3-ig tartó ülésezési szünetében, vagy sem. (A rendkívüli ülés a Rádió 88 túlélése szempontjából az utolsó lehetőség lenne.)

Felmondtak a Rádió 88 munkatársainak, bár egy opció még maradt

Megírtuk azt is: a rádió vezetője és tulajdonosa, Tóth Géza pénteken egy rendkívüli stábértekezleten közölte a munkatársakkal, hogy a rádió a Médiatanács okozta ellehetetlenülés miatt kénytelen lesz beszüntetni műsorát augusztus végén, egyúttal felmondott a rádió munkatársainak. Igaz, a Media1 egyik bennfentes forrása szerint csak egy olyan opcióval mondanak fel, hogy ha a Rádió 88 mégis megkapná a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására irányuló engedélyt, akkor a dolgozók mégis maradhatnának szeptembertől.

Az elbocsátás körülbelül 30 főre vonatkozik.

A Rádió 88 főhadiszállása Szegeden
A Rádió 88 főhadiszállása Szegeden
Fotó: Google Utcakép

Sokan kiakadtak

A Rádió 88 lehetséges megszűnése sok szegediben okozott felháborodást, mivel sokan érzik sajátjuknak a rádiót, mely nem csak a leghallgatottabb helyi rádió Szegeden, de Magyarország legrégebb óta üzemelő kereskedelmi rádiója címet is magáénak tudhatja jelenleg.

A Rádió 88 megmentésére létrehozott, jelenleg mintegy 14.500 tagot számláló, 100.000-en a Rádió 88-ért! elnevezésű Facebook-csoportban jelenleg is záporoznak a hozzászólások. Sokan a rádió vezetőjének nyilatkozatát hiányolják, sokan emlegetnek ezenkívül egy lehetséges demonstrációt.

Tóth Géza, a rádió tulajdonosa a rádió médiapartnerének, a Fidesz-közeli KESMA alá tartozó szegedma.hu-nak sem nyilatkozott pénteken, és a csoportban sem szól hozzá. A Media1 pénteken telefonon utolérte ugyan Tóth Gézát, de a rádió tulajdonosa azt mondta, nem kíván nyilatkozni. Tóth Géza utolsó nyilvános megszólalása emiatt július elejéről származik, amikor nyugtatni próbálta a kedélyeket, és ami miatt az ügyben utcai demonstrációra készülő Jobbik lemondta a tiltakozást.

Megilletődött a Rádió 88 programigazgatója

Ha a felmondásokat bejelentő Tóth Géza ezúttal nem is, megszólalt viszont szombaton a Facebook-csoportban Nacsa Norbert, a Rádió 88 programigazgatója, aki azt írta:

„Kedves Hallgatóink! Sokan hiányoljátok, hogy senki nem ír semmit a csapatunkból. Nagyon megható, hogy ennyien velünk vagytok és szurkoltok nekünk. Hihetetlenül megható ez és megmondom őszintén több kommentet olvasva meg is könnyeztem a gondolataitokat! Nagyon sokat jelent ez nekünk most. Hatalmas erőt ad a támogatásotok, a barátságotok és a szeretetetek ❤️ Némaságunk oka, hogy Veletek együtt mi sem tudunk semmit és várjuk a döntést. Még mindig bizakodunk és úgy dolgozunk tovább, mintha mi sem történt volna és készülünk az őszre, a karácsonyra… Bízunk és dolgozunk tovább! Az viszont biztos, hogy mi vagyunk a legszerencsésebbek, mert egy város van mögöttünk! Ennek a 29 évnek nem lehet ilyen méltatlanul vége. Kollégáim nevében MINDENT KÖSZÖNÜNK 🙏”

A Media1 egyébként nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy korábban Fidesz-közelből megpróbálták megszerezni a rádiót Tóth Gézától, a rádió tulajdonosától.

További, a Rádió 88-ról szóló írásainkat ide kattintva érhetik el.

Az NMHH-val függ össze az a hír, hogy Tafferner Éva rendőr őrnagy, a BRFK volt szóvivője, a bűnmegelőzési osztály egykori vezetője lett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója.

Borító: Nacsa Norbert, a szegedi Rádió 88 programigazgatója. Fotó: radio88.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások