fbpx
Rádió 88, Szeged

Retteghet a Rádió 88, a törvénysértésben lévő Médiatanács tagjai szeptemberig elvonultak pihenni

Bár a Médiatanácsnak már június végéig döntenie kellett volna a Rádió 88 augusztus végén lejáró médiaszolgáltatási jogosultsága ügyében, a testület mostantól szeptember 3-ig szabadságon lesz, így tovább nőtt az esélye, hogy augusztus 31-én éjfélkor kénytelen lesz beszüntetni 29 éves működését a legnagyobb helyi rádió. Az ország legrégebb óta talpon lévő kereskedelmi rádiójának munkatársai most már csak abban reménykednek, hogy a testület tagjai esetleg megszakítják szabadságukat és rendkívüli ülést tart érdekükben a testület.

Július elején a Media1 elsőként számolt be arról, hogy bizonytalanná vált, folytathatja-e tevékenységét Magyarország legrégebb óta talpon lévő kereskedelmi rádiója, Szeged legnagyobb hallgatottságú helyi rádióadója, az 1990 óta működő Rádió88.

A Rádió 88 a Szeged FM 95,4 MHz-re vonatkozó médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelméről legkésőbb június végéig a Médiatanácsnak döntenie kellett volna, ám a grémium – történetében immáron sokadjára – nem tartotta be a médiatörvényt és a közigazgatási eljárásra vonatkozó törvényt, így sem elutasító, sem engedélyező döntést nem hozott, még csak napirendjére sem vette a témát a testület.

Törvénytelenül

Pedig a Media1 információi szerint már többször a Médiatanács napirendjén szerepelt volna az ügy, de Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács mostantól már évente bruttó 48 millió forintot kereső elnöke blokkolta, hogy végül ez megtörténjen, ezzel a Médiatanács valamennyi tagját egy újabb törvénytelenség részesévé téve. Jogi szakértők szerint a Médiatanács ugyanis azt semmiképp sem tehette volna meg, hogy nem hoz döntést.

Bizonytalanságban tartott rádiósok

A szegedi rádiósok a Rádió88-nál a kialakult helyzet miatt egy ideje teljes bizonytalanságban élik mindennapjaikat, nem tudják, működhet-e még a rádiójuk augusztus végét követően is, amikor a jelenlegi hatósági szerződésük lejár.

Ha ugyanis a Médiatanács nem ad ki engedélyező határozatot a Rádió 88 ügyében és nem kerül sor addig a hatósági szerződés aláírására, engedély hiányában augusztus 31-én éjfélkor kénytelen lehet elnémulni a szegedi rádió, mely ezzel a Music FM és Class FM, valamint sok más áldozat sorsára jutna.

A Médiatanács elvonult kipihenni a fáradalmait

Az ügyben fontos fejlemény lehet, hogy a Médiatanács ezen a héten tartotta utolsó nyári rendes ülését, szeptember 3-ig már nem ülésezik a Médiatanács, miközben a Rádió88 engedélye már augusztus 31-én megszűnik.

Az nmhh.hu honlapon tegnap jelent meg a tájékoztatás a szabadságolásról:

„Tájékoztatjuk a tisztelt ügyfeleket, érdekelteket, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2019. július 24. és szeptember 2. között ülésezési szünetet tart. A szünet utáni első ülés 2019. szeptember 3.”

A Rádió 88 munkatársainak egyetlen reménye maradt: egy rendkívüli ülés

Miután kiderült szerdán, hogy a Médiatanács szeptember 3-ig már nem tart rendes ülést, a Media1 kereste a Rádió 88 tulajdonosát és vezetőjét, Tóth Gézát, de ő nem kívánt nyilatkozni.

A Media1 úgy tudja, a bizonytalan helyzetbe került szegedi rádiósok közül néhányan most még abban reménykednek, hogy igaz ugyan, hogy a Médiatanács tagjai talán épp egy messzi tengerparton pihenik ki a heti egyszeri néhány órás ülésezés során felgyülemlett fáradtságot, de hátha esetleg rendkívüli ülést tart a grémium a jövő héten vagy később, hogy végül mégis megadják a fennmaradáshoz szükséges engedélyt a Rádió88 számára.

Azért nem mondja el az NMHH, miért nem tartja be a törvényt, mert nem tartja be a törvényt

A médiatörvény alapján „az állami tulajdonban lévő, korlátos erőforrásokat igénybe vevő analóg lineáris médiaszolgáltatási jogosultság rádió esetén a 7 éves jogosultság lejártakor a médiaszolgáltató kérelmére pályázat nélkül egy ízben legfeljebb 5 évre újítható meg azzal, hogy a megjelölt időpontban az audiovizuális médiaszolgáltatási szerződések lejárnak. A megújításra vonatkozó igényt a lejárat előtt 14 hónappal kell a Médiatanácshoz benyújtani. (…) A Médiatanács a jogosultság megújításáról a jogosultság lejárta előtt legkorábban 4 hónappal, legkésőbb 2 hónappal dönt.”

A Media1 ez alapján még július elején érdeklődött az NMHH-nál, hogy miért nem tartották be a törvényt, és miért nem hoztak akár elutasító, akár engedélyező határozatot, de a médiahatóság kommunikációs osztályáról azt reagálták, hogy nem mondhatnak semmit, mivel a Médiatanács csak meghozott döntésekről közölhet tájékoztatást.

Az NMHH  hozzátette: „ha a testület egy ügyben még nem döntött, vagyis az ügy folyamatban van, arról a jogszabályoknak megfelelően csak az ügyfél vagy érdekelt tájékozódhat”.

Az NMHH tehát arra hivatkozva nem válaszol, hogy miért nem hozott döntést és miért nem tartotta be a jogszabályt, hogy még nem hozott döntést. Úgy tudjuk, az „ügyfél”, a Rádió 88 sem kapott tájékoztatást.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke. Fotó: NMHH

A Jobbik tüntetni akart, a Rádió 88 kérésére azonban elmaradt a demonstráció

A témával kapcsolatos első cikkünk nyomán egyébként az egyik ellenzéki párt, a Jobbik még július elején demonstrációt tervezett a Rádió 88 elé, de Tóth Géza, a rádió vezetője a Szegedma.hu oldalon közleményben igyekezett nyugtatgatni mindenkit a rádió ügyében. A közleményben megköszönte az aggódó hangokat és a támogatást, amit a hír után kapott, majd ezt írta:

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a Rádió 88 nem szűnt meg, ma is Szeged kedvenc zenéi szólnak a frekvencián és kollégáimmal azon dolgozunk, hogy rádiónk még hosszú ideig a szegediek életének része maradjon. A jövőnkkel kapcsolatos hírekről folyamatosan tájékoztatást adunk hallgatóinknak. Szeretnénk megkérni a politikai pártokat és a politikai szereplőket, hogy ne sajátítsák ki a Rádió 88-at saját, politikai céljuk eléréséhez, egyúttal elhatárolódunk minden rendezvénytől, amit a politikai pártok szerveznek a napvilágot látott hírek és események okán.”

Még nem tudni, visszatérnek-e a Médiatanács tagjai hamarabb a szabadságukról

A Jobbik által szervezett tüntetés így végül elmaradt, a Facebookon azonban mostanra 13 ezer főre duzzadt a tiltakozók száma a Rádió 88 lehetséges megszűnése ügyében. Ám elképzelhetőnek tűnik, hogy hiába a tiltakozás, hiszen ha a Rádió 88 munkatársainak utolsó nagy reménye, hogy a Médiatanács rendkívüli ülést tart, nem valósul meg, akkor augusztus 31-én 29 év után kénytelen lesz befejezni adását a magyar tulajdonban lévő rádió.

A Media1 kérdést küldött csütörtök reggel az NMHH kommunikációs osztályának, hogy tervezik-e, hogy rendkívüli ülést tartanak, és ha igen, mikor lesz megismerhető a napirend. Ha ezzel kapcsolatban választ kapunk, illetve kiderül bármi új a Rádió 88 ügyében, arról tájékoztatást adunk.

Lejár a Médiatanács tagjainak megbízatása is

A helyzetet tovább bonyolíthatja, hogy a Médiatanács tagjainak 9 éves mandátuma idén ősszel lejár, kivéve az elnökét, Karas Monikát, mert ő csak 2013-ban, Szalai Annamária volt NMHH elnök halálakor került a grémium élére. Néhány hete Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők arról számoltak be a Facebookon, hogy a Médiatanács tagjainak hamarosan lejáró mandátuma kapcsán ismét színjátékra számítanak: a fideszesek felállítanak egy jelölő-bizottságot, ami nem paritásos, maga a testület pedig ismét egypárti lesz, így továbbra is a Fidesz akarata fog érvényesülni. Hadházy és Szél hozzátette, hogy ilyen feltételek mentén azt javasolják az ellenzéknek, hogy ebben a színjátékban ne vegyenek részt, a NER propagandáját semmilyen módon ne legitimálják.

A színjáték kifejezés használatával a képviselők feltehetőleg arra utalnak, hogy Karas Monika 2013-ban és a Médiatanács tagjai 2010-ben kizárólag Fidesz-KDNP támogatottsággal szerezték meg mandátumukat.

Frissítés 2019.07.26. 13:15

Reagált a hatóság, lesz-e rendkívüli médiatanácsi ülés

Az NMHH pénteken reagált a Media1 kérdésére, tart-e rendkívüli ülést a Médiatanács. A válasz kétértelmű lett, erről külön cikkben számolunk be, mely elérhető ide kattintva.

Frissítés 16:29

Bezár a Rádió88

A Media1  több forrásból is megerősített információi szerint rendkívüli stábértekezlet volt a Rádió88-nál. Bejelentették: ellehetetlenülés miatt elbocsátanak körülbelül 30 főt, a Rádió88 29 év működés után augusztus végén elnémul.

További, a Médiatanáccsal kapcsolatos híreket, cikkeket találnak olvasóink ide kattintva, további rádiós híreket pedig a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások